Reisgids Krakau

Reisgids Krakau; 4 dagen in de bijzondere Poolse stad

Zoek je inspiratie voor jouw stedentrip naar Krakau? Of twijfel je of de Poolse stad wat voor jou is? Met deze reisgids voor Krakau helpen we je op weg. Het staat bomvol leuke activiteiten en bezienswaardigheden. Zo haal je alles uit jouw 4 dagen (of langer) in de stad. Kijk je mee?

Misschien is Krakau niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor een stedentrip. Of misschien staat de stad al jaren op je bucketlist. Wat de reden voor je bezoek ook is, we beloven je dat de stad in Polen je niet teleurstelt. Pak je koffer of tas maar vast in & neem deze reisgids voor Krakau mee. Jouw dagen vliegen voorbij!

Nog geen stedentrip naar Krakau geboekt?Bekijk ons aanbod

Dag 1 – Aankomst & eerste kennismaking

Heb je geen moeite met (voor een keertje) vroeg opstaan? Kies – als je de mogelijkheid hebt – voor een vroege vlucht. Doe een korte powernap en zet na een kleine twee uur alweer voet op Poolse bodem.

Voor de rit naar je hotel hoef je ook geen uren uit te trekken. De luchthaven ligt op slecht 10 km van het centrum. Er rijden diverse bussen en er gaat een directe trein naar het centraal station (ca. 20 minuutjes). Met een beetje geluk zit je rond lunchtijd alweer op het terras.

Indigo Krakow Old Town, KrakauIndigo Krakow Old Town is één van de best beoordeelde hotels in Krakau. Het interieur – dat geïnspireerd is op het Poolse artistieke erfgoed –  is echt een wauw-factor. Andere pluspunten zijn o.a. de centrale ligging, goede service en het restaurant.

Drop je bagage bij het hotel, trek je comfortabele schoenen aan en haal wat te eten en drinken. In het centrum en de omliggende wijken kan je eenvoudig te voet op pad. Ben je moe of wil je een langere afstand afleggen? Kies dan voor het gemak van de stadsbus of de tram.

De eerste dag staat verder in het teken van Stare Miasto (de oude binnenstad). Hier vind je een aantal van de bekendste bezienswaardigheden van Krakau. Ga je graag met de fiets op pad? Dan is de highlights-fietstour van onze partner Baja Bikes een must-do in Krakau. Stap op de trappers en volg de gids o.a. langs het Rynek Główny (de Grote Markt), de Joodse wijk en de vele kerken. In ca. 3 uur krijg je al een goed beeld van de stad.

Zorg dat je op het hele uur weer terug bent op Rynek Główny. Elk uur steekt een trompettist zijn instrument door een klein raampje van de Mariakerk. Er klinkt een kort deuntje – dit wordt de hejnał genoemd – en dan gaat het raampje weer dicht. Een eeuwenoude traditie die zelfs dagelijks één keer live te horen is op nationale radio!

Zin in een hapje of drankje? Zoek een leuk barretje of restaurant en maak kennis met de Poolse keuken. Typische lokale gerechten zijn o.a. pierogi (Poolse knoedels die lijken op dumplings), barszcz (soep met rode bieten), gołąbki (gevulde koolblaadjes) en bigos (een jachtschotel).

Ga goed voorbereid op pad. Mocht je het fijn vinden, ruil dan wat euro’s om voor Poolse złoty. In principe kan je op de meeste plekken pinnen, maar soms is cash gewenst. Wil je veel musea bezoeken? Koop vooraf losse tickets of schaf een museumkaart aan (bijv. via onze partner GetYourGuide). Bij een aantal musea moet je vooraf reserveren.
Reisgids Krakau: Grote Markt

Dag 2 – Kazimierz & de Wawelheuvel

Goedemorgen, dag 2 van jouw persoonlijke reisgids voor Krakau! Start de dag goed met een ontbijtje in je hotel of bij een barretje in de buurt. Met een goedgevulde maag ga je richting Kazimierz, een van onze favoriete wijken in Krakau. Vanaf Rynek Główny (de Grote Markt) is het ca. 20 minuutjes lopen naar het hart van de wijk.

Ben je slecht ter been of wil je het even rustig aan doen tijdens jouw 4 dagen in Krakau? In verschillende delen van de stad rijden elektrische golfkarretjes. Ook in Kazimierz zie je ze voorbij rijden. Stap in en laat je meenemen langs de hoogtepunten van de Joodse wijk. Extra leuk: je krijgt direct een tour met interessante informatie. Toet-toet!

Voor we je vertellen wat er allemaal te zien is, duiken we even de geschiedenis is. Kazimierz werd in de 14e eeuw gesticht én vernoemd naar koning Casimir de Grote. Destijds nog als een onafhankelijk dorpje onder de rook van Krakau. Eeuwenlang leefde er een hechte Joodse gemeenschap. Ze bouwden o.a. synagogen en hielden de Joodse cultuur bloeiend. Tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

De Joden werden door de Duitse bezetters uit ‘hun’ wijk verjaagd richting de getto aan de overkant van de rivier. De leefomstandigheden daar waren onmenselijk. In Kazimierz en de getto – die je ook kan bezoeken – zijn nog veel monumenten en gedenkplekken te vinden.

In de jaren 80 en 90 groeide de oude Joodse wijk weer op tot een bloeiende en levendige wijk. Cultuur en creativiteit staan centraal en aan hippe horeca-adresjes is geen gebrek. Je vindt er veel boetiekjes, leuke (studenten)barretjes en kunstgalerijen. Kijk goed om je heen én omhoog; wie weet spot je nog wel wat mooie street art.
Tijd voor een snack? In elke reisgids over Krakau komt het naar voren: zapiekanka. Als je geproefd hebt snap je wel waarom de locals en toeristen hier zo enthousiast over zijn. Wat het is? Een half stokbrood met gebakken champignons, ui en heel veel kaas. Voor liefhebbers zijn er vaak ook variaties te bestellen. De leukste plek om te proeven is op Plac Nowy (het Nieuwe Plein). In de rest van het centrum vind je op veel plekken obwarzakni, een soort pretzel. Eet smakelijk!

Dwaal door de rest van de wijk en laat je verrassen door de kleine straatjes. Op elke hoek valt er wel iets te zien. Een must-see is de Oude Synagoge (een van de oudste van Polen). Binnen vind je een museum over de Joodse cultuur. Loop daarna door naar de High Synagogue. Binnen word je verrast door een authentiek boekenwinkeltje.

De middag spendeer je bij de Wawelheuvel, aan de rand van het oude centrum. Ontdek bij het Wawel-kasteel de legende van de draak (spannend!) en neem een kijkje bij de Wawel-kathedraal. Loop over het grote plein en eindig bij het uitzichtpunt (zo mooi!). Een echte must-do als je in Krakau bent!

Reisgids Krakau: Wawelheuvel

Dag 3 – Auschwitz-Birkenau

Klaar voor dag 3 in Krakau? Deze reisgids leidt je vandaag naar uitstapjes buiten de stad, want de bekendste highlights in het centrum heb je al gezien. De derde dag staat in het teken van concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Je kan hier zelf heengaan of via onze partner GetYourGuide een excursie boeken.

Het is misschien wel het meest bekende en indrukwekkende concentratiekamp van de nazi’s uit de Tweede Wereldoorlog. Woorden schieten tekort om dit kamp goed te omschrijven. Het staat garant voor kippenvel en een indrukwekkende ervaring waar je nog vaak aan zal terugdenken.

We raden je aan om bij het bezoek een (Engelstalige) gids te boeken. Hij of zij zal je meer vertellen over het complex en alles wat er te zien is. Ook delen ze verhalen en achtergrondinformatie die je vaak niet in de geschiedenisboeken tegenkomt.­

Het is lastig te omschrijven wat je kan verwachten en hoe je erop zal reageren, ook omdat iedereen het anders beleeft. Wat we wel kunnen aanraden is om bij terugkomst in de stad wat vrije tijd in te plannen om alle indrukken op je in te laten werken. Pak je rust op de hotelkamer of strijk neer op een terras.

Een andere goede middagactiviteit is de benen strekken. Ga uitwaaien tijdens een wandeling langs de rivier de Wisla (vooral rond zonsondergang erg mooi). Of trek je comfortabele schoenen aan voor een rondje door Planty Park. Dit groene stadspark cirkelt rond de oude binnenstad en is zo’n 21.000 m² groot. Voor wie lopen niet snel genoeg gaat zijn er fietsen en elektrische stepjes te huur. Shopliefhebbers eindigen in een van de winkelstraten.

Wil je nog meer weten over Krakau in de oorlog? Bij het Schindler Museum in de wijk Podgórze kan dat. De naam ‘Schindler’ werd wereldberoemd door de Oscarwinnende film Schindler’s List. Het plot is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van fabriekseigenaar Oskar Schindler. Hij redde de levens van zo’n 1.100 joden. In het museum staat dat naast de Poolse oorlogsgeschiedenis centraal.
Reisgids Krakau: concentratiekamp Auschwitz-Birkenau

Dag 4 – De zoutmijn en/of de minder bekende wijken

Als je alles uit je stedentrip wil halen, boek dan een zo laat mogelijke vlucht terug naar huis. Zo heb je nog een paar uur in Krakau te besteden. We hebben twee opties voor vandaag: de minder bekende wijken van Krakau ontdekken of een bezoek aan de nabijgelegen zoutmijn.

Wil je nog meer van Krakau zien? Buiten Stare Miasto (het historische centrum) en Kazimierz (de oude Joodse wijk) zijn er nog een paar wijken in Krakau het bezoeken waard. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt zijn dit goede opties:

  • Aan de overkant van de rivier kan je een kijkje nemen bij Podgórze. Hier vind je o.a. de voormalige Joodse getto waar de muren nog deels van te zien zijn. Op het oude centrale plein – nu het Heldenplein – is als monument een aantal lege stoelen geplaatst. Neem ook een kijkje bij de Apteka Pod Orlem, waarvan de eigenaar besloot de Joodse gemeenschap te helpen in plaats van buiten te sluiten.
  • Als je Podgórze bezoekt, pak dan ook de nabijgelegen Kopiec Krakusa (de Grafheuvel van Krakus) mee. Dit is een heuvel van ca. 200 m waar volgens een legende Koning Krak – de man die de stad gesticht heeft – begraven is. Bovenop heb je mooi uitzicht.
  • Benieuwd hoe het leven in Krakau in de tijd van het IJzeren Gordijn was? De wijk Nowa Huta werd in de communistische periode gebouwd als een ‘ideaalstad van het communisme’. Kenmerken zijn o.a. de monumentale stijl, brede wegen en een staalfabriek. Weer heel anders dan het charmante oude centrum.
  • Even de natuur in? Daarvoor voegen we de wijk Salwator toe aan deze reisgids voor Krakau. Hier vind je het enorme Park Jordana (meer dan 21,5 hectare). Wandelen, sporten, relaxen, het kan er allemaal. In de wintermaanden wordt er zelfs een schaatsbaan opgezet!

De omgeving van Krakau staat bekend om de vroegere zoutwinning. We tippen daarom een bezoek aan de Wieliczka-zoutmijn, op ca. een halfuur rijden van Krakau. Het is een van de oudste zoutmijnen ter wereld en ook nog eens enorm groot. Zeker als je bedenkt dat je als bezoeker slechts 2% kan bezoeken.

Houd er wel rekening mee dat je – zeker in het hoogseizoen – het beste vooraf kaartjes bestelt. Een rondleiding duurt ruim twee uur en je stapt ongemerkt ca 3,5 km weg. Overigens is het ook een must-vist als in Krakau bent met kinderen. De gidsen vertellen op speelse wijze anekdotes en verhalen, regelmatig ondersteund door bewegende attributen en poppen.

Het begin is gelijk goed: de eerste trap is direct 380 treden naar beneden. Uiteindelijk kom je tijdens de tour op 135 m onder de grond, wow! Onderweg kom je o.a. langs de oude zoutwinningsconstructies, een kerk en zelfs een ondergronds meer.

Liever een andere excursie? We hebben de leukste op een rij gezet

Reisgids Krakau: Wieliczka-zoutmijn

Hotel-reisgids voor Krakau

Ben je nog op zoek naar een hotel voor jouw stedentrip naar Krakau? Een reisgids is natuurlijk niet compleet zonder onze persoonlijke aanraders:

  • In een herenhuis aan de Nowy Kleparza Markt vind je een mooi designhotel waar modern en traditie samenkomen. We hebben het over het hippe Avena by Artery Hotels. Niet alleen wij zijn fan, ook onze klanten zijn positief.
  • Hallo relaxte stedentrip! Het grote pluspunt van Lwowska 1 Aparthotel? De wellnessfaciliteiten waar je als gast (mogelijk tegen betaling) gebruik van mag maken. Een heerlijk begin van de dag óf een heerlijke beloning na een dag in de stad.
  • Hotel Alexander is een uitstekend voorbeeld van een betaalbaar hotel in Krakau mét een centrale ligging. De inrichting is simpel maar hoe erg is dat als je van plan bent veel op pad te gaan? Vanuit het hotel ben je met een paar stappen in het stadspark. Ideaal voor een ochtendwandeling, met daarna een drankje op de Grote Markt.
  • De looks van Hotel Unicus moeten je smaak zijn, de ligging daarentegen… Ideaal voor shopliefhebbers! De bekende en brede winkelstraat Florianska ligt direct om de hoek. Voordeel van een goedkoop hotel in Krakau; je houdt een extra zakcentje over om te winkelen. Én om goed te eten. De chef-kok van het hotel heeft niet zonder reden een aantal prestigieuze awards op zijn naam staan. Dat wordt smullen!

Bekijk onze gids met de mooiste stadshotels in Krakau

Wil je goed voorbereid op pad? Bewaar deze reisgids voor Krakau en pak hem erbij als je in Polen bent. Alvast heel veel plezier!

OVER DE AUTEUR

July

Nieuwe plekken ontdekken - zowel bekend als onbekend - is een van de leukste dingen om te doen. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter combineer ik mijn passie voor schrijven en reizen. En er zijn nog zó veel bestemmingen die ik wil bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *