Redenen stedentrip Madrid

Waarom Madrid óók hoog op ons Spaanse favorietenlijstje staat

Wat is dat toch met de aantrekkingskracht van Spaanse steden? We kunnen eindeloos praten over Sevilla, Valencia en Barcelona. Maar dat geldt ook zeker voor de hoofdstad Madrid. Wedden dat je na het lezen van dit artikel het liefst direct in het vliegtuig wilt stappen?

Sevilla, Barcelona en Valencia staan vaak hoger op het wensenlijstje van vakantiegangers, maar Madrid scoort ook zeker niet slecht. Elk jaar verwelkomt de stad maar liefst 9 miljoen reizigers, waarvan de helft Spaanse vakantiegangers. Zo’n 93.000 Nederlanders wisten vorig jaar de weg naar de Spaanse hoofdstad te vinden. Waarom? O.a. vanwege onderstaande redenen.

Must see voor museumliefhebbers

Het eerst wat je moet doen als je in Madrid aankomt? Volg The Art Walk, een 2 km lange wandeling die je langs drie van de mooiste musea ter wereld brengt; het Prado Museum, het Thyssen-Bornemizma Museum en het Reina Sofia.

Verspreid door heel Madrid vind je overigens maar liefst 88 (!) musea. Van het archeologische museum tot een museum vol kostuums of tapijten. Als museumliefhebber kan je hier je lol niet op!

Veel én lekker eten

Redenen stedentrip Madrid, etenWist je dat je in Madrid meer dan 3.000 restaurants vindt? Hieronder is o.a. het oudste restaurant ter wereld. Botín stamt uit 1725 en staat hierdoor op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Je vindt er daarnaast acht gastronomische markten. In Platea kun je op de begane grond aanschuiven bij diverse barretjes en op de eerste verdieping eten in een restaurant van Ramon Freixa. Deze kok heeft met een ander restaurant twee Michelin-sterren op zijn naam staan. Op de tweede verdieping vind je een hippe cocktailbar en geniet je van live muziek. Ook leuk is San Antón. Beneden koop je verse waren (groenten, vlees, vis, you name it!) en boven maken ze het live voor je klaar. Kan het verser?

Ook aan drinken geen gebrek. Madrid (en omgeving) herbergt 21 wijnhuizen en ze staan bekend om hun liquid cuisine; veel bars hebben hun eigen cocktails ontwikkeld.

Je voelt je er binnen no time thuis

Madrilenen staan bekend als gastvrij en sociaal. Neem je plaats op een terrasje dan heb je grote kans dat de avond eindigt in een geanimeerd gesprek met locals. Ze leven graag op straat én laten jou de stad graag zien zoals deze echt is.

Madrid heeft haar eigen ‘kust’

Barcelona & Valencia zijn gezegend met mooie stranden. Voor veel vakantiegangers gaat de voorkeur dan ook uit naar een van deze steden. Maar wacht even… Madrid heeft een eigen ‘kust’.

Sinds 2011 vind je in het zuiden van de stad Madrid Río, een verzameling van 10 parken verspreid over een lengte van 11 km met in het midden de Mazanares Rivier. Genoeg plekken voor ontspanning.


Madrid Río is gebouwd boven de snelweg. De lange tunnel onder het park moest de overlast van de verkeersdrukte verminderen. Daarna werd besloten het park er bovenop te bouwen.

Hoe groen wil je het hebben?

Reden stedentrip Madrid: parkenWist je dat de enige hoofdstad ter wereld die méér bomen heeft dan Madrid Tokio is? Madrid is een uitermate groene stad en dat vertaalt zich niet alleen in bomen, maar ook in (stads)parken. We maakten een kleine selectie:

  • Het bekendste en tevens ook een van de oudste parken van Madrid is Parque del Buen Retiro. Dit park werd in de 16e eeuw aangelegd in opdracht van de Spaanse koning. In de weekenden zijn er evenementen en worden er activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Ook kun je een bootje huren en vanaf het water genieten. Bijzonder: in het park vind je een plek met 130 bomen. Deze zijn geplant ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Madrid.
  • Het grootste park van Madrid (en meteen ook het grootste stadspark van Europa) is Casa de Campo. In vroegere jaren was dit het jachtterrein van de koninklijke familie, nu komen families en toeristen hier graag voor een middagje ontspanning. Ook leuk: in dit park vind je een attractiepark en aquarium.
  • In 1992 werd Madrid uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad. Vanwege deze gelegenheid werd het stadspark Juan Carlos I (vernoemd naar de toenmalige koning van het land) geopend. Op een oppervlakte van 160 hectare vind je o.a. 13 kilometer aan wandelpaden en mocht je liever fietsen; fietsen zijn hier gratis te huur. Voor een relaxmomentje zijn er ligweides en waterpartijen.

Het grootste koninklijk paleis van West-Europa

Redenen Madrid, paleisWow! Een oppervlakte van 135.000 m² en 3.418 kamers. Het Palacio Real is het grootste koninklijk paleis van West-Europa. Zo is het alleen al twee keer zo groot als Buckingham Palace.

Het is nog altijd de verblijfplaats van de koninklijke familie, maar ze wonen er niet. Het wordt wél gebruikt voor officiële gelegenheden. Én je kunt er als toerist een tour maken onder begeleiding van een gids.

En dan hebben we het nog niet eens over de korte reistijd (2 uur vliegen vanaf Amsterdam), de veiligheid (het is na Venetië de veiligste stad van Europa), de vele mogelijkheden voor dagtripjes en het klimaat (250 dagen per jaar zon!) gehad. Wat houd je nog tegen?!? Bekijk onze voordelige stedentrips naar Madrid en boek.

Fotografie: Catarina Belova | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Waarom Madrid óók hoog op ons Spaanse favorietenlijstje staat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *