Tips winterdip voorkomen

Overlevingsmodus! 16 tips om een winterdip te voorkomen

Korte en donkere dagen. Kou en regen. Dikke kleding waarin je je een Michelin-mannetje voelt… Je zou je haast afvragen wat er – naast kerst, we love it! – leuk is aan de winter. Weinig! Een winterdip ligt dan ook al snel op de loer. Maar wees gerust, met wat simpele tips voorkom je dit én krijg je direct een vakantiegevoel!

Wat is een winterdip?

Depressie klinkt misschien wat zwaar, maar feitelijk is een winterdip wel een milde vorm van depressie. Deze wordt veroorzaakt door een tekort aan zonlicht. Dit laatste hebben we nu eenmaal nodig om onze biologische klok op orde te houden. Wordt jouw biologische klok in de war gegooid door een tekort aan zonlicht – en helaas, met kortere dagen kun je daar niet omheen – dan word je moe en prikkelbaar. Welkom winterdip!

Heb jij hier ook – in lichte mate – last van? Met wat snelle tips helpen we je graag op weg. Sleep jezelf zo de winter door en voor je het weet is het voorjaar. Zon & warmte!

Met weinig budget een winterdip voorkomen?

 • Maak eindelijk dat plakboek van de vorige vakantie.
 • We zijn het meest fan van Vitamine Zee (of Vitamine Zon), maar als dat er niet in zit; slik Vitamine D. Dit wondermiddel wordt niet voor niets zonlicht in een potje genoemd.
 • Speel een beetje vals; geen retourtje naar de tropen, maar wel een weekendje Tropical Island, een tropisch paradijs bij onze oosterburen.
 • Doe research voor jouw vakantie voor volgend jaar! Wist je dat je hier meer dan 1.000 artikelen vindt over al onze bestemmingen? Zet ze op een longlist, je hebt nog even tijd om deze lijst in te korten én echt te kiezen.
 • Gebruik je weekenden om toerist in eigen land te zijn. Kou trotseer je met gemak én de buitenlucht werkt goed tegen een winterdip. Elk UV-straaltje, zon of niet, zorgt voor extra Vitamine D.
 • Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Gegarandeerd wekelijks zonnige plaatjes en goede deals in jouw mailbox.
 • Ga voor een verfrissende home make over. Het liefst met een tropisch fotobehangetje in één van de kamers.
 • Koop een tof reisboek om nog meer weg te dromen bij zonnige plaatjes. Onze favoriete reisboeken? O.a. Lonely Planet’s Ultimate Travelist, Streets of the World en 400 Droomritten.
 • Organiseer een cocktailavond voor je vrienden. Zet de verwarming hoog en vraag iedereen om beachwear aan te trekken.
 • Weet je dat het helpt om je ergens op te verheugen? Ook daarmee kan je een winterdip deels voorkomen. Het hoeft niet duur te zijn, boek bijv. een of twee nachtjes Brugge of Amsterdam.
 • Niets is nu zo aantrekkelijk als op de bank bivakkeren met een kleedje, een warme kop thee en een boek. Ga echter sporten. De vrijgekomen endorfine werkt goed tegen een winterdip en met in de winter sporten verbrand je ook nog eens meer calorieën. Weet je zeker dat je niet volgend jaar nog een dipje krijgt als blijkt dat je figuur weer niet bikini/zwembroek proof is.
 • Koop een daglichtlamp; extra licht = extra energie = meer vrolijkheid. Wordt jouw omgeving vast ook blij van.
 • Plan een middagje Netflix en ga enkel en alleen voor films die zich op verre of zonnige oorden afspelen. Wat dacht je van Under the Tuscan Sun, Walking on Sunshine, Seven Years in Tibet en Toscaanse bruiloft? En toe aan een stukje jeugdsentiment? Kijk Costa! Netflix kent daarbij een paar bijzondere documentaires, zoals Given, Tales by Light en Growing Up Wild.
 • Van online shoppen krijg je een euforisch gevoel. Tenminste; grote kans als je een vrouw bent. Shop een nieuwe bikini, een kleurrijke handdoek en ach… een voordelige vakantie is bij ons ook zo online ‘besteld’.
 • Maak een playlist van alleen maar feel good muziek. En dan met name muziek die je aan de afgelopen zomer doet denken.

Boek een retourtje naar de tropen

Tips winterdip voorkomenLast but not least: gebruik jouw overgebleven vakantiedagen om een winterdip te voorkomen. Je hoeft bijvoorbeeld maar vijf dagen op te nemen om rond kerst twaalf aaneengesloten dagen vrij te hebben. Zelfs een verre bestemming – als jouw budget dat toestaat – behoort dan tot de mogelijkheden.

Wie zien onszelf wel 9 dagen bivakkeren op de Dominicaanse Republiek of een cocktailtje drinken op Curaçao. Opties te over! Je hoeft alleen even te kijken bij onze verre reizen.

Korter kan overigens ook hoor; 5 dagen Dubai is een aanrader. Ik bracht hier een aantal jaar terug een kleine week door en wat was het fijn om daar in bikini te liggen terwijl iedereen in Nederland de kachel hoog had staan. Lees hier alles over mijn avonturen in Dubai en plan jouw dagen vol.

Wat denk je, kun je die milde depressie nu overwinnen? We horen graag ook nog jouw persoonlijke tips om een winterdip te voorkomen.

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *