Vakantie Cyprus tips

Op vakantie naar Cyprus? Check deze tips!

Ga jij binnenkort op – of overweeg je een – vakantie naar Cyprus? Met deze tips weet je in no-time alles over het zonnige Zuid-Europese eiland. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Cyprus-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een vakantie op Cyprus.

Waar ligt Cyprus?

Vakantie Cyprus tipsWe noemden het hierboven al kort; Cyprus ligt in Zuid-Europa. Het bevindt zicht in de Middellandse Zee, is lid van de EU, máár geografisch behoort het tot Azië. Verblijf je op Cyprus dan kan je – bij wijze van spreken – Turkije nog net niet zien liggen.

Een unieke ligging en dat geldt ook voor de samenstelling van het land; Cyprus is namelijk onderverdeeld in Noord- en Zuid-Cyprus. En dan hebben we het niet over ‘gewoon’ twee regio’s…

Het zuidelijke deel wordt in de volksmond ook wel het Griekse deel genoemd. Dat is het van oudsher ook, maar het is echt een apart land, de republiek Cyprus. Het noordelijk deel wordt bezet door de Turken en is daarmee de Turkse republiek Cyprus. Bezet klinkt dreigend, maar dat is het allerminst; je kan hier prima in vrede vakantie vieren.

En in rust ook; Cyprus heeft een oppervlakte van ca. 10.000 km² en heeft slechts een miljoen inwoners. Alle ruimte om vakantie te vieren!

Waar staat Cyprus bekend om?

Dit is misschien het grootste probleem van Cyprus; veel mensen hebben geen specifiek beeld van wat deze vakantiebestemming biedt. Daardoor laten veel mensen het eiland links liggen en dat is zoooo zonde!

We gaan je een handje op weg helpen door een beeld te schetsen. Cyprus is wat ons betreft onterecht een underdog. Het eiland is namelijk enorm veelzijdig. In Ayia Napa vind je geweldige stranden, Paphos is – met eeuwenoude opgravingen – een must-see voor cultuurliefhebbers en natuurliefhebbers halen hun hart op in het Troodosgebergte.

En dat is Cyprus in een notendop. Lees vooral verder om meer te weten te komen.

Zien & doen op Cyprus: de ultieme tips

Vakantie Cyprus tips: rots van AphroditeMet een oppervlakte van ca. 10.000 km² is het onmogelijk om het hele eiland te zien in een week (of twee weken)  vakantie. Je zal moeten kiezen én wat je kan zien is ook nog eens afhankelijk van waar je verblijft. Om je enigszins op weg te helpen, hebben we ons favorietenlijstje op een rij gezet:

  • Voor een flinke dosis cultuur reis je af naar Paphos, om precies te zijn Kato Paphos. Hier vind je meer dan tweeduizend jaar geschiedenis op slechts een paar vierkante kilometer. Bijzonder zijn de mozaïekvloeren die in 1962 door een boer werden ontdekt.
  • Een van de bekendste highlights van Cyprus is de Rots van Aphrodite. Bij deze rots, voor de kust tussen Paphos en Limassol, zou volgens de legende Aphrodite – de Griekse god van de schoonheid – uit de golven zijn geboren. Cyprioten noemen hun eiland hierdoor vaak het ‘eiland van Aphrodite’.
  • Ga jij naar Cyprus om maximaal te sunsnacken? Het eiland biedt prachtige stranden. Voor families tippen we het van een Blauwe Vlag voorziene Coral Beach. Natuurliefhebber? Ga naar Turtle Beach. In de zomer zie je hier zomaar schildpadjes uit hun ei komen.

Bekijk meer mooie stranden op Cyprus

De beste reistijd voor Cyprus

Wist je dat je in de winter kunt skiën op Cyprus? Om precies te zijn op de Olympusberg. Dit is echter niet het seizoen waarin buitenlandse vakantiegangers veel naar het eiland afreizen.

Het vakantieseizoen – waarbij je kunt rekenen op aangename temperaturen, veel restaurants open zijn en hotels hun deuren openzetten voor gasten – loopt van ca. april t/m oktober. Hoe zit het deze maanden met de temperatuur?

  • De ‘koudste’ maanden zijn april en oktober, maar dan kun je nog altijd rekenen op temperaturen die stijgen tot ca. 23 °C.
  • Wil jij een mix van sightseeing en zonnestralen vangen? Dan tippen we de periode van juni t/m september. Je kunt dan rekenen op temperaturen die de 30 °C aantikken. Juli en augustus zijn daarnaast de meest droge maanden, met slechts enkele millimeters regen over de hele maand.
  • In de wintermaanden zakt het kwik op Cyprus nauwelijks onder de 15 °C. Ideaal voor actieve vakantiegangers.

De leukste hotels op Cyprus

Vakantie Cyprus tips: hotelsJe hebt bij ons een ruime keuze (200+) aan appartementen en hotels op Cyprus. Tips om nog sneller dat ene pareltje te vinden, hebben we ook. Kijk je mee?

  • Op zoek naar betaalbaarheid, Cypriotische gastvrijheid, een locatie aan het strand en kindvriendelijkheid? Dan tippen we Kefalos Beach Tourist Village in de levendige badplaats Paphos.
  • Juist ver weg blijven van kindergejoel? Ga dan voor het adults only Tasia Maris Beach Hotel in Ayia Napa. Dit hotel biedt o.a. een zwembad, meerdere restaurants en wellnessfaciliteiten. Extra pluspunt: je kunt hier o.b.v. all inclusive verblijven.
  • Verblijven in Noord-Cyprus? Kies voor The Ship Inn Hotel & Villas. Je kunt dan rekenen op o.a. een riant zwembad, een ruim aanbod aan sport- en wellnessfaciliteiten en traditionele maaltijden in het restaurant. Een zorgeloze vakantie ligt op je te wachten!

Bekijk meer mooie hotels op Cyprus
Heb je graag de keuze uit meer hotels? Met deze handige links vind je eenvoudig de accommodatie die bij jou past:

Vervoer op Cyprus

Om veel in een korte tijd te zien, raden we je aan een auto te huren. Dit kan bij ons eenvoudig tijdens boeking. Heb je dat niet gedaan & wil je alsnog een auto huren? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Liever georganiseerd op pad? Er worden talloze excursies aangeboden ter plaatse. Zo kun je per boot naar de Blue Lagoon van Cyprus varen of een grottentour aan de oostkust boeken. Ook leuk is een dagtrip in het bijzondere Troodosgebergte met authentieke dorpjes.

LET OP! Kies je voor een huurauto? Wees je er dan van bewust dat je met je huurauto veelal niet van het Griekse deel naar het Turkse deel mag reizen. Dit wordt door de verhuurders gezien als een andere land en met een huurauto is de grens overrijden in de meeste gevallen verboden.

Meer tips voor een vakantie op Cyprus

Tot slot; nog een aantal extra Cyprus-tips om alles uit jouw vakantie te halen:

  • Je hebt op Cyprus de keuze uit meerdere badplaatsen; Paphos en Ayia Napa zijn het meest bekend. Verdiep je ook zeker in de andere plaatsen om de bestemming te vinden die het best bij je past. We helpen je op weg!
  • Op Cyprus kennen ze driepolige stekkers. We raden je dus aan om een wereldstekker mee te nemen om je telefoon en andere apparaten op te laden.
  • Ga je op pad met een huurauto? Download vooraf de app Maps.me en daarin de kaart van Cyprus. Je kunt dan op pad zonder dat je mobiele data hoeft te gebruiken.
  • In het zuiden van Cyprus kan je – want onderdeel van de Europese Unie – gewoon met euro’s bestellen. In het noorden is de Turkse Lira de munteenheid, maar op sommige plekken worden hier ook euro’s geaccepteerd.
We kunnen je nog eindeloos veel tips geven voor een vakantie op Cyprus. Op deze pagina zetten we de belangrijkste praktische informatie over Cyprus op een rij.

Zie jij door onze tips een Cyprus-vakantie helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Op vakantie naar Cyprus? Check deze tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *