Stedentrip met kinderen

Handige tips voor een top stedentrip met kinderen

Denk je bij een gezinsvakantie aan zon, een enorm zwembad, onbeperkt ijs en het liefst ook nog een heel waterpark? Niet gek! Want met deze ingrediënten moeten de jongste vakantiegangers het wel naar hun zin hebben. Maar heb je weleens gedacht aan een stedentrip met kinderen? Ook dat is supertof!

Zonnige badplaatsen in Spanje, Griekenland en Turkije zijn by far het meest populair onder gezinnen. Maar we zien de laatste jaren wel een verschuiving. Vakanties van een week worden steeds vaker gebruikt voor een korte trip. Dit geldt ook voor weekenden zoals met Hemelvaart. Stedentrips zijn dan ideaal! En ook weer eens wat anders…

Maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee dient te houden als je kiest voor een stedentrip met kinderen. We zetten ze voor je op een rij & nemen je meteen mee langs de leukste kindvriendelijke steden. Hoef jij alleen nog meer te kiezen!

Gouden tips voor een stedentrip met kinderen

  • Ben jij gewend om tijdens een stedentrip kilometers achter elkaar te lopen? Pas je plan aan! Met korte beentjes is dat allemaal een stuk vermoeiender. Het is noodzaak om te kiezen voor een compacte stad óf een stad met een uitgebreid bus-, metro- en treinnetwerkt. Openbaar vervoer vinden de meeste kinderen ook nog eens geweldig!
  • Over de stad ontdekken per (openbaar) vervoer; dit kan ook origineler. In veel steden worden tochtjes met een paardenkoets of boot aangeboden. Net als met de bekende hop on hopp of-bus zie je dan veel in een korte tijd tijdens jullie stedentrip. Kinderen vinden het vaak ook nog eens het einde!
  • Hoe gaat jouw kind om met tijdsverschil en lange vluchten? New York klinkt geweldig, maar misschien is dat net iets te hoog gegrepen gezien de vluchttijd en mogelijke jetlag. Binnen Europa zijn er gelukkig genoeg ge-wel-dige bestemmingen voor een stedentrip met kinderen.
  • Wil je alle bezienswaardigheden zien die een stad te bieden heeft? Vergeet het! Met kinderen moet je de agenda minder volproppen. Wissel sightseeing af met een middagje picknicken in een stadspark. Of kies voor een stad met strand of hotel met zwembad.
  • Zorg voor een centraal gelegen hotel. Hoe korter de afstanden naar het gros van de bezienswaardigheden, hoe meer je – ondanks de korte beentjes – toch in een korte tijd kunt zien tijdens jullie stedentrip.
  • Eten & drinken; voor jou al belangrijk, maar nog belangrijker voor kinderen. Kinderen die honger of dorst hebben, worden er namelijk niet gezelliger op. Sterker nog; grote kans dat ze gaan jengelen. Zorg altijd voor wat lekkers in je (rug)tas.

Volg deze tips op & een stedentrip met kinderen kan niet anders dan een succes worden. Zeker niet als je óók nog eens kiest voor een van onderstaande bestemmingen.

Combineer stad én strand in Barcelona

Stedentrip met kinderen: BarcelonaWil je jouw kind niet meteen compleet wegtrekken van zon, zee en strand? Good old favorite Barcelona is de ideale keuze. Extra pluspunt: het ligt in Noord-Spanje en daardoor is de vluchttijd nog een stukje korter dan wanneer je bijvoorbeeld naar Málaga zou reizen.

Wat Barcelona zo ideaal maakt voor een stedentrip met kinderen? De veelzijdigheid! Want naast het strand zullen ze hier ook op andere plekken hun ogen uitkijken. Neem ze bijvoorbeeld mee naar het tofste park van de Spaanse stad, Park Güell.

Verspreid door het stadspark vind je miljoenen stukjes kleurrijke mozaïek, verwerkt in bankjes, kunstwerken en gebouwen. Aan het park grenst overigens ook een dierentuin!

Andere aanraders?

  • Mercat de la Boqueria. Laat jouw kinderen kennismaken met Spaanse specialiteiten op deze markt. Het is trouwens de grootste versmarkt van heel Spanje!
  • Las Ramblas. Deze gezellige boulevard die eindigt op het strand is het thuis van vele straatartiesten. Muntjes bij de hand dus!
  • Voetbalfans in tha house? Op naar Camp Nou, het voetbalstadion van FC Barcelona. Tijdens een tour zie je heel veel plekken in het stadion plus het bijbehorende museum.
  • Op vakantie = lekker laat naar bed! Neem jouw kinderen mee naar Font Màgica, een fontein aan de voet van Montjuïcberg. In het weekend word je hier (gratis!) getrakteerd op indrukwekkende licht- en muziekshows.
Stedentrip met kinderen: Barcelona, Hotel GaudiIn een zijstraat van Las Ramblas vind je Hotel Gaudi, gevestigd in een sfeervol, historisch pand. Kids kunnen plonzen in het kleine zwembad op het dakterras en de metrohalte ligt op een steenworp afstand.

Flinke dosis cultuur in Rome

Stedentrip met kinderen: RomeBen jij een levensgenieter pur sang, houd je van lekker eten en cultuur én heeft jouw kind duidelijk jouw genen? Dan is Rome de enige juiste optie. Extra pluspunt: kinderen worden met open armen ontvangen door Italianen. Over aandacht zal je ze niet horen klagen!

Ren – of nou ja, loop rustig, want korte beentjes – als eerste naar het Colosseum zodra je aankomt in Rome. Dit oude amfitheater bood ooit plek aan zo’n 50.000 mensen, kijkend naar heftige gladiatorgevechten. Een imponerend verhaal voor kinderen, die overigens geen toegangsgeld hoeven te betalen.

Loop daarna door naar de Trevi fontein en vertel jouw kinderen over de legende die aan deze fontein kleeft. Als je een muntje in het water gooit en een wens doet, zal je zeker terugkeren naar Rome. Of ze dat nog willen na een bezoek aan La Bocca Della Verità is nog even de vraag. Volgens de legende zou jouw hand eraf vallen als je deze in ‘mond van de waarheid’ stopt en liegt. Kinderen op de biechtstoel dus!

Andere must do’s in Rome tijdens een stedentrip met kinderen?

  • Wat is een stedentrip met kinderen zonder een bezoek aan een stadspark? Villa Borghese is een aanrader. Naast dat je hier heerlijk kan slenteren, vind je er meerdere speeltuinen en een klein theater met kindervoorstellingen. Ook is er een dierentuin gevestigd.
  • Houd een ijsco-test! Op elke hoek van de straat vind je wel een ijssalon. Elk met weer nieuwe verrassende smaken. Welke komt als winnaar uit de bus?
  • Een museum vinden dat écht leuk is voor kinderen, kan nog een flinke uitdaging zijn. In Rome raden we je Explora aan. Hier leren kinderen spelenderwijs – aan de hand van experimenten – de wereld ontdekken.
  • Een stukje cultuur meegeven, kan ook op een andere actieve manier. In Rome vind je de Time Elevator. Aan de hand van een 5d-voorstelling met spectaculaire effecten maak je een tijdreis van meer dan 2.000 jaar door Rome. Vanaf het Romeinse rijk tot het heden!
Stedentrip met kinderen: Rome, H10 Roma CittaWist je dat er in de stad maar weinig hotels te vinden zijn met zwembad? Niet verwonderlijk dat H10 Roma Citta zo enorm populair is. Naast een zwembad op het dakterras kun je rekenen op o.a. een fijn restaurant en bushalte in de buurt.

Parijs

Stedentrip met kinderen: ParijsGa je voor een zo kort mogelijke reistijd? Per auto, trein of vliegtuig ben je zo in de hoofdstad van Frankrijk. Vanaf waar je kunt afreizen naar Disneyland, de stad kunt ontdekken of – ons voorstel – beiden kunt combineren.

We kunnen je vertellen wat je van Disneyland Parijs kunt verwachten, maar we vermoeden dat je daar wel een beeld bij hebt. Parijs dus! Wat kun je daar doen met kinderen? Dé must see is natuurlijk de Eiffeltoren. Als sinds 1889 domineert deze machtige toren de skyline van Parijs.

Met zijn hoogte van 324 meter zie je hem vanaf praktisch elk punt in de stad. En je kunt hem beklimmen. Nou ja, beklimmen? Per lift of trap (al zijn 1.665 treden misschien geen aanrader met een kind) kun je afreizen naar drie platforms. Een geweldig uitzicht gegarandeerd!

Andere tips voor Parijs met kinderen?

  • Reis af naar de wijk Montmartre. Neem een kijkje bij de Sacre Coeur en laat jullie als gezin vastleggen door een van de vele straatartiesten die de mooiste tekeningen maken.
  • In Centre Pompidou vind je een museum met moderne kunst. Saai voor kinderen? Nee, niet als ze zich begeven naar het kindergedeelte met leuke interactieve voorstellingen. Ook worden er leuke activiteiten voor kinderen verzorgd.
  • Ook als je een stedentrip met kinderen maakt, is er één ding dat je móet doen in Parijs. Ga naar het Louvre en spot de Mona Lisa.
  • Maak een boottocht over de Seine. ’s Avonds is het haast magisch; de bezienswaardigheden langs de oevers worden dan verlicht door spotlights. Extra pluspunt: bij veel rederijen geldt een kortingstarief voor kinderen.
Stedentrip met kinderen: Parijs, Hotel Le RoyalRegelmatig een rustmomentje pakken in Jardin du Luxembourg? Op loopafstand van dit stadspark vind je Hotel Le Royal. Naast deze fijne ligging kun je rekenen op o.a. een lounge met open haard, een ontbijtruimte en gratis WiFi.

Nog meer toffe stedentrips met kinderen!

  • Is jouw kind een makkelijke vlieger en is een jetlag niet snel aan de orde bij een paar uurtjes tijdverschil? Ga voor een tripje naar Dubai! Ze zullen hun ogen uitkijken bij het tofste waterpark ter wereld (AquaVenture), de grootste fonteinenshow ter wereld én het hoogste gebouw ter wereld (Burj Khalifa). Ook over een jeepsafari zal nog lang nagepraat worden…
  • De nummer 1 reden om met kinderen naar Venetië af te reizen? De vele kanalen. Deze nodigen uit tot een tochtje met een heuse gondelier. Een glimlach van oor tot oor! Een extra pluspunt aan Venetië is dat het een relatief compact centrum kent. Fijn voor die korte beentjes.
  • Berlijn is een toffe bestemming voor jonge vakantiegangers met een voorliefde voor historie. Want als je het ergens vindt, dan is het wel in de Duitse hoofdstad. Naast bezienswaardigheden als de Berlijnse Muur, het Holocaust Monument en Checkpoint Charlie biedt de stad fijne stadsparken, een dierentuin en speeltuinen.
  • Stap in Londen in het immense reuzenrad Londen Eye, spot bekendheden in Madame Tussauds, neem een kijkje in de Londen Zoo en neem ze mee op een Harry Potter Studio-tour. Yes, ook de Engelse hoofdstad is geschikt voor een stedentrip met kinderen.

Een stedentrip met kinderen; met bovenstaande tips moet het wel een succes worden. Deel je jouw ervaring achteraf met ons?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *