Leukste stadsparken

Chill! De leukste stadsparken (als je het ons vraagt!)

Stedentrips zijn hier favoriet. In slechts enkele dagen doe je enorm veel indrukken op van een (nieuwe) stad. Hier krijgen we energie van! Toch is het tijdens zo’n weekendje citytrippen af en toe ook tijd om op te laden. En daarvoor zijn stadsparken dé uitvinding. We zetten onze favorieten op een rij!

Central Park (New York)

Leukste stadsparken: Central Park, New YorkAls je het over favoriete stadsparken hebt, dan kun je niet om Central Park heen. Het groene hart van New York, dat decor stond voor vele films en series, heeft een oppervlakte van maar liefst 341 hectare en strekt zich uit over een lengte van ca. 4 kilometer. Genoeg plekken om tot rust te komen!

Waar je dit het beste doet? Langs de vele paadjes staan honderden bankjes om op plaats te nemen, maar je kunt er ook voor kiezen om in de zomermaanden het openluchtzwembad te bezoeken. Liefhebbers van een potje voetbal kunnen terecht op het grootste grasveld van het stadspark, The Great Lawn. Tussen de locals verblijven? Hen vind je het meest bij Sheep Meadow. Vanaf hier heb je mooi uitzicht op de wolkenkrabbers.

Relaxen combineren met sightseeing? Central Park herbergt diverse bezienswaardigheden, waaronder Belvedere Castle, Strawberry Fields, Central Park Zoo en de Naald van Cleopatra. Lees er alles over in ons uitgebreide artikel over het populaire stadspark.

Leukste stadsparken: New York, Park Central New York HotelPark Central New York Hotel beschikt over een centrale ligging vlakbij Central Park. Je geniet er daarnaast van een hoop comfort en een flinke dosis gastvrijheid.

Park Güell (Barcelona)

Leukste stadsparken: Parc Guell, BarcelonaAls er iemand een grote invloed heeft gehad op Barcelona, dan is het wel Antoni Gaudí. De kunstenaar was verantwoordelijk voor de ontwerpen van vele bezienswaardigheden in de stad. We noemen een Sagrada Família, Casa Milá, Casa Batllo en – last but not least ­– stadspark Park Güell.

Het stadspark, zoals er nu ligt, zou eigenlijk helemaal geen stadspark worden. Eusebi Güell (vandaar de naam) gaf in 1900 het startsein voor de bouw van een tuindorp met ca. 60 huizen. Er werden echter slechts twee huizen verkocht; eentje voor Eusebi zelf én eentje voor Gaudí.

Er kwam een alternatief plan; Park Güell moest een rustpunt worden in de stad, het groene hart. Die missie slaagde wel. Jaarlijks weten miljoenen mensen de weg te vinden naar het stadspark. Waarom? Naast kilometers aan wandelpaden en talloze plekken om te relaxen, vind je er prachtig vormgegeven paviljoens en kleurrijke mozaïeken. Vanaf het ‘balkon’, één van de bekendste plekken in het stadspark, heb je daarnaast een geweldig uitzicht over de stad.

Favoriete stadsparken: Barcelona, Catalonia Park GuellCatalonia Park Guell ligt op slechts een kwartiertje lopen van het stadspark en beschikt over een dakterras met zwembad en fijn restaurant. Een ontspannen stedentrip is in het vooruitzicht!

Turia Park (Valencia)

Leukste stadsparken: Turia Park, ValenciaWe blijven even in Spanje, want het zuidelijker gelegen Valencia herbergt ook al zo’n fijn stadspark; Turia Park. Deze 9 km lange groene strook loopt dwars door de Spaanse stad heen en kent een bijzondere geschiedenis.

Ooit liep op de plek van het stadspark een rivier. Juist, de Turia. In 1957 overstroomde de rivier en moesten de Valencianen vechten voor hun bezittingen én leven. Het was klaar, aldus de inwoners. De rivier werd drooggelegd en na 20 jaar was het veranderd in een verlaten, braakliggend terrein. Een doorn in het oog, die de inwoners keer op keer herinnerde aan die ene zwarte dag!

Op initiatief van inwoners werd er besloten om bomen en struiken te planten en al snel lag daar een plan voor een uniek stadspark. Uniek is het zeker geworden, mede door de komst van Ciudad de las Artes y Ciencias. Het park nodigt daarnaast uit tot een flinke stadswandeling en de grasvelden lenen zich prima voor een potje voetballen of picknick met lokale tapas. In de zomer vinden er festivals en concerten plaats.

Leukste stadsparken: Turia Park, Barcelo Valencia’s Avonds heb je vanaf de rooftopbar van Barcelo Valencia een geweldig uitzicht over het verlichte Ciudad de las Artes y Ciencias. Je kunt er daarnaast rekenen op ruime en modern kamers, een klein zwembad en riant ontbijtbuffet.

Villa Borghese (Rome)

Leukste stadsparken: Villa Borghese, RomeDe meest bekende chillplek van Rome? De Spaanse Trappen. Maar daar is sinds kort een verbod om op de treden te gaan zitten en erg rustig is het ook niet. Voor iets meer rust ga je naar het uitgestrekte Villa Borghese, dat wél via de Spaanse Trappen te bereiken is.

De geschiedenis van het stadspark – met een oppervlakte van maar liefst 80 hectare – gaat terug tot de 16e eeuw, toen het nog een particulier landgoed was. Sinds begin 20e eeuw is het in handen van de gemeente én toegankelijk voor publiek.

Jaarlijks weten heel wat Italianen en toeristen de weg naar het park te vinden om te picknicken in het zonnetje of juist even de rust op te zoeken in de schaduw.

Voor de actieve toerist is er ook nog eens genoeg te doen; je kunt dobberen in een roeibootje, diverse bekende musea bezoeken, fietsen en skaten, hardlopen of een bezoek brengen aan de dierentuin van Rome. Voor het mooiste uitzicht ga je naar Terrazze del Pincio. Vanaf hier kun je de Sint-Pietersbasiliek bewonderen.

Leukste stadsparken: Rome, The Tribune HotelThe Tribune Hotel is een charmant boutique hotel op loopafstand van Villa Borghese. Comfort, gastvrijheid & design staan hier hoog in het vaandel. Onze favoriete plek in het hotel? Het dakterras met uitzicht over het stadspark.

Nog meer leuke stadsparken

  • Londen herbergt talloze parken, waaronder acht koninklijke parken. Hyde Park is het meest bekend, maar staat niet op ons lijstje met leukste stadsparken. Dan wint Greenwich Park het toch echt voor ons. Waarom? Door de ligging op een heuvelrand heb je vanaf hier een geweldig uitzicht over de stad.
  • Stadspark anders, zo is Place des Vosges in Parijs het beste te beschrijven. Feitelijk is dit ‘park’ namelijk een plein van slechts 140 bij 140 meter. In het midden vind je een klein stadspark, waar kinderen in de zomer graag afkoelen bij de fontein. Wij doen hier stiekem ook graag aan pootjebaden!
  • Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Sevilla is Plaza de España, maar wist jij ook dat dit onderdeel is van een enorm stadspark? Parque de Maria Luisa werd aan het begin van de 20e eeuw geopend voor het publiek en is sindsdien een fijne getaway voor wie de drukte even wilt ontvluchten. Want naast het kleurrijke plein met een overload aan mozaïek vind je er prachtig paden met palmbomen en plekken om in de schaduw de koelte op te zoeken.
  • De Zweedse hoofdstad Stockholm wordt gevormd door veertien eilanden. Eén van deze eilanden is Djurgården. Het is niet alleen het op een na grootste eiland, je vindt er ook nog eens een fijn stadspark met uitgestrekte bossen.

Wat zijn de leukste stadsparken die jij ooit hebt bezocht?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Chill! De leukste stadsparken (als je het ons vraagt!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *