Kato Paphos Cyprus

Kato Paphos op Cyprus: 2.000 jaar geschiedenis op slechts een paar km²

In 1962 was een boer zijn land aan het omgraven toen hij op iets bijzonders stuitte. Afgravingen begonnen en er werden geweldige mozaïekvloeren blootgelegd. En meer; want Kato Paphos op Cyprus is meer dan deze vloeren. Kijk je mee?

Toegegeven: ik houd van cultuur, maar ik ben geen diehard cultuurliefhebber. Je hoeft me niet uren rond te laten slenteren in musea of langs de ene na de andere kerk slepen. Sowieso, als ik op zonvakantie ben, dan breng ik graag zo veel mogelijk tijd buiten door, musea vallen dan vaak al af.

Maar ik maak graag een uitzondering voor Kato Paphos. Dit enorm bijzondere stukje cultuur op Cyprus is voor mij het ideale ‘museum’. Ook voor vakantiegangers die slechts kort cultuur willen snuiven, want alles bevindt zich op slechts een paar km². En het is zo leuk, het kan zomaar eens jouw hoogtepunt van jouw tripje naar Paphos of een van de andere badplaatsen op Cyprus worden.

Paphos: van populaire badplaats tot opgravingen

Kato Paphos Cyrpus: mozaïekvloerenPaphos (ook wel Pafos genoemd) is één van de populairste badplaatsen op Cyprus. Hoewel veel mensen hier met name komen om van zon, zee en strand én luxe all inclusive resorts te genieten, biedt de badplaats ook een hoge dosis historie.

De badplaats bestaat uit twee delen: Boven-Paphos (Pano Paphos, of zoals de inwoners zeggen Ktima) en Beneden-Paphos (Kato Paphos of Nea Paphos). De benedenstad – waar dit hele artikel overgaat – is de oorspronkelijke ligging van de stad.

Toen in de Byzantijnse tijd dreiging dreigde vanaf de kust, werd de stad verplaatst naar de huidige plek. Juist, Boven-Paphos. Hier moet je zijn voor het bruisende uitgaansleven en de gezellige tavernes. Wil je echter kennis maken met het oude Paphos, dan moet je in Beneden-Paphos – ofwel Kato Paphos – zijn. Hier vind je tal van ruïnes met bijzondere mozaïekvloeren.

De ruïnes van de voormalige hoofdstad vertellen je alles over de 2.000 jaar oude geschiedenis. Niet verwonderlijk dus dat Kato Paphos op Cyprus op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Opgravingen gaan nog steeds door in het archeologische park om nog meer geschiedenis ‘bloot te leggen’.

Mozaïeken & meer hoogtepunten van Kato Paphos

Kato Paphos Cyrpus: bogenKato Paphos beslaat een oppervlakte van enkele vierkante kilometers en op dit oppervlakte vind je tal van bijzondere plekken. Cultuur genoeg! Ik zet een aantal bijzondere plekken voor je op een rij:

  • Het Huis van Dionysos is de plek waar de opgravingen van Kato Paphos op Cyprus ooit begonnen. Inmiddels is er meer dan 2.000 m² aan mozaïekvloeren blootgelegd. Om te garanderen dat deze goed bewaard blijven, kun je vanaf vlonders de mozaïeken bewonderen. Elke mozaïekvloer vertelt een Griekse mythologie. Bij de ingang van het park zijn folders beschikbaar voor meer informatie.
  • Wil je nog meer mozaïekvloeren bewonderen? Bezoek het Huis van Theseus, het Huis van Aion en het Huis van Orpheus voor o.a. een mozaïekvloer van Thesus zwaaiend met zijn knots en oog in oog met een Minotaurus.
  • In het Romeinse Odeon, een deels gereconstrueerde muziektheater, kun je in de zomer nog steeds concerten en toneeluitvoeringen bijwonen. Vanaf jouw zitplaats ben je altijd gegarandeerd van een geweldig uitzicht over Kato Paphos. Nabij het muziektheater vind je ook nog de restanten van een stadsmuur en een Romeinse markt.
  • Het Frankische kasteel Saranda Kolones (40 zuilen) werd door een aardbeving in 1222 verwoest. Toch kun je nog steeds de veertig zuilen herkennen waaraan dit kasteel haar naam dankt. Panagia Limeniotissa werd niet verwoest door een aardbeving, wel door de Arabieren in de 7e eeuw. Toch zijn de ruïnes van deze Byzantijnse basilica nog steeds indrukwekkend om te zien.

Het fort van Paphos

Zodra je het terrein van Kato Paphos verlaat, ben je bijna direct in de haven van de badplaats. Het symbool van deze haven is het fort uit de Byzantijnse tijd. Deze werd gebouwd ter bescherming van de haven. Hoewel het deze functie allang is verloren, kun je er nog wel een interessant museum bezoeken én vanaf het dak heb je een schitterend uitzicht over de haven. Ben je daarna klaar met cultuur snuiven? Pak een terrasje met zicht op het fort terwijl je Vitamine D in je opneemt. Geen straf!

De mooiste hotels in Kato Paphos

Kato Paphos, Cyprus: hotelsHet mag duidelijk zijn dat je uren kunt dwalen door het archeologische park, maar ook in een paar uur tijd kun je een goede indruk van de geschiedenis van Paphos. Je hebt daarna nóg alle tijd om een duik in het zwembad van je hotel te nemen. Welk hotel? Zoals je van ons gewend bent, hebben we een aantal fijne tips voor je:

  • Het is alsof je door een charmant Grieks dorpje wandelt in Time to Smile Aliathon Village. Dit complex is onderdeel van een groter hotel, maar voelt alles behalve massaal aan. Je kunt rekenen op een fijn lagune zwembad, moderne appartementen en uitstekende restaurants.
  • Kamers die direct toegang bieden tot het zwembad, activiteiten voor jong & oud, de mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te verblijven én een ligging nabij de bijzondere opgravingen? Dat is Sofianna Resort & Spa in het kort.
  • Dionysos Central Hotel is vernoemd naar de Griekse God Dionysos. Als God van de wijn stond Hij voor de goede zaken in het leven, hetgeen in dit hotel niet anders is. Hier wordt een huiselijke sfeer geboden met een ruime keuze aan faciliteiten voor een zorgeloze vakantie op Cyprus.

Weet jij door dit artikel dat je Kato Paphos op Cyprus binnenkort (of later) gaat bezoeken? We wensen je vast veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *