Troodosgebergte Cyprus

Troodosgebergte op Cyprus; prachtig UNESCO Werelderfgoed

Cyprus staat bekend om haar overvloed aan prachtige stranden. Maar denk zeker niet dat dit de enige highlight is van het zonovergoten eiland. Cyprus heeft nog en troef in handen; het Troodosgebergte. We laten je graag kennismaken met dit unieke gebied.

Troodosgebergte in het kort

Je kunt er niet omheen in Cyprus; het Troodosgebergte beslaat een groot deel van het midden en westen van het eiland. Het is daarnaast het thuis van enkele recordbrekers.

Zo ontspringt hier de langste rivier van Cyprus, de Pedieos. Je vindt er ook de hoogste top van het eiland, de 1.952 meter hoge Olympus (niet te verwarren met de Griekse berg). En om nog even bij de natuur te blijven hangen; dennenbomen en wijnranken typeren het landschap van dit immense gebied

Het heeft daarnaast een unieke UNESCO Werelderfgoed-vermelding. In de regio vind je namelijk een grote verzameling van kerken en kloosters uit de Byzantijnse geschiedenis. Deze zijn stuk voor stuk versierd met prachtige fresco’s en andere schilderingen.

Uniek is dat het Troodosgebergte hierdoor zowel natuur-  als cultuurliefhebbers trekt. En ook rustzoekers. Want waar de stranden in het hoogseizoen een en al levendigheid zijn, is het hier nog een stuk rustiger.

Een kijkje bij het Kykkos klooster

Kykkos klooster, Troodosgebergte (Cyprus)Laten we beginnen bij de vele kloosters en kerken die het Troodosgebergte herbergt. De grootste en ook de meest imposante is zonder twijfel het Kykkos klooster, ofwel Iera Moni tis Panagio tou Kykko-klooster.

Het klooster – dat zich op een hoogte van ca. 1.318 meter bevindt en eind 11e eeuw werd opgericht – is bij toeristen vooral in trek vanwege de prachtige schilderingen én het icoon van Allergenadigste Heilige Macht. Deze zou ooit door de apostel Lucas geschilderd zijn.

Grappig detail; hoewel het veel mensen trekt, kun je het icoon zelf niet bewonderen. Deze is bewaard in een rijkelijk versierde koffer die niet toegankelijk is voor bezoekers.

Uniek zijn ook de ronde hal (vol kostbare andere iconen), de hoofdingang, de kerkingang (geheel bedekt met prachtige mozaïeken) en de grote binnenplaats. Deze laatste is versierd met mozaïeken die je alles vertellen over de geschiedenis van het klooster.

Voor dit klooster – en ook veel andere kerken en kloosters – geldt dat je er niet naar binnen mag met blote armen en benen. Houd hier vooraf rekening mee, of leen ter plaatse een van de doeken.

Kerken die een bezoekje waard zijn

Naast het klooster van Kykkos herbergt het Troodosgebergte meer kerken en kloosters. Een goede tweede is de kerk Agios Nikolais tis Stegis. Deze kerk stamt voor het grootste deel uit de 11e eeuw en werd in de 12e en 15e eeuw nog uitgebreid met een koepel en enorm puntdak.

Waarom deze kerk – net als het Kykkos klooster – bij heeft gedragen aan de vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst? Het is rijkelijk versierd met tientallen fresco’s uit de 11e tot de 15e eeuw. Een groot deel van deze fresco’s verbeelden scènes uit het Nieuwe Testament.

Andere kerken in het Troodosgebergte die een bezoek waard zijn? De 14e-eeuwse kloosterkerk Agios Georgios in Vase, de Aartsengel Michaëlkerk in Pedoulas en de Timiou Stavroukerk in Agia Eirni.

Lieflijk Omodos

Omodos, Troodosgebergte (Cyprus)Het Troodosgebergte staat bekend om haar goede wijnen en dat geldt ook zeker voor Omodos. Het is dé plek om op je gemak lokale wijnen te proeven in een van de vijf wijngaarden. Je vindt er daarnaast een klein museum waar je alles leert over de geschiedenis van Omodos en haar wijnen.

Het dorp heeft echter nog een specialiteit; het papilla-kant. Het straatbeeld wordt hier zelfs door gekenmerkt. Bij de souvenirwinkels hangt het mooiste kant uit en je kunt zomaar op de hoek van een straat een oud vrouwtje aantreffen die druk bezig is met het noeste handwerk.

Breng je een bezoek aan dit dorpje ga dan zeker ook langs het Timiou Stavrouklooster, met als middelpunt de kerk. Wandel door de straatjes en adem de sfeer van een dorpje waar de tijd écht heeft stilgestaan. Traditionele mezze bestel je vervolgens in een van de vele tavernes.

Restaurant Katoi – in een zijstraatje van Omodos – is een fijne plek om te lunchen. Ze serveren veel kleine gerechtjes om te delen. Probeer zeker de slow roasted lamb en de lokale dips.

Het Troodosgebergte voor wandelaars

Waterval Troodosgebergte, CyprusMet dank aan een groen landschap vanaf het voorjaar, is het Troodsgebergte niet alleen populair onder cultuur- en wijnliefhebbers, het is ook nog eens een walhalla voor wandelaars. Zij hebben de keuze uit tal van wandelpaden. Waar je deze vindt?

Vanuit het kleine dorpje Tróodos – dat slechts over enkele restaurants, een souvenirwinkel en parkeerplaatsen beschikt – kun je diverse gemarkeerde routes volgen. Deze voeren je langs de hoogtepunten van de omgeving.

Ook vanuit Platres, een van de bekendste plaatsen in het Troodosgebergte, beginnen een aantal routes. De route Caledonia is hierbij zonder twijfel het meest populair. Deze brengt je namelijk langs een van de mooiste watervallen van Cyprus, de Caledoniawaterval.

Praktisch!

De meeste vakantiegangers bezoeken het Troodosgebergte vanuit het zuiden, waar je de bekende badplaatsen Limassol en Paphos vindt. Limassol ligt op ca. 45 minuten rijden van het plaatsje Tróodos. Omodos ligt nog een stukje dichterbij. Prima te doen met een huurauto. Maar je kunt ter plaatse ook vragen naar de excursiemogelijkheden.

Wie verblijft in Ayia Napa moet rekenen op een langere reisduur; een kleine twee uur. Laat je hier niet door weerhouden en boek gewoon een dagtour. Zoals deze toffe jeepsafari.

Liever in alle rust overnachten én genieten van een flinke dosis Troodosgebergte? We hebben een fijn hotel voor je in de aanbieding: Troodos Hotel. Je bevindt je middenin het prachtige landschap van pijnbomen, in het gemoedelijke dorpje Tróodos. Je kunt rekenen op een restaurant, wellnessfaciliteiten met uitzicht op de bergen, mountainbikeverhuur en een fitnessruimte.

Houd er rekening mee dat de temperaturen in het Troodosgebergte een stuk lager liggen dan in de badplaatsen aan de kust. Neem dus voor de zekerheid een vestje of jasje mee. Zeker in het laagseizoen.

Wat je nog meer niet mag missen in het Troodosgebergte

Het Troodosgebergte beslaat een heel groot deel van Cyprus. Er is dan ook genoeg te beleven voor meerdere dagtripjes. Kies bijvoorbeeld uit onderstaande opties:

  • Beklim de hoge berg Olympos voor een schitterend uitzicht over de omgeving. Wist je dat je hier in de wintermaanden kunt skiën?
  • Volg een van de vele wijnroutes langs de wijngaarden en proef de lekkerste lokale wijnen. Houd er wel rekening mee dat je geen alcohol drinkt als je nog moet rijden.
  • Ga naar het kleine plaatsje Palaichori, waar je o.a. de 16e-eeuwse kerken Panagia Chrysopantanassa en de kapel Metamorfosis tou Sotiros vindt. De muurschilderingen van deze laatste behoren tot de best bewaard gebleven van Cyprus. Het dorpje herbergt ook nog twee musea.
  • Argos behoort tot de grotere plaatsen in het Troodosgebergte en staat vooral bekend vanwege de productie van rozenwater. Hier scoor je gegarandeerd een goed souvenir!

Meer weten over het Troodosgebergte? We zijn van mening dat je het dan écht zelf moet ontdekken. En met ons voordelige aanbod is dat zo geregeld. Veel plezier!

Fotografie: photoshooter2015 | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *