Leukste wijken Krakau

Ontdek de leukste wijken van Krakau!

Wil of ga je binnenkort naar Krakau? De Poolse stad bestaat uit verschillende wijken met elk hun eigen sfeer en charme. Een ding is zeker: cultuur, gezelligheid en hippe hotspots zijn er genoeg. We vertellen je welke wijken in Krakau je echt niet wil missen.  

In deze blog delen we per wijk in Krakau de leukste bezienswaardigheden en activiteiten. Als bonus hebben we ook nog een paar van onze favoriete hotels toegevoegd.

Het middelpunt Stare Miasto

De wijk Stare Miasto is een fijne plek voor iedereen die van cultuur en gezelligheid houdt. In het Pools staat ‘Stare Miasto’ voor ‘oude binnenstad’. Doordat dit deel van Krakau relatief ongeschonden de oorlogen door is gekomen staan er nog veel eeuwenoude gebouwen.

In de 13e eeuw werd midden in de wijk de Grote Markt (Rynek Główny) aangelegd. Groot is in dit geval ook echt groot. Met 200 bij 200 meter is tot op heden een van de grootste middeleeuwse stadspleinen van Polen én Europa.

Midden op het plein staat de Lakenhal waar vroeger handelaren van over de hele wereld samenkwamen. Rondom het plein staan gebouwen, paleizen en huizen uit verschillende tijden en in verschillende stijlen. Neem vooral een kijkje bij de Mariakerk, de Raadhuistoren en de Sint-Adalbertkerk. Loop daarna door naar de Wawelheuvel aan de rand van Stare Miasto.

Benieuwd of je goed kan shoppen in Krakau? In Stare Miasto wel! Hier vind je o.a. de bekendste winkelstraat van de stad, Ulica Florianska. Dwaal ook zeker even de zijstraatjes in voor minder bekende winkels.

We zeiden het net al: aan gezelligheid is geen gebrek in Stare Miasto. Het is het kloppende hart van de stad met veel bars, cafés en restaurants. In de zomer is het heerlijk zitten op de buitenterrassen, in de koudere maanden is het binnen extra knus.

Hotel Unicus, Krakau Hotel Unicus ligt in hartje centrum, op een paar stappen van de levendige Ulica Florianska. Het biedt een trendy bar, goed beoordeeld restaurant en een sauna. Extra leuk: dit hotel is gevestigd in een 16e-eeuws pand.

Wijken Krakau: Stare Miasto

De drukte even achter je laten? Rondom Stare Miasto ligt een groene strook van ca. 4 km. Dit is Planty Park, een fijne plek om even de benen te strekken of te relaxen.

De Joodse wijk Kazimierz

Veel vakantiegangers vinden Kazimierz de leukste wijk van Krakau. Er hangt een gemoedelijke sfeer en het barst er van hippe en creatieve adresjes.

Kazimierz is in de 14e eeuw gesticht als een onafhankelijk dorpje en werd pas later een wijk van Krakau. Eeuwenlang was het een fijne woonplek voor de Joodse gemeenschap. Ze bouwden er o.a. mooie synagogen (een deel is nog te zien). Dat veranderde in de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bezetters drukten hun stempel op de wijk en verjaagden de Joden naar de overkant van de rivier.

Een groot deel van de gemeenschap overleefde de oorlog helaas niet en de wijk raakte in verval. Pas in de jaren 80 en 90 kwam Kazimierz weer echt in bloei. Gebouwen werden opgeknapt, kunstenaars wilden er weer werken en er kwamen steeds meer sfeervolle restaurants en bars bij. Studenten, jonge locals en toeristen hebben gezorgd voor een bruisend nacht- en avondleven.

De heropleving van de wijk betekent niet dat de geschiedenis vergeten is. Integendeel! De wijk heeft nog steeds een rauw randje. Bezienswaardigheden die je niet wil missen zijn o.a. de Grote Synagoge, de Joodse begraafplaats en de Jozefa straat.

INX Design Hotel, KrakauEen van de leukste hotels in Kazimierz is INX Design Hotel. Wij zijn vooral fan van de moderne inrichting met veel kleur en opvallende patronen. En hadden we al gezegd dat er een sauna is? Relaxen maar!
Wijken Krakau: Kazimierz

Food-walhalla Kleparz

Foodies opgelet! Een van de leukte en bekendste markten van Krakau ligt in de wijk Kleparz. We hebben het over Stary Kleparz op het Rynek Kleparksi-plein. Vanaf de Florianuspoort – de noordelijke uitgang van Stare Miasto – is het ca. 5 minuten lopen.

De typisch Poolse markt wordt al sinds de 14e eeuw op deze plek georganiseerd en is daarmee de oudste van de stad. Tijdens een rondje voel je je echt even een local. Zij kopen hier veel verse producten zoals groenten, fruit, kruiden, vleeswaren en kazen.

Daarnaast is dit dé plek om te proeven van Poolse lekkernijen zoals snoepjes en noten. De andere kraampjes verkopen o.a. bloemen, kleding en (huishoudelijke) producten. Wie weet vind je wel een leuk souvenirtje!

Geef je voeten daarna even rust op een van de terrasjes. Opgeladen en wel kun je op pad om de rest van Kleparz te ontdekken. De wijk staat bekend om de art-nouveaustijl en de bijzondere Sint-Floriaankerk.

Zulian Aparthotel, KrakauIn de wijk Kleparz is het heerlijk vertoeven bij Zulian Aparthotel. Start de dag energiek met een ontbijtje en huur daarna een fiets bij de receptie. Na een paar uurtjes rondtrappen kan je uitrusten in de tuin of op je gezellige kamer.
Wijken Krakau: Kleparz

Het opkomende Podgórze

Aan de overkant van de rivier Wisla ligt Podgórze. Tot 1915 was dit een zelfstandig dorp, daarna werd het een wijk van Krakau. Het is een opkomende wijk waar een indrukwekkende geschiedenis hand in hand gaat met de toekomst.

Podgórze kwam in de Tweede Wereldoorlog bekend te staan als ‘de getto’. De Duitse bezetters lieten de oorspronkelijke bewoners verhuizen om plaats te maken voor de Joden (o.a. uit Kazimierz). Het inwonersaantal ging van 3.000 naar 15.000 en er werd een grote muur om de wijk gebouwd (die deels nog te zien is).

Op het Plein van de Helden zie je 65 lege stoelen. Die verwijzen naar de leegte die achterbleef toen de Joden werden weggevoerd naar concentratiekampen. Een klein lichtpuntje in de barre tijden zie je aan de rand van het plein, de apotheek Pod Orłem. Eigenaar Orłem heeft hier tijdens de oorlog achter gesloten deuren veel Joden geholpen.

Nog een oorlogsheld is fabriekseigenaar Oscar Schindler. Hij redde in zijn fabriek het leven van zo’n 1.100 Joden.  Zijn verhaal is vooral bekend geworden door de film Schindler’s List van Steven Spielberg. In de oorspronkelijke fabriek zit tegenwoordig een oorlogsmuseum.

Ondanks de gruwelijke geschiedenis is Podgórze steeds meer in opkomst. De wijk is aardig opgeknapt en er komen steeds meer nieuwe adresjes bij.

Lwowska 1 Aparthotel, KrakauLwowska 1 Aparthotel ligt centraal in de wijk Podgórze. Je kan rekenen o.a. een moderne inrichting, wellnessfaciliteiten en een restaurant. Handig; naast kamers zijn er suites en appartementen met kitchenette te boeken.

Wijken Krakau: Podgórze

Gezellig Dębniki

Steek je bij Kazimierz de Wisla over, dan kom je op de bulwar van Dębniki. Letterlijk vertaald is het een boulevard maar dan niet zo een als wij kennen. In Krakau is het vooral een fijn fiets- en wandelpad langs het water. Voor een extra mooi uitzicht ga je hierheen bij zonsondergang.

De bekendste hotspot is het Forum. Het grote bouwwerk – dat eind jaren 80 werd ontworpen als hotel – was lange tijd een van de modernste gebouwen van polen. Na een periode van verval is het de afgelopen jaren nieuw leven ingeblazen. Je vindt er o.a. een grote foodmarket, een restaurant en in de zomer een groot terras met strandstoelen en zitzakken aan het water. Er zijn regelmatig evenementen en feestjes.

Daredevils opgelet! Na een wandeling door de wijk wachten er twee attracties op je. Koop eerst een kaartje voor het reuzenrad Cracow Eye en geniet vanaf 50 meter hoogte van het uitzicht. Durf je nog hoger? Ga dan mee in Balon Widokowy. Deze vastgebonden luchtballon gaat langs een dikke stalen kabel omhoog tot 150 meter hoogte. Ook leuk met kids!

Hilton Garden Inn Krakow, KrakauBij Hilton Garden Inn Krakow staat comfort voorop. Word rustig wakker in de fijne kamer en start daarna op bij het ontbijtbuffet. Na een dag op pad hoef je de deur niet meer uit; in het restaurant proef je typisch Poolse gerechten.
Wijken Krakau: Debniki

Nog meer wijken in Krakau

Ben je meerdere dagen in de Poolse stad? Dan kan je deze leuke wijken van Krakau ook bezoeken:

  • Krakau is een van de groenste steden ter wereld. Dit komt mede door de wijk Półwsie Zwierzynieckie, op ca. 2 km van de Grote Markt. Het meest opvallend is de groenvlakte van bijna 50 hectare (Krakowski Błonia). Daarnaast ligt Park Jordana, een recreatiepark van nog eens 22 hectare. Je kan er goed wandelen, fietsen, skeeleren en trainen op sportveldjes. Jonge vakantiegangers vermaken zich in de verschillende speeltuinen. Extra leuk: in de winter ligt er een grote schaatsbaan.
  • Het communisme heeft in Krakau vooral sporen achtergelaten in de wijk Nowa Huta. Deze wijk is in de tijd van het IJzeren Gordijn gebouwd als ‘ideaalstad van het communisme’. De brede wegen, het grote plein, de gebouwen in monumentale stijl en een staalfabriek passen bij de stijl uit die tijd. Je kan hier o.a. de fabriek en de schuilkelders bekijken, het Poolse luchtvaartmuseum bezoeken of meerijden met een Trabant (zo’n typische retro auto uit die tijd).
  • Houd je van mooie bloemen en planten? Ga dan naar de wijk Grezgorzki voor een bezoek aan de Botanische Tuin van de Jagiellonische Universiteit. Dit is de oudste botanische tuin van Polen (1783) en tegenwoordig bijna 10 hectare groot.

Weet jij al welke wijken van Krakau je gaat bezoeken? Wij wensen je alvast veel plezier! 

Wil jij binnenkort alle wijken van Krakau ontdekken?Boek jouw stedentrip

OVER DE AUTEUR

July

Nieuwe plekken ontdekken - zowel bekend als onbekend - is een van de leukste dingen om te doen. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter combineer ik mijn passie voor schrijven en reizen. En er zijn nog zó veel bestemmingen die ik wil bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *