Bezienswaardigheden Krakau

Must-sees! De bezienswaardigheden in Krakau die je niet wil missen

Krakau is meerdere keren benoemd tot stedentrip van het jaar. Wij zien ook dat de Poolse stad steeds populairder word. Tijd om je eens mee te nemen langs de bekendste bezienswaardigheden in Krakau. 

Een kleine opfrisser van de topografiekennis. Krakau is na Warschau de grootste stad van het land. Het ligt in het zuiden van Polen, aan de rivier de Wisla. Uniek is dat de stad, ondanks de vele oorlogen in Polen, redelijk ongeschonden is gebleven. En dat betekent dat je enorm veel bezienswaardigheden in Krakau vindt! We zetten onze favorieten op een rij.

Rynek Główny

Het kloppende hart van de stad is de Grote Markt (Rynek Główny). Met groot wordt ook echt groot bedoeld; dit is een van de grootste middeleeuwse stadspleinen in Europa. Waar je aan moet denken? Zo’n 200 bij 200 meter (40.000 m²). Wow!

En dan te bedenken dat dit plein al in de 13e eeuw is aangelegd.  Zoals dat in de middeleeuwen vaak ging, werd er gekozen voor een strak en recht ontwerp. Omdat handel belangrijk was, moest het daarbij groot én goed bereikbaar zijn. Om de handel nog meer te laten groeien, werd midden op het plein de grote Sukiennice (Lakenhal) gebouwd. Honderden jaren lang kwamen onder de bogen handelaren van over de hele wereld samen. Tegenwoordig vind je er souvenirwinkeltjes.

Rondom het plein staan huizen, paleizen en andere gebouwen uit verschillende periodes. Opvallend zijn vooral de Raadhuistoren, de Sint-Adalbertkerk en de Mariakerk (waar we je zo meer over vertellen). Kijk maar eens hoeveel architectuurstijlen je terugziet (hint: o.a. gotisch, renaissance en barok).

Benieuwd hoe het marktplein er vroeger uitzag? Koop een kaartje voor het interactieve museum onder de Sukiennice, Rynek Podziemny. De archeologische opgravingen geven een idee hoe het er in de middeleeuwen aan toe ging.

Hotel Unicus, KrakauOp nog geen 100 m van het plein ligt Hotel Unicus. Door het kleinschalige karakter en de fijne faciliteiten kom je helemaal tot rust na het sightseeën. Reken op o.a. een trendy bar, restaurant met gewaardeerde chef-kok en luxe kamers.
Bezienswaardigheden Krakau: Grote Markt

De Mariakerk en de hejnał

We noemden de Mariakerk (Kościół Mariacki) net al even. Ook dit is een bezienswaardigheid in Krakau die je niet mag missen. Het enorme religieuze gebouw is niet te missen aan de noordzijde van Rynek Główny. Vooral de twee torentjes vallen op; ze zijn ongelijk in hoogte.

Stipt op het hele uur – ja, echt elk uur – gaat er in de hoogste toren een raampje open. Een trompettist steekt dan zijn instrument naar buiten en speelt een kort deuntje. Dit wordt de hejnał genoemd en is in heel Polen bekend. Dat komt niet doordat elke Pool ooit Krakau heeft bezocht. Nee, het is veel simpeler. De hejnał wordt elke dag om 12.00 uur live uitgezonden op de nationale radio.

Waarom het nu zo abrupt eindigt? Volgens een legende is het een eerbetoon aan een torenwachter die in 1241 zijn trompet greep om de stad te waarschuwen voor een aanval. Krakau bleef gespaard maar hij werd bij de vierde noot helaas geraakt door een dodelijke pijl.

De Mariakerk is zelf ook het noemen waard. De bouw heeft bijna twee eeuwen geduurd (indrukwekkend!) en er zijn tal van cultuur- en kunstschatten te bewonderen. Heb je geen hoogtevrees? Beklim een van de torens voor een panoramisch uitzicht over het centrum.

De shift van een trompettist duurt 24 (!) uur. Voor de een klinkt dat als gekkenwerk, voor een ander is het een droombaan. Je mag echter niet zomaar aan de bak. Hoogtevrees is uit den boze en je moet beschikken over o.a. muzikaal talent, een goede conditie, goede longen en de Poolse nationaliteit. Eenmaal aangenomen heb je na een 24-uurs dienst slechts 48 uur vrij. Pfoe… Waarom je dit zou willen? Er staat – voor Poolse begrippen – een enorm hoog salaris tegenover.

Bezienswaardigheden Krakau: hejnal trompet

De Wawelheuvel

Aan de rand van het oude centrum, direct aan de rivier de Wisla, ligt de Wawelheuvel. Even omhoog klimmen is een must-do als je het ons vraagt. Zeker als je houdt van een mooi uitzicht (vooral bij zonsondergang!). Eenmaal boven sta je oog in oog met twee van de bekendste bezienswaardigheden van Krakau: de Wawelburcht en de Wawelkathedraal.

De Wawelburcht – ook wel het Kasteel van Wawel genoemd – is ruim 7.000 m² groot. Eeuwenlang woonden er Poolse koningen. Sinds 1930 is het een belangrijk kunstmuseum waar je met een kaartje o.a. Italiaanse renaissancekunst, Brusselse wandtapijten en Ottomaanse tenten kan bekijken.

Voor het Poolse koningshuis heeft de Wawelkathedraal ook altijd een belangrijke rol gespeeld. Het was de plek waar koningen werden gekroond, kwamen biechten en werden begraven. Tijdens je stedentrip kan je enkele graftombes bezichtigen. Als je dan toch bij de kerk bent, raak dan direct even de hoge klok aan. Als we de verhalen mogen geloven, wacht je dan heel veel geluk in de liefde. Het proberen waard toch?!

Queen Boutique Hotel, KrakauVoel je zelf de koning(in) te rijk in Queen Boutique Hotel. Het is gevestigd in een 19e-eeuws gebouw en superstijlvol ingericht. Ruime kamers, check. Restaurant, check. En misschien wel het fijnste: wellnessfaciliteiten, check. Wat een luxe!

Planty Park

Heb je comfortabele schoenen aan? Tijd om naar Planty Park te gaan! Dit groene stadspark is een bezienswaardigheid op zich. Het cirkelt rond de oude binnenstad en is zo’n 21.000 m² groot. Locals en toeristen komen er graag om te wandelen of hardlopen. Ook leuk: huur een fiets of elektrische step en zjoef over de aangelegde paden.

Opvallend is dat bijna alle zijstraten uitkomen bij het oude centrum, of zoals de locals zeggen ‘Stare Miasto’. Dit is natuurlijk geen toeval. Het park is aangelegd op de plek waar vroeger de middeleeuwse vestingsmuur stond. Een mooie vervanger als je het ons vraagt!

In de zomer loop je het park in voor wat extra schaduw en in het najaar is het een fijne plek voor een herfstige wandeling. Onderweg kom je diverse standbeelden, fonteintjes en bruggetjes tegen. Op de bankjes is het heerlijk vertoeven als je toe bent aan een kleine pauze.

Een bezienswaardigheid in het park is de Barbakan, een van de weinige overblijfselen van de verdedigingswerken. Als je vroeger de stad wilde betreden, dan moest je eerst door dit ronde gebouw zien te komen. Pas daarna kwam je bij de echte toegangspoort, de Florianuspoort. Deze poort wordt nog steeds gebruikt, de Barbakan is tegenwoordig een museum.

Avena by Artery Hotels, KrakauHoud je van designhotels? Check Avena by Artery Hotels eens. Bij het ontwerpen is gekeken naar de handselsgeschiedenis van de omgeving. Je ziet daarom veel natuurlijke elementen, lichte kleuren en patroontjes terug in het interieur. Tof!

Bezienswaardigheden Krakau: Planty Park

Joodse wijk Kazimierz

Een van onze favoriete wijken in Krakau is de oude Joodse wijk Kazimierz. Voorheen was het een losstaande stad, sinds een aantal jaar hoort het echt bij Krakau. Het is helemaal upcoming en barst van de hippe bars en restaurants. Alleen daarom is het een van de leukste bezienswaardigheden in Krakau!

Kazimierz is in de 14e eeuw gesticht én vernoemd naar de koning Casimir de Grote. Het is eeuwenlang een belangrijke plek voor Joden geweest. Ze leefden er samen en bouwden er synagogen. Tot de Tweede Wereldoorlog. Toen werden de Joodse inwoners door de Duitse bezetters verbannen naar de getto van Krakau.

Na de oorlog werd de Joodse gemeenschap weer geaccepteerd in de wijk en kwamen de straten weer tot leven. Naast gezellige horeca vind je er veel lokale boetiekjes, kunstgalerijen en street art. Neem je (telefoon)camera mee en struin door de kleine straatjes. Maak zeker een stop bij het pleintje Szeroka en het boekenwinkeltje in de High Synagogue.

Puro Krakow Kazimierz, KrakauEen van de leukste hotels in Kazimierz is Puro Krakow Kazimierz. Sart de dag met het verse brood uit de bakkerij van het hotel of doe een work-out in de roze fitnessruimte. Uitrusten kan in het wellnesscentrum, in de lounge of op het terras.
Bezienswaardigheden Krakau: Kazimierz

Nog meer bezienswaardigheden in Krakau

Je kan gerust een paar dagen in de stad doorbrengen zonder verveeld te raken. Heb je bovenstaande hotspots al van je lijstje gevinkt? Dan zijn de volgende bezienswaardigheden in Krakau ook een bezoekje waard:

  • Of je nu van musea houdt of niet, in het Czartoryski Museum is voor iedereen wel iets te zien. Kunstliefhebbers vergapen zich aan meesterwerken als de ‘Dame met de hermelijn’ van Leonardo da Vinci en ‘Landschap met barmhartige Samaritaan’ van Rembrandt. In het museum – dat je alleen of met een tour kan bezoeken – kom je verder langs kunstwerken, trofeeën, oude outfits, kleden, mummies, foto’s en nog veel meer. Leuk weetje; de collectie is grotendeels verzameld door de adellijke familie Czartoryski.
  • Kerken, kerken en… nog meer kerken. Dit lijstje met bezienswaardigheden in Krakau wordt eindeloos lang als we alle kerken in de stad gaan opnoemen. Het zijn er nog steeds meer dan honderd. Niet voor niets staat Krakau wereldwijd bekend als de ‘stad van de kerken’ en regelmatig zie je bijnamen als ‘het Florence van Polen’ en ‘Klein Rome’ voorbijkomen. Niet alle kerken zijn zo groot en uitgedost als de bekende Mariakerk. Sommige vallen zelfs helemaal niet op in het straatbeeld. Dat wordt een leuke zoektocht!
  • Heb je de Oscarwinnende film ‘Schindler’s List’ gezien? Het gaat over de Duitse Oskar Schindler die in zijn fabriek meer dan 1.000 Joden heeft gered tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit verhaal is op waarheid gebaseerd en de originele Schindlerfabriek is te bezoeken in de wijk Podgórze.
  • Van sightseeën krijg je trek. Op naar Plac Nowy (het Nieuwe Plein) voor een lokale snack. Rondom het gebouw Okrąglak zijn diverse eetkraampjes opgebouwd. Wat je moet bestellen? Zapiekanka, een half stokbrood met gebakken champignons, ui en heel veel kaas. Even in de oven en het proeven kan beginnen!
  • Wil je een dagtrip maken? Er zijn genoeg excursies mogelijk in de omgeving van Krakau. Het meest bekend is het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Een bezoek is indrukwekkend en leerzaam. Een stuk luchtiger is een uitstapje naar de nabijgelegen Wieliczka-zoutmijn. Leuk voor jong & oud!
  • Nog een laatste hoogtepunt in Krakau – letterlijk en figuurlijk dit keer – is de luchtballon (Balon Widokowy). Het is geen luchtballon zoals we die normaal kennen. Nee, hier gaat de ballon omhoog langs een dikke stalen kabel en dat voelt een stuk veiliger. Op ca. 150 m boven de grond hang je een tijdje stil. Mooi 360° uitzicht gegarandeerd! Overigens is dit ook leuk als je Krakau bezoekt met kinderen.

Welk van deze bezienswaardigheden in Krakau wil jij graag bezoeken?

Bezienswaardigheden Krakau: luchtballon

 

OVER DE AUTEUR

July

Nieuwe plekken ontdekken - zowel bekend als onbekend - is een van de leukste dingen om te doen. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter combineer ik mijn passie voor schrijven en reizen. En er zijn nog zó veel bestemmingen die ik wil bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *