Vakantie Kos tips

Op vakantie naar Kos? Check deze tips!

Ga jij binnenkort op – of overweeg je een – vakantie naar Kos? Met deze tips weet je in no-time alles over het eiland. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Kos-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een vakantie op Kos.

Waar ligt Kos?

Kos vormt samen met o.a. Rhodos, Santorini, Mykonos en Karpathos de Zuid-Egeïsche Eilanden, een van de 13 regio’s in Griekenland. Je vindt deze regio in de Egeïsche Zee, ten westen van het Turkse vasteland. De afstand is heel klein; je vaart in 20-60 minuten (afhankelijk van het type boot) van Kos naar de Turkse badplaats Bodrum.

De ligging maakt ook dat je slechts kort hoeft te vliegen voor jouw zonovergoten vakantie op Kos. Vanaf Amsterdam ben je ca. 3,5 uur onderweg naar de luchthaven in het zuiden van het eiland. En iets langer wanneer je een tussenstop hebt op een van de andere eilanden.

Rhodos is het grootste eiland van de Zuid-Egeïsche Eilanden, met een oppervlakte van ca. 1.400 km². Kos volgt met een oppervlakte van ca. 290 km². Een groot verschil en dat maakt Kos ook meteen uniek; het voelt kleinschalig en gemoedelijk.

Waar staat Kos bekend om?

We stipten het hierboven al even aan; Kos is een gemoedelijk eiland. Door de oppervlakte, maar ook door de sfeer die er heerst. Het is mede hierdoor erg populair onder gezinnen. De badplaatsen in met name het westen bieden stranden die langzaam in zee aflopen.

Maar Kos kent ook een levendige kant, die je met name in (sowieso een tip om te bezoeken!) Kos-Stad zult ervaren. Hier vind je cultuur en levendigheid in de smalle straatjes van het oude centrum. Lunchend aan een van de pleintjes of de boulevard is het gezelligheid alom. En ’s avonds bestel je een drankje in de lokale Barstreet.

Wat Kos nog meer uniek maakt? Het staat bekend als hét Griekse fietseiland door het vlakke noorden. Je fietst zo van de badplaats Tigaki naar Kos-Stad en vice versa. En hetzelfde geldt wanneer je verblijft in Lambi of Psalidi.

Vakantie Kos tips: hoofdstad Kos-Stad

Zien & doen op Kos: de ultieme tips

Kos is dus niet zo’n groot eiland en dat betekent dat je veel van het eiland in korte tijd kunt zien. Een fijn gegeven!

Om je op weg te helpen, hebben we een lijstje met de drie absolute tips op Kos voor je op een rij gezet:

  • Kos-Stad, we noemden hem al eerder, is een must-see als je op zoek bent naar cultuur; de stad werd namelijk al in de 3e eeuw voor Christus bewoond. Hoewel veel mooie gebouwen gesneuveld zijn tijdens een aardbeving in 1933 is er gelukkig ook veel bespaard gebleven uit vroegere tijden. Wil je weten wat je er allemaal kunt bewonderen? Lees ons uitgebreide artikel over Kos-Stad.
  • Hoewel het veel toeristen trekt – in het bijzonder in het hoogseizoen – moet je wat ons betreft zeker eens rondwandelen in het bergdorpje Zia. Hier proef je de Griekse sfeer met dank aan de tavernes, veelal met blauwe stoeltjes en borden. En als de zon ondergaat, is het tijd om hier te dineren met een vers visje.
  • Een dagje relaxen? Ga naar Embrós Thérme, een thermale bron in het noorden van het eiland. Vanuit de rotsen stroomt warm bronwater (van ca. 50 graden) naar beneden in een bekken. Hier mengt het zich met zeewater, waardoor het water uiteindelijk een temperatuur van ca. 40 graden heeft. De toegang is gratis. Vergeet je bikini of zwembroek niet!

Tips wat je nog meer kunt doen op Kos

Kom je naar Kos voor een strandvakantie? We tippen dan graag nog even Paradise Beach. Zegt de naam niet genoeg? Of check de wat ons betreft mooiste stranden op Kos. Maar er zijn er meer, met dank aan de ruim 100 km lange kustlijn.

Vakantie Kos tips: kerk

De beste reistijd voor Kos

Kos kent een warm mediterraan klimaat. Wat dit in de praktijk betekent? Dat je op het eiland kunt rekenen op droge, warme zomers. In de winter is het mild en nat, maar vanaf april neemt de kans op regen sterk af. Dat is ook het moment dat het toeristische seizoen op het eiland begint.

April en mei zijn geschikte maanden voor vakantiegangers die niet alleen voor het strand komen, maar juist veel op pad willen. Het is in april gemiddeld 15 tot 23 °C met uitschieters naar 25 °C. In mei – en met name in de tweede helft – stijgt het kwik tot ca. 28 °C.

Juni is de start van de zomer; de regenkans neemt af tot slechts één of twee dagen en de gemiddelde temperatuur stijgt met de dag. Dit zorgt in juli en augustus uiteindelijk voor maximumtemperaturen van rond de 30 °C. Kans op regen is in deze maanden bijna nihil.

Nazomeren kan ook op Kos. Hoewel het in september afkoelt en de regenkans toeneemt, kun je nog steeds op het strand liggen. En aan sightseeing doen zonder dat je peentjes zweet. Houd er wel rekening mee dat de tweede helft van oktober wisselvallig is en het er dan veelal bewolkt is.

De leukste accommodaties op Kos

De keuze aan hotels en appartementen op Kos is groot; we hebben meer dan 150 accommodaties in ons aanbod. We pikken er speciaal voor jou een aantal favorieten van onze vakantiegangers uit.

  • Verblijf je graag in het levendige Kos-Stad? Maritina Hotel is een gemoedelijk complex met een klein, maar fijn zwembad op het dakterras. Drankjes bestel je aan de bar óf in het centrum, dat op slechts enkele minuten lopen ligt.
  • Met een zwembad, diverse sportfaciliteiten en kinderactiviteiten is Mitsis Family Village Beach Hotel op Kos een ideale plek voor een vakantie met het hele gezin. Doordat het strand op een steenworp afstand ligt, kun je optimaal van de Griekse zon genieten. En dan kun je ook nog eens kiezen voor een verblijf o.b.v. all inclusive!
  • Het populaire Alexandra Beach Hotel & Appartementen – misschien wel de populairste accommodatie van Kos op dit moment! – heeft een rustige ligging net buiten Kos-Stad. Het hotel beschikt daarnaast over een zwembad en kinderbad. En je bent ook nog eens zo op het strand!
  • Op zoek naar een kleinschalig boutique hotel? Check Triton Boutique Hotel. Dat hotel biedt een fijne ligging (slechts een paar minuten lopen van het strand!), verzorgde kamers en een à la carte restaurant.
  • D’Andrea Lagoon Suites op Kos is een uitstekende keuze als je zin hebt in een op-en-top luxe en relaxte vakantie. Het stijlvolle hotel beschikt over fijne suites die te boeken zijn als swim-up variant. Extra pluspunten scoort het hotel voor de ligging aan zee, het uitstekende restaurant en de adults only-formule.

Heb je graag de keuze uit meer hotels? Met deze handige links vind je eenvoudig de accommodatie die bij jou past.

Vakantie Kos tips: hotels

Vervoer op Kos

Om in een korte tijd veel te zien van Kos, raden we je aan een auto te huren. Dit kan bij ons eenvoudig tijdens boeking. Heb je dat niet gedaan & wil je alsnog een auto huren? Neem dan contact op met onze klantenservice. Je kunt daarnaast het noorden van het eiland ook ontdekken per fiets. Informeer bij jouw accommodatie naar de mogelijkheden voor fietsverhuur via het hotel of in de directe omgeving.

Liever georganiseerd op pad? Er worden talloze excursies aangeboden ter plaatse. Maak bijvoorbeeld een jeepsafari om in één dag veel van het eiland te ontdekken of stap op de boot naar buureiland Nisyros of de Turkse badplaats Bodrum, Onze partner GetYourGuide heeft een ruim aanbod aan excursies. Boek ze vast voor vertrek om zeker te zijn van jouw plekje!

Lees alles over een auto huren op KosLees alles over een fiets huren op Kos

Vakantie Kos tips: vervoer

Meer tips voor een vakantie op Kos

Tot slot; nog een aantal extra Kos-tips om alles uit jouw vakantie te halen:

  • Er is een ruime keuze aan badplaatsen op Kos. Tigaki is de plek voor een gemoedelijke familievakantie, waar je in Kos-Stad en het nabijgelegen Lambi kan rekenen op een flinke dosis levendigheid. En ook Kardamena aan de oostkust is geliefd onder toeristen.
  • Een Nederlandse kroket kan je prima bestellen op Kos. Maar hoe leuk is het om kennis te maken met lokale producten?!? Bestel bijvoorbeeld eens tiropitta (bladerdeeghapjes met kaas) of faki (Griekse linzensoep). Dat is ook nog eens heel betaalbaar!
  • Wil je met het hele gezin naar Kos? Lees ons artikel Kos met kinderen voor de juiste voorbereiding. Het eiland is zonder meer kindvriendelijk!

Zie jij door onze tips een Kos-vakantie helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

Zin om nu een vakantie naar Kos te boeken?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *