Badplaatsen Cyprus

Waar verblijf jij? De leukste badplaatsen op Cyprus

Hoewel je in de winter kan skiën op de Olympusberg is dat niet de reden voor Nederlanders om Cyprus land te bezoeken. Nee, dit land dankt haar populariteit aan het zonnige klimaat en een ruime keuze aan badplaatsen. Tijd om de leukste badplaatsen op Cyprus op een rij te zetten.

Cyprus in een vogelvlucht

Cyprus is een apart geval; geografisch gezien behoort het eiland (dat 70 km ten zuiden van Turkije ligt) tot Azië. Toch is het sinds 2004 onderdeel van de Europese Unie. Het land heeft een oppervlakte van ca. 10.000 m² en biedt een ruim aanbod aan stranden, bergdorpjes en cultuur.

Dankzij het mediterrane klimaat is het van mei tot oktober goed vertoeven op Cyprus. Zonliefhebbers weten dan ook steeds meer de weg te vinden de bekende badplaatsen in Zuid-Cyprus. Noord-Cyprus, dat nog in het bezit is van de Turken, kent ook mooie badplaatsen.

Om je te helpen bij het vinden van de geschikte badplaats voor jou zetten we de leukste badplaatsen op Cyprus – zowel in het noorden als zuiden – op een rij, inclusief hoteltips.

Ayia Napa (Zuid-Cyprus)

Ayia Napa, gelegen in het zuidoosten van Cyprus, is dé strandbestemming van Cyprus. Als je er bent, is het haast niet voorstellen dat deze bruisende badplaats tot voor kort nog een klein en onbekend vissersdorpje was.

Hoewel de kleurrijke vissersbootjes in de haven nog aanwezig zijn, domineren winkeltjes, restaurants en bars het straatbeeld in het centrum. De goudgele stranden lenen zich prima voor een dagje relaxen of een middagje watersporten.

Aan stranden geen gebrek overigens! Nissi Beach is veruit het bekendste strand van Ayia Napa. Het strand is vooral populair onder jongeren vanwege de watersportmogelijkheden en feesten die er worden gegeven in de zomer.

Ook Protaras Beach is een aanrader! Het loopt langzaam af in zee en is daardoor populair onder gezinnen. Minder druk en daardoor authentieker is Konnos Bay. Dit geldt ook voor het relatief kleine Grecian Bay, welke je nabij de haven vindt.

Adams Beach Hotel, CyprusBij Adams Beach Hotel kun je rekenen op o.a. comfortabele kamers, meerdere zwembaden, een handjevol restaurants en faciliteiten voor kinderen. Helemaal tot rust komen? Boek dan een kamer in de deluxe wing, mét adults only formule.

Leukste badplaatsen Cyprus: Ayia Napa

Paphos (Zuid-Cyprus)

Waar je in Aiya Napa verblijft als je enkel en alleen zon wilt, is Paphos de plek voor vakantiegangers die zon graag met cultuur willen combineren. Want naast mooie stranden biedt de badplaats prachtige stranden, een geweldige haven met kasteel, marktjes én indrukwekkende mozaïekvloeren.

Waar je de haven, stranden, markten en tavernes vooral in Pano Paphos (Boven-Paphos) vindt, moet je voor cultuur juist in Kato Paphos (Beneden-Paphos) zijn. In 1962 was een boer hier zijn land aan het omgraven toen hij stuitte om immense mozaïekvloeren.

Een tijd van opgravingen begon en naast deze vloeren vind je in de benedenstad nu meer overblijfselen uit de 2.000 jaar oude geschiedenis. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij een deels gereconstrueerd muziektheater en de resten van een Frankisch kasteel.

Kefalos Beach Tourist Village, PaphosKefalos Beach Tourist Village is een weerspiegeling van de typische, Cypriotische gastvrijheid en heeft een prachtige locatie aan het strand. Ideaal voor gezinnen met jonge kinderen dankzij de vele faciliteiten!

Badplaatsen Cyprus: Paphos

Kyrenia (Noord-Cyprus)

Relatief onontdekt (en daardoor ook rustiger) is Noord-Cyprus. In dit Turkse deel van het eiland vind je prachtige natuur, culturele steden en een aantal plaatsen voor een geslaagde strandvakantie.

Kyrenia is de meest bekende badplaats in Noord-Cyprus. Hier combineer je cultuur en zon in een handomdraai met elkaar! Het centrum wordt gekenmerkt door smalle straatjes vol tavernes en winkeltjes en de pittoreske haven is dé plek om te genieten van de zonsondergang met uitzicht op vissersbootjes.

Rondom het centrum vind je een aantal fijne zandstranden. Waar de een geschikt is voor families met jonge kinderen, is de andere het perfecte strand voor liefhebbers van muziek en feesten.

The Ship Inn Hotel & Villas, Noord-CyprusHet kleinschalige The Ship Inn Hotel & Villas beschikt over een fijne locatie in Kyrenia. Dobber in het grote zwembad, maak gebruik van diverse sportfaciliteiten en smul van traditionele maaltijden in het restaurant. Dat wordt een zorgeloze vakantie!

Badplaatsen Cyprus: Kyrenia

Nog meer leuke badplaatsen op Cyprus

Je kunt niet alleen verblijven in de badplaatsen op Cyprus die je hierboven vindt. Er zijn meer opties. Check deze ook nog even bij het maken van een keuze:

  • Limassol is een fijne zon, zee & strand-bestemming; van mei tot september geniet je op een van de vele stranden van de zon. De badplaats leent zich ook voor vakantiegangers die veel op pad willen. De bekendste bezienswaardigheid van Cyprus, de Rots van Aphrodite, is binnen handbereik en ook de hoofdstad Nicosia, de stad Larnaca en zelfs Paphos zijn eenvoudig per auto te bereiken.
  • Het meest oostelijke dorp van Europa? Dat is het Cypriotische Protaras. Hier is elke dag de eerste zonsopgang van Europa te zien! Maar het biedt meer dan dat… Mooie stranden met kristalhelder water bijvoorbeeld. Daarmee is het ook direct een van de populairste duiklocaties in Cyprus.
  • Strand & cultuur combineren? Naast het eerdergenoemde Paphos is Larnaca dan ook een goede optie. Deze tweede havenstad van Cyprus biedt prachtige bezienswaardigheden in het oude deel. Het nieuwe deel heeft weer zo haar eigen charme. Natuurliefhebber? Ga dan in het naseizoen, wanneer in het nabijgelegen zoutmeer flamingo’s en wilde zwanen neerstrijken.

Voor welk van deze badplaatsen op Cyprus ga jij?

Op vakantie naar Cyprus?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *