Bezienswaardigheden Paphos (Cyprus)

Cyprus op z’n best! De must-see bezienswaardigheden van Paphos

Ga je naar Cyprus dan heb je de keuze uit een keur aan badplaatsen. Eén van onze favorieten is Paphos. Waarom? Je vindt er prachtige stranden, een gezellige boulevard én een flinke dosis cultuur. We nemen je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Paphos.

Paphos in een vogelvlucht

Paphos is niet alleen een van onze favoriete badplaatsen, het is ook nog eens een van de grootste steden van het eiland én de hoofdstad van de westelijke regio van Cyprus. Vanwege de archeologische waarde van de stad is het daarnaast de meest culturele parel van het eiland

Kijkend naar de kaart? Je vindt de havenstad in het zuidoosten van het eiland. Even inzoomen? Dan kan je Paphos grofweg in tweeën delen. Je hebt Boven-Paphos (ook wel Pano Paphos genoemd) en je hebt Beneden-Paphos (ook wel Kato Paphos genoemd). Kato Paphos was ooit de oorspronkelijke ligging van de stad. Maar tijdens aanvallen in de Byzantijnse tijd kozen de inwoners voor zekerheid en verplaatsten zij zich naar Pano Paphos.

Pano Paphos is, zoals je misschien wel verwacht, de plek waar je nu de levendigheid vindt. Restaurants, tavernes en stranden zijn kenmerkend voor dit deel van de havenstad. Kato Paphos staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is vooral een walhalla voor cultuurliefhebbers.

De bezienswaardigheden van Paphos vind je vooral in Kato Paphos, maar onderschat ook zeker Pano Paphos niet. Tijd om een toplijstje te maken voor beide delen; dit mag je echt niet missen!

De mozaïekvloeren van Kato Paphos

Bezienswaardigheden Paphos (Cyprus): Kato PaphosIn 1962 was een boer zijn land aan het omgraven toen hij op iets stuitte waarvan hij de waarde toen nog niet kon inschatten. Deze ontdekking was namelijk het begin van de afgravingen van Kato Paphos, de vroegere stad.

De ruïnes van Kato Paphos zijn een aaneenschakelingen van bijzondere bezienswaardigheden. Paphos’ grootste trots zijn echter de mozaïekvloeren in het Huis van Dionysos.

Niet alleen begonnen hier de afgravingen en was dit het eerste wat tevoorschijn kwam, de 2.000 m² aan mozaïekvloeren vormen samen ook nog eens een heus geschiedenisboek. Elke mozaïekvloer vertelt namelijk een van de Griekse mythologieën.

Als echte cultuurliefhebber is een foldertje niet de manier om de beste informatie te vergaren. We raden je aan om bij de ingang te vragen naar een gids. Deze kan je de meest bijzondere verhalen vertellen!

Nog meer bezienswaardigheden in Kato Paphos

Bezienswaardigheden Paphos (Cyprus): Kato PaphosZoals gezegd; het gros van de bezienswaardigheden in Paphos is te vinden in het oude gedeelte. Niet voor niets staat dit gedeelte in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wat je nog meer niet mag missen in Kato-Paphos?

  • Ook in het Huis van Thesues, het Huis van Aion en het Huis van Orpheus vind je bijzondere mozaïekvloeren. Een van de meest geliefde? Die van Thesus zwaaiend met zijn knots en oog in oog met een Minotaurus.
  • Het beste uitzicht over Kato Paphos heb je vanaf de Romeinse Odeon. In dit vroegere muziektheater, dat inmiddels gereconstrueerd is, kun je in de zomer ook concerten en toneelstukken bijwonen. Een unieke locatie!
  • Tot slot zijn ook de ruïnes van de Byzantijnse basilica Panagia Limeniotissa een must-see. Deze werd verwoest door de Arabieren in de 7e eeuw.

Een kijkje bij het Kasteel van Paphos

Bezienswaardigheden Paphos (Cyprus): kasteelVanuit Kato Paphos loop je zo door naar een van de andere interessante bezienswaardigheden die de havenstad herbergt, het Kasteel van Paphos. Het is het symbool van de haven en het mooiste zicht hierop heb je vanaf één van de terrasjes.

Het oorspronkelijke fort werd in de Byzantijnse tijd gebouwd ter bescherming van de haven. In de 13e eeuw werd het vernield door de eerdergenoemde aardbeving. Het werd daarna weer opgebouwd door de heren van Lusignan, afgebroken door de Venetianen en opgebouwd door de Ottomanen.

Het deed toen en ook daarna niet alleen dienst als kasteel, maar ook als gevangenis. En de Engelsen gebruikten het voor de opslag van zout. Nu dient het als locatie voor een jaarlijks terugkerend cultuurfestival.

Vanaf het hoogste punt van het eiland heb je een prachtig uitzicht over de haven, de Middellandse Zee en Kato Paphos. Je kunt je daar tevens een goede voorstelling maken hoe men vanaf hier de haven verdedigde.

Bezoek de bontgekleurde markthal

Vroeger was de agora, een 20e-eeuwse markthal nabij het busstation van Paphos, de plek om als local je dagelijkse verse groente en fruit te halen. Door de komst van het toerisme hebben de oorspronkelijke verkopers ruimte moeten maken voor souvenirverkopers.

Of een bezoekje aan de agora daarmee minder leuk is? Zeker niet! Je scoort hier de beste souvenirs en ook nog eens overheerlijk Turks fruit. Dat het ook nog eens kleurrijk is, draagt bij aan het totaalplaatje.

Paphos Aquarium: must-see met kinderen

Bezienswaardigheden Paphos (Cyprus): aquariumOf een bezienswaardigheid alleen een bezienswaardigheid is als het een culturele inslag heeft? Wat ons betreft niet! Als je met kinderen op vakantie bent, is het Paphos Aquarium een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Paphos. Een bezoekje hieraan betekent gegarandeerd blije kinderkoppies!

Alles staat hier in het teken van de mediterrane onderwaterwereld. In meer dan 70 aquaria vind je een keur aan zoet- en zoutwatervissen. En echt niet allemaal leuke aandoenlijke vissen. Je kunt er ook haaien, piranha’s en krokodillen spotten.

En verder…

  • De agora is niet de enige plek in Paphos waar je souvenirs kunt scoren. Dit kan ook in een van de vele winkels aan de Makariosboulevard. Je hebt een ruime keuze aan sieraden, kleding en accessoires.
  • Net buiten Kato Paphos vind je een enorm stelsel van koningstombes, allen gebouwd in de hellenistische en Romeinse periode. De graven werden in het verleden helaas geplunderd en deden daarna lange tijd dienst als schuilplaats voor Christenen. Nu kun je er weer een duik in de geschiedenis van de graftombes nemen.
  • Wil je even optimaal sunsnacken? Paphos zelf én de omgeving bieden diverse stranden. Onze favoriet? Coral Bay Beach, even ten noorden van Paphos. Je kunt er watersporten tot je erbij neervalt, maar ook voor families is het – met dank aan het Blauwe Vlag-keurmerk – een fijne plek om te vertoeven.

Must-see bezienswaardigheden nabij Paphos

Bezienswaardigheden Paphos: Rots van AphroditeDe bekendste bezienswaardigheid van heel Paphos is zonder meer de Rots van Aphrodite of – zoals de inwoners deze noemen – Petra tou Romiou. Aan deze rots, die niet ver buiten de stad uit zee opdoemt, kleeft een legende. Deze vertelt dat Aphrodite, de godin van de schoonheid, hier geboren zou zijn uit de golven van de zee.

Ook doen: het Troodosgebergte bezoeken. Na ruim een uur rijden beland je in een totaal andere wereld. Onderweg kom je o.a. langs het lieflijke Omodos. Je vindt er daarnaast nóg meer schilderachtige dorpjes, wijngaarden en watervallen.

Zie jij jezelf wel één of twee weken op Cyprus vertoeven en deze bezienswaardigheden in Paphos bekijken én aan het strand liggen? Check ons volledige aanbod & scoor een goede deal!

Fotografie: Heracles Kritikos | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *