Leukste badplaatsen Zuid-Frankrijk

Where to stay? De leukste badplaatsen in Zuid-Frankrijk

Kleurrijk, zonnig én vol cultuur; dat zijn de belangrijkste steekwoorden van de badplaatsen in Zuid-Frankrijk. Maar weet jij precies welke badplaats wat te bieden heeft? We reizen virtueel met je af naar Zuid-Frankrijk. Kan jij daarna mooi jouw keuze maken!

Veelzijdig Nice

Leukste badplaatsen Frankrijk: NiceNice is zonder twijfel één van de bekendste badplaatsen in Zuid-Frankrijk. Het stadje dankt haar populariteit aan de korte reistijd (slechts 2 uur vliegen), het mediterrane klimaat en bovenal de veelzijdigheid.

Het ene moment flaneer je over de lange boulevard Promenade des Anglais, het volgende moment slenter je door de straatjes van Vieux Nice. Ook winkelen en Franse zonnestralen meepikken op het strand behoort tot de mogelijkheden.

En cultuur? Dat vind je dus o.a. in Vieux Nice. Het historische deel van de stad wordt gekenmerkt door pittoreske straatjes met kleine ateliers, lokale restaurants en antiekwinkeltjes. Je vindt in Nice daarnaast een prachtige 13e eeuwse kathedraal en een 17e eeuws paleis in barokstijl. Deze staan beiden in schril contrast met de mondaine haven.

Leukste badplaatsen Zuid-Frankrijk: Nice, Splendid Hotel & SpaSplendid Hotel & Spa heeft een centrale ligging, op slechts 5 minuten lopen van het strand en de boulevard. Je kunt in het sfeervolle hotel rekenen op o.a. een dakterras met zwembad en fenomenaal uitzicht, comfortabele kamers en diverse bars.

Decadent Cannes

Leukste badplaatsen Zuid-Frankrijk: CannesDe favoriete badplaats in Zuid-Frankrijk van the rich and famous? Dat is zonder twijfel Cannes. Dé plek om te genieten van een decadente vakantie. En dat hoeft niet per se veel geld te kosten!

Zo is flaneren over de twee boulevards die Cannes biedt geheel gratis. Zoek een bankje op en geniet van het uitzicht op de luxe hotels of spot gloednieuwe auto’s waar zéker de hoofdprijs voor is betaald. Meer een botenfan? Cannes herbergt meerdere luxe jachthavens.

Ook slenteren door het oude centrum, Le Suquet, kost je geen enkele eurocent. En de oude straatjes zijn zo charmant. Neem zeker ook even een kijkje bij het middeleeuwse kasteel aan Place de la Castre. Het uitzicht vanaf hier is geweldig. Oh en ontwijk de lagergelegen straat Rue de Meynadier. Hier vind je veel toeristenrestaurants en de prijzen rijzen haast letterlijk de pan uit. Beter kun je in één van de zijstraatjes gaan eten. Word jouw portemonnee blijer van!

In Cannes kun je daarnaast goed shoppen. Over het algemeen zijn veel winkels gericht op een bovengemiddeld inkomen. Je vindt hier veelal chique, grote merken met een eigen filiaal. De meest dure winkels vind je in Rue D’Antibes. Zelfs window shopping is daar leuk!

Leukste badplaatsen Zuid-Frankrijk: Cannes, Best Western Plus Cannes Riviera & SpaOké, de hotels in Cannes zijn doorgaans niet echt goedkoop. Maar de prijzen van Best Western Plus Cannes Riviera & Spa zijn zeker wél acceptabel. Het hotel biedt o.a. een centrale ligging en een dakterras met zwembad.

Kleurrijk Menton

Badplaatsen Zuid-Frankrijk: MentonZuid-Frankrijk + kleurrijk = Menton. Het stadje, op slechts 30 minuten rijden van Nice, wordt mede dankzij het kleurrijke straatbeeld ook wel de Parel van Frankrijk genoemd.

Waar je dit kleurrijke beeld vooral zit? In Le Vieux Menton, het historische centrum van de stad. Tussen de vele met name rode, oranje en gele huisjes herbergt het centrum bijzondere gebouwen. Zoals de kerk Eglise St. Michel en de Chapel de Pénitents Blancs. Vanaf veel plekken heb je daarnaast een geweldig uitzicht over zee.

Voor een uitzicht op de kleurrijke huisjes zoals je op de foto ziet, ga je naar de promenade en aangrenzende haven. De huisjes lijken haast als Tetris-blokjes op elkaar gestapeld. Tel daarbij de kleuren op en het plaatje is compleet. Geniet er optimaal van door op een van de terrasjes aan de haven óf op het strand plaats te nemen.

Leukste badplaatsen Frankrijk: Menton, Royal Westminster HoelRoyal Westminster Hotel is gevestigd in een karakteristiek 19e eeuwse pand. Charmant! Je kunt er rekenen op twee restaurants en een ligging nabij alle hoogtepunten. Je hebt het strand, casino en de oude binnenstad binnen handbereik.

Zonovergoten Antibes

Leukste badplaatsen Zuid-Frankrijk: AntibesWaar Nice en Cannes nu de meeste faam kennen als het aankomt op badplaatsen in Zuid-Frankrijk, was eeuwenlang  Antibes het enige stadje tussen Marseille en Italië. Dat is nu niet meer voor te stellen!

Hoewel je wel een duik in het verleden neemt in dit stadje. Zeker als je het oude gedeelte opzoekt. Eigenlijk heerst hier eenzelfde sfeer als in het oude gedeelte van Nice; het wordt gekenmerkt door smalle straatjes met bloemrijke balkons. Het nodigt uit tot een middagje slenteren.

En dan volg je feitelijk de voetsporen van Picasso, die hier heel wat inspiratie heeft opgedaan en ook een aantal van zijn werken heeft geschilderd. Een deel van deze werken vind je in Chateau Grimaldi, waar een Picasso Museum in is gevestigd. Het is overigens ook de plek waar de schilder zelf in de jaren ’40 woonde.

Op zoek naar strand? Antibes bevat niet alleen de stad, maar ook enkele omliggende plaatsen en wijken. Samen is dit goed voor 25 km aan kustlijn met zowel zand- als keienstranden.

Leukste badplaatsen Zuid-Frankrijk: Antibes, Residence Resideal AntibesResidence Resideal Antibes heeft een centrale ligging t.o.v. het oude centrum en het strand. Vanaf het zwembad op het dakterras (slechts een van de zwembaden) heb je een prachtig uitzicht over de Franse Rivièra.

Nog meer badplaatsen in Zuid-Frankrijk

  • In 2016 werd er in Cagnes-sur-Mer een groot winkel- en entertainmentcentrum geopend. Sindsdien is dit hét opkomende stadje aan de Côte d’Azur. Het voormalig vissersdorpje beschikt daarnaast over o.a. een levendige boulevard en oude stadskern.
  • Is strand de hoofdreden dat je naar Zuid-Frankrijk afreist? Saint-Raphaël beschikt over maar liefst 36 kilometer aan kust en meer dan 30 stranden. Van grote zandstranden tot kleine inhammen. Het oude centrum is precies wat je verwacht bij een Zuid-Frans stadje; pittoresk, smalle straatjes en veel kleur!
  • Fréjus grenst direct aan Saint-Raphaël. De stadjes hebben wel wat van elkaar weg, maar verschillen ook in veel opzichten. Zo vind je in Fréjus ‘slechts’ 7 kilometer aan strand. Het biedt echter wel meer cultuur; het was namelijk de eerste Romeinse militaire haven aan de Middellandse Zee. Je vindt er dan ook veel Romeinse overblijfselen.

Welk van deze badplaatsen in Zuid-Frankrijk ga je graag eens bezoeken? En waar zou je dan het liefst willen overnachten?

Fotografie: Eddy Galeotti | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *