Bezienswaardigheden Krakau

Dé bezienswaardigheden van onontdekt Krakau

Onlangs vroegen we op onze Facebook-pagina naar jullie favoriete minder bekende Europese steden. De keuzes waren Tallinn, Krakau, Riga en Bilbao. Jullie stemden massaal voor Krakau. En terecht! Deze minder bekende, maar prachtige Poolse stad heeft veel te bieden. Wij zetten de mooiste bezienswaardigheden voor je op een rij.

Krakau in een vogelvlucht

Krakau is een van de meest trendy en opkomende stedentripbestemmingen in Europa op het moment. En dat is ook niet zonder reden; deze stad in Polen beschikt over een hoge dosis cultuur, mooie hotels, gastvrije inwoners én een betaalbaar uitgaansleven.

De stad is ontstaan rondom de Wawel heuvel en heeft de Tweede Wereldoorlog – wonderbaarlijk genoeg – zonder veel  kleerscheuren overleefd. Dat is ook de reden dat steeds meer toeristen de weg naar deze stad in Polen weten te vinden; je vindt er een hoge dosis cultuur.

Wat je niet mag missen tijdens een stedentrip naar Krakau? Wij zetten een aantal must see bezienswaardigheden voor je op een rijtje.

Rynek Glowny, het bruisende hart van de stad:

In veel grote steden vind je het wel: een makkelijk centraal punt in de stad. Vaak is dit het meest bruisende deel en is er veel te zien of te beleven. Het bruisende hart van Krakau is Rynek Glowny, ook wel de Grote Markt genoemd. Het middeleeuwse marktplein behoort tot de mooiste pleinen van Europa.

Bezienswaardigheden Krakau: Grote MarktNaast dat je hier heerlijk mensen kunt kijken en kunt genieten van de talenten van vele straatartiesten vanaf een van de terrassen, vind je op en aan dit plein een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden. Een van die bezienswaardigheden direct aan het plein is Kościół Mariacki, de Mariakerk. Deze kerk, een van de beroemdste kerken van Polen, werd in de 13e eeuw gesticht. De huidige bouw is echter gevormd in de 16e eeuw. Bijzonder indrukwekkend is het altaar; deze staat bekend als grootste altaar van Europa. Een van de torens van de kerk had vroeger de functie van wachttoren. Elk uur klinkt er een prachtig melodie welke direct je aandacht trekt.

De melodie trekt je aandacht doordat het na vier noten opeens stopt. Het verhaal gaat dat in 1241 een schildwacht met zijn trompet alarm zou hebben geslagen toen de stad werd aangevallen. Echter doorboorde een pijl de keel van de schildwacht na – je raadt het al – vier noten. Vandaar dat daarom ook nu nog de muziek op dat moment wordt afgebroken.

Bezienswaardigheden Krakau: Sukiennice (lakenhal)Naast de bijzondere kerk straalt de Raadhuistoren je tegemoet. Deze toren is ca. 70 meter hoog en heeft een prominente plaats op het plein. Beklim deze toren voor een prachtig uitzicht over de stad.

Ben je op zoek naar een authentiek souvenir? Sla dan zeker Sukiennice (de Lakenhal) niet over. In deze bazaar vind je allerlei Poolse producten, zoals sieraden, schapenwollen truien, kristalglas, tassen en riemen. Speciaal voor de heren die niet van winkelen houden; blijf lekker buiten staan. Het gebouw is prachtig van buiten, waardoor het geen straf is om ondertussen prachtige kiekjes van het gebouw te maken.

bezienswaardigheden krakau, Metropolitan Boutique HotelAls je een voorliefde hebt voor boutique hotels dan zit je in Metropolitan Boutique Hotel goed. Dit viersterren hotel bevindt zich tussen het oude stadsgedeelte en de Joodse wijk Kazimierz. Je bent dus overal zo!

Burcht en Kathedraal van Wawel

Bezienswaardigheden Krakau: Wawel KathedraalKrakau is – zoals eerder vermeld – ontstaan rondom de Wawel heuvel. Op deze heuvel vind je een prachtige burcht en kathedraal welke beide boven de stad uit steken. De Wawelburcht bereik je via de oude stadskern. Het Koninklijke paleis heeft een oppervlakte van ruim 7.000 m² vol mooie zalen, zoals de ridderzaal, wapenzaal en de audiëntiezaal.

Naast de Wawelburcht ligt de Wawelkathedraal, die je zeker ook niet mag missen tijdens een stedentrip Krakau. Want ondanks dat Krakau al enige tijd niet meer de hoofdstad van Polen is (Warschau heeft deze positie overgenomen) is het nog altijd de ‘koninklijke’ stad van het land. Hier worden leden van het koninklijke huis gekroond en begraven. Enkele van de graftombes kun je bezichtigen in de kathedraal. Oh, en die hoge klok in de kathedraal? Het verhaal gaat dat als je deze aanraakt, je veel geluk in de liefde zult krijgen.

Een duik in het Joodse verleden

Ooit was Kazimierz een onafhankelijke stad, sterker nog; het was samen met Warschau de belangrijkste stad voor de Joodse cultuur in Polen. Later werd de stad toegevoegd aan Krakau.

Bezienswaardigheden Krakau: AuschwitzHet is nu dé Joodse wijk van de stad en het dankt haar bekendheid aan de film Schindler’s List die hier werd opgenomen. Het is zeker de moeite waard om hier de Oude Synagoge te bezoeken, het oudste nog bestaande Joodse gebouw van Polen.

Veel inwoners van de Joodse wijk Kazimierz werden tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven gebracht in de concentratie- en vernietigingskampen Auschwitz en Birkenau. Er zijn ruim 1,3 miljoen gevangenen naar deze kampen getransporteerd, waarvan slechts 200.000 mensen het overleefden. Je hebt de mogelijkheden om deze kampen (op ca. een uur rijden van Krakau) te bezoeken. Dat belooft een indrukwekkend dagje te worden.

En wat nog meer?

Op ca. 15 km van Krakau vind je de zoutmijnen. Deze kun je gemakkelijk bereiken met het openbaar vervoer, maar raadzaam is een georganiseerde excursie. Je krijgt dan veel achtergrondinformatie over de zoutmijnen van Wieliczka, die o.a. door haar lange geschiedenis op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De geschiedenis gaat terug tot maar liefst 1044 en hiermee is het één van de oudste zoutmijnen ter wereld. Het gangenstelsel is ca. 300 km lang en heeft een diepte van ruim 300 meter. Hierdoor is het ook nog eens een van de grootste.

Bezoek deze prachtige bezienswaardigheden in Krakau tijdens een verblijf in een van onze mooie hotels. Of boek een last minute stedentrip zodat je binnen nu en zes weken nog kunt genieten van alles wat deze stad te bieden heeft. 

Over de auteur

Anouk

Anouk werkt bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ze vindt het heerlijk om te reizen en vervolgens haar ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *