Pedraza, onbekende parel van Spanje

Pedraza, de onontdekte parel van Spanje

Met onze voorliefde voor Spaanse steden kunnen we je hopeloos blijven ‘stalken’ met artikelen over Madrid, Barcelona, Valencia en Sevilla. Maar ook de minder bekende steden en dorpjes staan op onze radar. Pedraza bijvoorbeeld. Nog nooit van gehoord? Tijd om daar verandering in te brengen.

Pedraza is wat ons betreft een van de onontdekte parels van Spanje. Het middeleeuwse bergdorpje – dat één van de best bewaarde middeleeuwse plaatsen van het land is – ligt op ca. 1,5 uur rijden van Madrid en is deze reistijd méér dan waard. Reserveer zeker een dag van jouw stedentrip in de hoofdstad voor een bezoek aan deze mooie parel.

Pedraza in een vogelvlucht

Straatbeeld Pedraza, SpanjeDe geschiedenis van Pedraza gaat terug tot het jaar 1600, toen de eerste bewoners zich hier vestigden en mooie huizen en paleizen uit de grond stampten. Redelijk primitief, want tot 1950 kende dit dorp geen elektriciteit of stromend water.

Vanwege het unieke karakter, meer dan 700 jaar geschiedenis én de bijzondere stadsmuur is Pedraza in 1951 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Hierna bloeide het dorpje echter niet op, integendeel; er ontstond een leegloop. De inwoners gingen op zoek naar werk in Segovia en Madrid.

Het tij voor Pedraza keerde toen filmmakers in de jaren ’60 dit unieke middeleeuwse decor ontdekten. Zo werd het dorpje in 1965 overspoeld door de cast van de film Chimes at Midnight. En hoewel het inwoneraantal nog steeds rond de 500 ligt, weten wel steeds meer toeristen dit charmante dorpje te ontdekken.

Maak kennis met het rustige leven in Pedraza

Voor de lokale bevolking staat het leven in het teken van toerisme. Ze ontvangen je gastvrij, vertellen je vol trots over hun geschiedenis en runnen met zijn allen de hotels, restaurants, bars en winkels. Deze zijn overigens op een paar handen te tellen; het dorp is zo klein dat je in nog geen uur de meeste straatjes in de stadskern hebt gezien. Maar juist deze kleinschaligheid is wat Pedraza zo charmant maakt.

Een kijkje op het centrale plein

Zodra je aankomt in de dorpskern van Pedraza heb je het gevoel dat je in The Games of Thrones bent belandt. Maar dit is geen Hollywood, dit is echt!

Het centrale punt van het dorp is het hoofdplein, Plaza Mayor. Als je een drankje bestelt op een van de terrasjes kun je veelal rekenen op een gratis tapa, of zelfs een smal bord met eten. Geheel volgens oude, Spaanse traditie. Bijzonder is dat veel restaurants hier nog werken met ouderwetse houtovens, waarin specialiteiten als speenvarken en zuiglam worden bereid.

Plaza Mayor is overigens ook dé plek waar locals samenkomen. Spreek je een woordje Spaans ga dan zeker een gesprek aan met een van de inwoners. Hun liefde voor het dorp zal in elk woord klinken. Vraag ze ook eens om de betekenis van de wapenschilden die je boven veel deuren vindt. Sommige stammen nog uit de 16e eeuw!

Via houten overdekte doorgangen, gestut met houten balkon, loop je vanaf Plaza Mayor naar de nabijgelegen pleintjes. Ook zijn stuk voor stuk aanraders.

Niet te missen: Pedraza Castle

Pedraza Spanje, kasteelEen niet te missen bezienswaardigheid is Pedraza Castle, een fort dat oorspronkelijk uit de 13e eeuw stamt, maar in de 15e eeuw nog werd verbouwd.

Het fort is anno 2016 in het bezit van de Zuloaga familie, die het in de jaren ’20 voor een appel en een ei kochten. Je vindt er o.a. de kunst van een van de schilders in de familie (Ignacio Zuloaga).

Mocht je minder met kunst hebben, beklim dan de weg naar het kasteel vanwege het prachtige uitzicht over het dorp en de omgeving.

Nog meer zien in Pedraza!

Ook de oude toegangspoort is één van de must sees van Pedraza. Oorspronkelijk waren er twee dorpspoorten; één van de twee is uiteindelijk dichtgemetseld. Deze poort werd namelijk gebruikt door koopmannen die de tol en belastingen wilden ontduiken. Wat over is gebleven is een smalle stadspoort waar auto voor auto langzaam doorheen moet rijden. Hier vinden dan ook regelmatig opstoppingen plaats.

Een andere aanrader is de middeleeuwse gevangenis die je vindt bij de ingang van de ommuurde dorpskern. Officieel was deze tot 1890 in gebruik, maar ook nog tijdens de Spaanse burgeroorlog werden hier mensen vastgehouden in cellen van hout, zonder raam. Een beetje luguber is het wel; het is er smal en donker en je bent vooral blij dat je geen crimineel was in de middeleeuwen. Fascinerend is het zonder meer. Bekijk bijvoorbeeld onder leiding van een gids de middeleeuwse muurtekeningen van een cipier of de houten plank waar gevangenen aan vast werden getekend.

En verder? De 16e en 17e eeuwse huizen en paleizen die het dorpje rijk is, laten het glorieuze en rijke verleden van Pedraza zien. De charmante straatjes staan vol smeedijzeren balkonnetjes en mooie deuren. In dezelfde straatjes vind je ambachtelijke winkeltjes met o.a. keramiek en antiek.

Houd er rekening mee dat Pedraza nog niet wordt overspoeld met toeristen en dat bezienswaardigheden als het fort en de gevangenis niet elke dag geopend zijn. Laat je vooraf informeren over actuele openingstijden.

Concierto de las Velas, het kaarsenconcert

Pedraza SpanjeElke eerste zaterdag van juli worden alle lampen in het dorp uitgezet en vervangen voor kaarsen binnenin de huizen. Ook de patio’s en de ramen worden door middel van kaarsen verlicht.

Als het dorp nog niet sprookjesachtig was dan is dat het op deze dag – met meer dan 25.000 kaarsen – zeker! Op het Plaza Mayor kun je op deze avond genieten van klassieke muziek.

Praktisch!

Er zijn vanaf Madrid diverse mogelijkheden om Pedraza georganiseerd te bezoeken, bijvoorbeeld in combinatie met de eveneens mooie plaats Segovia. Dat kan echter wat gehaast zijn, omdat ze bij de tours enorm op de tijd letten. Terwijl je juist in Pedraza – net als de tijd daar – stil wilt staan. We raden je dan ook aan om per auto of met een lijndienstbus van Madrid naar Pedraza te gaan.

Wil jij een vakantie in de Spaanse hoofdstad combineren met een dagje Pedraza? Bekijk ons voordelige aanbod naar Madrid.

Fotografie: cyfuss | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *