Noord Cyprus

Noord-Cyprus; maak kennis met het onbekende Turkse deel

Paphos, Larnaca en Ayia Napa; stuk voor stuk bekende badplaatsen in het zuiden van Cyprus. Maar hoe zit het met het noorden van het zonnige eiland? Noord-Cyprus is aanzienlijk minder bekend. Tijd om daar verandering in te brengen!

Noord-Cyprus in een vogelvlucht

Het noorden van het mediterrane eiland is feitelijk een geval apart. Dit deel van het eiland, dat officieel de Turkse Republiek Noord-Cyprus heet, is een zelfverklaarde republiek die slechts door de Turken wordt erkend. Hiermee verklaart de rest van de wereld het als bezet gebied. Dat klinkt ernstig, maar ondanks dat er een bufferzone is ingesteld tussen de twee delen en er nog steeds sprake is van een (politiek) conflict, heeft het geen invloed op het dagelijks leven. Dit gaat in alle rust verder. Laten we dat wel even duidelijk maken!

Waar het zuiden van het eiland door haar verleden Griekenland ademt, is het noorden echt anders. Een groot deel van de inwoners is Turks-Cypriotisch en Turks is de voertaal. Het noordelijk deel van het eiland beslaat een oppervlakte van 3.355 km², een derde van het eiland. Op dit oppervlakte valt genoeg te zien voor zowel natuur-, cultuur- als zonliefhebbers. Deze laatste worden ook nog eens getrakteerd op fijn weer; Noord-Cyprus wordt gekenmerkt door droge en warme zomers.

Maar dat is nog niet alles! We zetten zeven redenen op een rij waarom je Noord-Cyprus moet bezoeken.

1. Je vindt er geweldige stranden

Noord-Cyprus: strandenWaar je in Zuid-Cyprus kunt rekenen op lange, populaire zandstranden zoals je die misschien wel gewend bent op de Spaanse eilanden, kun je in Noord-Cyprus rekenen op rustigere en vooral ook ruigere stranden.

Een van de favorieten is Golden Beach op het schiereiland Karpaz. Twee kilometer aan onbedorven strand ligt hier op je te wachten! En dat strand hoef je met veel minder mensen te delen dan in de badplaatsen in Zuid-Cyprus. Het is wel een flinke rit, dit prachtige strand ligt in het uiterste puntje van het schiereiland Karpaz.

Limak Cyprus Deluxe Hotel, Noord-CyprusLimak Cyprus Deluxe Hotel ligt op ca. 75 km van Golden Beach en ligt zelf ook aan een fijn goudgeel strand. Je kunt daarnaast rekenen op zwembaden met glijbanen, diverse restaurants, kinderfaciliteiten én een all inclusive-optie.

2. Je verblijft in rustige badplaatsen

Hebben we het over Ayia Napa, Paphos en Lanarca in het zuiden, dan kun je er op rekenen dat je jouw hotel met één of meerdere Nederlanders deelt. De badplaatsen zijn mateloos populair en daar is niets op tegen. Als je althans op zoek bent naar een levendige vakantie.

Noord-Cyprus: KyreniaZoek je rust dan zijn de badplaatsen in het noorden geschikter. Deze worden nog niet overspoeld met toeristen. Zeker niet met Nederlandse toeristen. Er zijn immers maar weinig touroperators die reizen aanbieden op dit deel van het eiland.

De bekendste badplaats in Noord-Cyprus is Kyrenia, een havenstadje dat nog altijd haar authentieke karakter heeft weten te behouden. Levendigheid vind je het meest rondom de oude jachthaven en de nieuwe commerciële haven. Het centrum herbergt een aantal winkels en lokale restaurantjes. Een must-see is de grote burcht bij de haven en ook het oude kasteel dat hoog boven de stad uittorent is een aanrader.

Oscar Park Hotel, Noord-CyprusHet kleinschalige Oscar Park Hotel ligt op loopafstand van het strand, beschikt over een zwembad waar het goed vertoeven is en in het restaurant kun je genieten van traditionele Cypriotische specialiteiten.

3. De verdeelde hoofdstad is een must-see

Noord-Cyprus, NicosiaNicosia, de hoofdstad van Cyprus, is een bijzondere stad; het is een van de weinig overgebleven verdeelde steden ter wereld. Het wordt letterlijk door een fysieke lijn in tweeën gedeeld, het noordelijke deel behoort tot de Turken. Wil je oversteken dan zal je je paspoort moeten tonen en door een controlepunt moeten.

Bezoek in het noordelijke gedeelte o.a. de Grote Herberg (Büyük Han), de drie toegangspoorten, het Dervish Pasja huis, de Selimiye Moskee en de tombes van Mevlevi Tekk. En kijk vooral in alle straatjes om je heen; ze worden gekenmerkt door bijzonder mooie historische huisjes.

4. Je vindt er bijzondere oude steden & een flinke dosis cultuur

Noord-Cyprus: cultuurCultuurliefhebbers – en dat blijkt eigenlijk ook al uit bovenstaande – zijn aan het goede adres in heel Noord-Cyprus. Naast de boeiende hoofdstad vind je op dit deel van het eiland diverse oude steden. Neem hier zeker een kijkje:

  • Net boven Famagusta ligt Salamis, de oude hoofdstad van Cyprus. Het is een van de belangrijkste historische plaatsen van het eiland. Je vindt er opgravingen met voorwerpen uit de 11e eeuw v.Chr. Er zijn diverse ruïnes (uit de Romeinse en Byzantijnse periode) gerestaureerd.
  • Ooit was Soli een van de tien koninkrijkjes op Cyprus. De stad werd verlaten als gevolg van Arabische rooftochten en het halve maanvormige theater en de basiliek (een van de eerste ooit op Cyprus) bleven eenzaam achter.

Andere culturele aanraders in Noord-Cyprus zijn Othello’s kasteel, het Vuni Paleis, het St. Hilarion kasteel, het St. Barnabas klooster en de middeleeuwse Bellapais abdij.

Arkin Palm Beach Hotel, Noord-CyprusArkin Palm Beach Hotel is een prima uitvalsbasis om cultuur te snuiven in Noord-Cyprus. Ook strandliefhebbers zijn aan het juiste adres; het privéstrand ligt voor de deur. Verder kun je rekenen op een binnenzwembad, wellnesscentrum en sauna

5. Je kunt er goddelijk eten

De keuken in Noord-Cyprus herbergt invloeden uit Turkije en Griekenland. Deze mix staat garant voor heel wat lekkers. Specialiteiten die je zeker moet bestellen zijn o.a. hellim (ook wel bekend als halloumi, een kaassoort), firin kebap (lams- of geitenvlees), kadayifi brood (een soort broodpudding), pirohu (een deeggerecht met kaas en munt), babutsa (cactusfruit), ceviz macuna (groene walnoten in siroop), kolokas (een aardappelachtige groente), kiyma böregi (taart gevuld met gehakt) en zeytinli (olijfbrood). Dat wordt smullen!

6. Het Vijf Vingers Gebergte is adembenemend

Noord-Cyprus: Vijf Vinger GebergteEvenwijdig aan de kustlijn van Noord-Cyprus vind je het 160 km lange Vijf Vingers Gebergte. De naam dankt dit gebergte aan de piek, die er uitziet als vijf vingers. Maar ook een van de legendes die aan de berg kleeft, refereert naar de naam:

Twee jongemannen werden verliefd op hetzelfde meisje en vochten een duel uit. Een van de jongens werd in een nabijgelegen meertje gegooid en verdronk. Zijn tegenstander was echter ook zwaargewond en viel uit zichzelf in het meer. Ook hij verdronk. Maar niet voordat hij zijn hand boven water reikte naar het meisje waar hij zo verliefd op was… Zijn hand versteende en werd na lange tijd de piek zoals deze nu bekend is.

Naast dat het een bijzonder mooi natuurgebied is, vind je er ook diverse bezienswaardigheden. Zoals het eerdere genoemde Bellepais abdij en het wonderschone Buffavento kasteel.

7. Het is een walhalla voor natuurliefhebbers

Zonder direct een plaatje te schetsen, gooien we er even wat cijfers tegenaan. Je vindt in Noord-Cyprus ca. 1.900 verschillende plantensoorten. Er leven twee schildpadsoorten (de bekende Caretta Caretta en de groene zeeschildpad), die jaarlijks 80-100 eieren leggen. Je vindt er ca. 2.000 beschermde olijfbomen, waarvan sommige naar verluid meer dan 1.000 jaar oud zijn.

Indrukwekkend hè? En dan leven er ook nog eens veel vogels (inheems en trekvogels), scharrelen er kuddes wilde ezels rond over het Karpaz schiereiland en biedt de onderwaterwereld ook veel pracht en praat. Wow!

Genoeg redenen om een vakantie naar Noord-Cyprus te boeken!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *