Wat te doen Krakau

Wat te doen in Krakau? De leukste activiteiten in de Poolse stad!

Krakau is een top stad als je houdt van cultuur en gezelligheid. Er is zo veel te beleven in de Poolse stad dat er voor vervelen geen tijd is. Benieuwd wat voor activiteiten je kan verwachten? We vertellen wat wij het liefste doen in Krakau. Kijk maar mee!

Krakau in vogelvlucht

Misschien is Krakau niet de eerste optie waar je aan denkt voor een stedentrip. Toch is de Poolse stad al meerdere keren benoemd tot stedentrip van het jaar. Mede daardoor is het tegenwoordig een van de populairste steden in Oost-Europa.

Gaat er bij Krakau nog geen lampje branden? De stad ligt in het zuiden van Polen, aan de rivier de Wisla. Het is de hoofdstad van de regio Klein-Polen en na Warschau de grootste stad van het land. Ondanks de grootte voelt de stad totaal niet massaal. Zeker in het oude centrum en de omliggende wijken hangt een gemoedelijke sfeer.

Krakau wordt door velen gezien als de culturele hoofdstad van Polen. Dit komt doordat de stad, ondanks de vele oorlogen in het land, vrij ongeschonden is gebleven. Er zijn daardoor nog veel oude gebouwen en pleinen te zien. Naast een cultuurwalhalla is de stad ook nog eens heel groen. Mooie combi als je het ons vraagt!

Ontdek het oude centrum

Je kan niet naar Krakau gaan zonder het oude centrum te zien. De inwoners verwijzen naar dit deel van de stad als Stare Miasto (Pools voor oude binnenstad). Het is al eeuwenlang het kloppende hart van de stad en ademt historie. Benieuwd waar het ligt? Op de kaart is het niet te missen; het wordt omringd door een groene strook, het Platny Park.

Hotel Unicus, Krakau Slapen in het oude centrum van Krakau? Check Hotel Unicus eens. Door de centrale ligging ben je in no time bij de hotspots. En wel zo fijn; als de voetjes pijn beginnen te doen ben je ook zo weer terug op de kamer voor een pauze of dutje.

Opvallend is dat alle zijstraten uitkomen op de Grote Markt (Rynek Główny). De naam had niet beter gekozen kunnen worden; dit plein is écht groot. Met zo’n 200 bij 200 meter (40.000 m²) is het zelfs een van de grootste middeleeuwse stadspleinen in Europa.

Rondom het plein staan huizen, paleizen en andere gebouwen uit verschillende periodes en met verschillende bouwstijlen. Neem vooral een kijkje bij de Mariakerk, de Sint-Adalbertkerk en de raadhuistoren. Midden op het plein staat de Lakenhal (Sukkienice) waar vroeger handelaren hun waren verkochten onder de grote bogen.

Struin daarna op je gemak door de andere straten in Stare Miasto. Stop aan de rand van het historisch centrum even voor het Juliusz Słowacki Theater en verderop bij de St. Florian’s Poort. Onderweg kom je genoeg leuke bars, cafés en restaurants tegen voor een hapje en drankje. Zin om te shoppen? Ga dan naar Floriánska straat.

Wat je ook echt moet doen in Krakau? Minimaal één keer de hejnał luisteren. Dit is een kort deuntje dat elk uur – ja echt elk uur – wordt gespeeld vanuit de Mariakerk. Een trompettist steekt zijn instrument door een klein raampje om de harde klanken te spelen. Het is een eerbetoon aan een torenwachter die in 1241 met zijn trompetdeuntje de stad waarschuwde én redde.
Wat te doen Krakau: historisch centrum

Ga mee op een fietstour

Haal de typische Nederlander in je naar boven en spring op een fiets. Fietsen raakt steeds meer ingeburgerd in de stad en is relatief veilig. Zeker in het autoluwe centrum kan je goed doortrappen.

Je kan zelf een fiets huren en op pad gaan óf een fietstour met gids boeken. Dat laatste heeft onze voorkeur als je meer te weten wil komen over Krakau. Een ervaren gids vertelt je enthousiast over de geschiedenis, cultuur en gewoontes in Krakau.

De highlights-tour van onze partner Baja Bikes is een fijne optie als je in korte tijd veel wil zien. Heb je de hoogtepunten zelf al afgevinkt tijdens je stedentrip? Kijk dan eens naar de Geheimen van Krakau-tour. Grote kans dat je dingen te zien krijgt die je nog niet waren opgevallen…

Klim de Wawelheuvel op

De Wawelheuvel – de hoge heuvel aan de rand van het centrum – is de plek waar Krakau is ontstaan. Het is even een klim naar boven maar het uitzicht is het helemaal waard. En dat niet alleen… Er staan ook nog een paar mooie gebouwen.

Het meest opvallende bouwwerk is het Wawelkasteel. Deze grote burcht was vanaf de 11e eeuw het huis van de Poolse koningen. Koop tickets en bezoek een deel van de kamers en zalen of beklim de Sandomierska Toren. Extra leuk; in de zomer zijn er tours door de kasteeltuinen.

In de naastgelegen Wawelkathedraal zijn Poolse koningen gekroond en begraven. Good to know; er gaan verhalen rond dat je heel veel geluk in de liefde kan verwachten als je de hoge klok aantikt. Even doen als je in Krakau bent dus!

Onderaan de heuvel wacht de Drakengrot. Naast de deur staat een grote ijzeren draak die om de paar minuten vuur spuwt. Het is een knipoog naar een oude drakenlegende uit de tijd van Koning Krak. Onder de Wawelheuvel zou toen een gevaarlijke draak (Smok Wawelsk) geleefd hebben. Hoe en door wie hij precies is verslagen verschilt per verhaal, maar meestal komt een jonge schoenmaker als held naar voren.

Hotel Legend, Krakau Op ca. 5 minuten lopen van de Wawelheuvel ligt Hotel Legend. Boek je o.b.v. logies en ontbijt? Dan ga je elke ochtend met een goede bodem de deur uit. Bij terugkomst zoek je een plekje in de bar. Proost, of zoals ze in Polen zeggen na zdrowie!

Wat te doen Krakau: Wawelheuvel

Ga museumhoppen

Krakau is een walhalla voor cultuurliefhebbers. Niet voor niets wordt de stad ook wel het Florence van Polen genoemd. De straten lijken soms wel een openluchtmuseum, zeker in de oudere wijken.

Liever binnen cultuur snuiven? Dan heb je genoeg te doen in Krakau; er zijn veel musea in de stad. Dit zijn onze favorieten:

  • Czartoryski museum; een historisch museum dat in 19e eeuw is opgericht door de adellijke familie Czartoryski. De meest bekende werken zijn de ‘Dame met de hermelijn’ van Leonardo da Vinci en ‘Landschap met barmhartige Samaritaan’ van Rembrandt. Naast schilderijen, kunstwerken en beelden zijn er o.a. wandtapijten, mummies en oude wapens te zien.
  • Fabriek van Schindler; een oorlogsmuseum in de oude fabriek van Oskar Schindler. Oskar is een oorlogsheld die in de Tweede Wereldoorlog het leven van ca. 1.100 Joden redde. Hij is bekend geworden door de film Schindler’s List (1993).
  • Rynek Podziemny; een interactief museum onder de grond van het marktplein. Hier krijg je een beeld van hoe het plein er vroeger uitzag en bewonder je archeologische opgravingen.

Duik in de geschiedenis van ‘de stad van de kerken’

Kerken, kerken en… nog meer kerken. Als we het hebben over wat je moet zien en doen in Krakau dan kunnen de kerken niet ontbreken. Er zijn alleen al ca. 120 Rooms-Katholieke kerken in de stad. Nu snap je direct waarom Krakau wereldwijd bekend staat als de ‘stad van de kerken’ en ‘Klein Rome’.

We noemden net al twee bekende kerken; de Mariakerk en de Wawelkathedraal. Andere mooie exemplaren zijn de Sint-Petrus-en-Pauluskerk, de Sint-Andreaskerk en de Sint-Franciscuskerk.

Tijdens een wandeling door de stad kom je er ongetwijfeld nog meer tegen. Van kleine bijna verstopte gebedshuizen tot grote bouwwerken. We zijn benieuwd hoeveel jij er kan tellen!

Wat te doen Krakau: kerken

Ontdek het hippe Kazimierz

Kazimierz barst van de cultuur. En dan hebben we het niet alleen over geschiedenis en tradities; ook voor culinaire en kunst hotspots zit je hier goed. Studenten en (jonge) toeristen komen er graag.

Tegenwoordig is Kazimierz een hippe wijk maar dat was een paar decennia geleden wel anders. Daarvoor duiken we even in de geschiedenis. Kazimierz werd in de 14e eeuw gesticht als losstaand dorp en bewoond door een hechte Joodse gemeenschap. Restanten uit die tijd zijn nog steeds te zien, o.a. bij de Oude Synagoge.

In de Tweede Wereldoorlog sloeg het roer om. De Duitse bezetters verjaagden de Joden uit ‘hun’ wijk richting de getto. Kazimierz raakte in verval en bloeide pas in de jaren 80 en 90 weer een beetje op. Tegenwoordig is het een levendige wijk waar cultuur en creativiteit centraal staan.

Als je houdt van trendy barretjes en traditionele restaurants zit je hier goed. Benieuwd naar het streetfood? Proef op Plac Nowy de typische snack zapiekanka (een soort stokbroodje met gebakken ui, champignons en veel kaas) of ga voor obwarzakni (een soort pretzel).

We hinten er net al even op: kunstliefhebbers hebben ook genoeg te doen in Kazimierz. Bezoek diverse galerijen en boetiekjes en spot onderweg zoveel mogelijk street art. Maak zeker een tussenstop bij het bijzondere boekenwinkeltje in de High Synagogue.

Golden Tulip Krakow Kazimierz, Krakau De naam verklapt het al; Golden Tulip Krakow Kazimierz ligt in de wijk Kazimierz. Dit fijne hotel biedt o.a. een uitgebreid ontbijtbuffet, bar en restaurant. Extra leuk; bij mooi weer kan je relaxen op een klein terras.

Wat te doen Krakau: Joodse wijk Kazimierz

Slaap in een hip stadshotel

In en rondom het centrum vind je hotels in alle prijsklassen. Houd je van leuke stadshotels met een bijzondere uitstraling? Check deze adresjes eens;

  • Wauw! Hotel H15 Luxury Palace is een verborgen juweeltje in hartje centrum. Je slaapt in een voormalig paleis dat is omgetoverd tot een luxe hotel. Je komt ogen te kort met de mooie kroonluchters, plafondschilderingen en marmeren details. De schilderij- en antiekcollectie van de familie Lumbomirski – die hier vroeger woonde – is ook nog steeds te zien. Ook niet onbelangrijk; het restaurant wordt getipt door de Michelingids. Dat wordt smullen!
  • Slaap je graag in een boutique hotel? Metropolitan Boutique Hotel is een stijlvol hotel tussen Stare Miasto en Kazimierz. Begin de dag goed met een uitgebreid ontbijt en ga daarna te voet de stad in. Bij terugkomst geniet je van een drankje in de bar of een diner in het restaurant.
  • Met een kleiner budget naar Krakau? Ook dan kan je in hippe hotels slapen. We tippen Avena by Artery Hotels. Dit designhotel ligt in de wijk Kleparz waar je o.a. de oudste markt van de stad kan bezoeken. Extra leuk; in het interieur zitten allemaal verwijzingen naar de wijk. Vraag de receptie maar eens naar de kleuren en patronen!
  • Bij Lwowska 1 Aparthotel kan je naast kamers ook appartementen en suites met een kitchenette boeken. Voor een extra dosis ontspanning maak je na het sightseeën gebruik van de wellnessfaciliteiten. Wedden dat je in no time weer opgeladen bent?
  • Indigo Krakow Old Town is nog zo’n authentiek hotel in Krakau. Het interieur van het 19e-eeuwse gebouw is gebaseerd op het Poolse artistieke erfgoed. Diverse Poolse schilders waren een inspiratiebron. Rondkijkend zie je ook meerdere historische vondsten, zoals oude vloertegels.

Bekijk nog meer mooie stadshotels in Krakau

Wat te doen Krakau: slapen Indigo Krakow Old Town

Proef wodka & bier

Wodka is echt een deel van de Poolse cultuur. Naast de ‘gewone’ wodka die we hier kennen worden er ook veel bijzondere smaakjes gedronken. Zie je bimber op de kaart staan? Dat is wodka met extra veel alcohol (60-70%). Zie je żubrówka z jabłkowym, dan hebben ze het over een bekend wodkamerk dat als een cocktail wordt geschonken met appelsap.

Houd je niet van wodka? Polen staat ook bekend om de biercultuur. Bestel dus minimaal één keer een piwo, een biertje, tijdens je stedentrip. In de winter kan je een grzane piwo proberen, dat is een warm biertje met siroop en kruiden.

Meer te weten komen over de wodka-of biercultuur van Krakau? Boek een biertour of wodkatour via onze partner GetYourGuide. Laat je ons weten wat je favoriete drankje was?

Queen Boutique Hotel, Krakau Start je het liefst rustig op na een avond drankjes doen? Bij Queen Boutique Hotel wordt je verwend met een goed ontbijtje. Daarna kom je helemaal tot rust in het wellnesscentrum. Geniet van een massage en stap helemaal opgeladen de deur weer uit.

Wat je nog meer kan doen in Krakau

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen in Krakau en omgeving? Zeker niet! We delen nog wat leuke activiteiten voor een geslaagde stedentrip.

  • Strek de benen in Planty Park, de groene strook rondom de oude binnenstad. Een rondje is ca. 4 km en onderweg kom je langs diverse standbeelden en fonteintjes. Stop zeker even bij de Barbakan, een verdedigingswerk dat nog voor de toegangspoort staat. Toe aan een beetje actie? Huur een e-step en zoef over de aangelegde paden.
  • Heb je geen hoogtevrees? Pak een ritje in de attracties van Krakau mee. Het reuzenrad Cracow Eye draait tot 50 meter hoogte. Wie nog hoger durft mag de Balon Widokowy niet missen. In een vastgebonden luchtballon ga je omhoog langs een dikke stalen kabel. Op 150 meter hoogte blijft de ballon hangen voor een fotomomentje.
  • Foodies opgelet! De Poolse keuken is het ontdekken waard en hoe kan dat beter dan tijdens een kookworkshop? We tippen een kookles voor pierogi. Dit zijn deegknoedels die lijken op dumplings. Heel lekker!
  • Maak een wandeling langs de rivier de Wisla. Je kan het pad onderaan de Wawelheuvel volgen of de rivier oversteken bij Kazimierz. Het uitzicht is extra mooi als de zon op- of ondergaat.
  • Rondom Krakau is er nog veel meer te zien. De bekendste dagtrips zijn een bezoek aan concentratiekamp Auschwitz-Birkenau en de Wieliczka-zoutmijn.

Bekijk nog meer leuke excursies in en rondom Krakau

Welk van deze dingen ga jij doen in Krakau? We wensen je in ieder geval veel plezier!

Zin in een stedentrip naar Krakau?
Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

July

Nieuwe plekken ontdekken - zowel bekend als onbekend - is een van de leukste dingen om te doen. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter combineer ik mijn passie voor schrijven en reizen. En er zijn nog zó veel bestemmingen die ik wil bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *