Leukste Franse steden

Kiezen maar! De leukste Franse steden

Of Parijs de enige stad is in Frankrijk waar we van houden? Het blijft uiteraard een topper, maar er zijn meer Franse steden om verliefd op te worden. We zetten onze favorieten op een rijtje. Bonnes vacances!

Levendig & veelzijdig Nice

Leukste Franse steden: NiceLaten we meteen maar met de deur in huis vallen; van alle Franse steden uit ons lijstje is Nice de meest zonnige. Dit komt door haar ligging middenin Provence-Alpes-Côte D’Azur en direct aan de Middellandse Zee.

Deze ligging maakt ook dat je stad & strand eenvoudig kunt combineren. Waar je de ene dag de schilderachtige huisjes in Vieux Nice (het oudste stadsdeel) bewondert, kun je de volgende dag flaneren over de boulevard en relaxen op het strand. Vervolgens wissel je dit af met shoppen in de meest luxe winkels of begeef je je tussen de locals op de vele markten die de stad rijk is.

Jouw dagen sluit je af met een goed diner. De menukaarten worden gedomineerd door visgerechten, ondanks dat Nice geen vissershaven kent. Een must-eat­ tijdens jouw Franse stedentrip is bouillabaisse, een dikke vissoep met schaaldieren en vis.

(tag+hotelnaam)Persoonlijke service staat hoog in het vaandel bij Splendid Hotel & Spa. Tel daarbij op het dakterras met zwembad, een centrale ligging t.o.v. het strand en Vieux Nice en diverse wellnessfaciliteiten en jouw vakantie kan niet meer stuk.

Lille, het Parijs van het noorden

Leukste Franse steden: LilleOp zoek naar een Franse stad die in een korte tijd per auto te bereiken is? Lille ligt op slechts 3 uur rijden van Utrecht. En eenmaal aangekomen begeef je je in een op-en-top Franse sfeer.

Lieflijke straatjes met kinderkopjes, prachtige kerken, stadsparken om bij te komen van de drukte in de stad, winkeltjes vol wijn en lekkernijen, prachtige architectuur; wij vinden het niet gek dat Lille ook wel het kleine zusje van Parijs wordt genoemd. Toch zijn er ook verschillen. Lille is veel gemoedelijker en door de ligging merk je ook wel de invloeden vanuit België.

Aan bezienswaardigheden net als in Parijs geen gebrek overigens. In het oude gedeelte van de stad vind je prachtige gebouwen, waaronder La Vieille Bourse, Palais Rihour en Chambre de Commerce et d’Industrie. Neem als kunstliefhebber een kijkje bij Palais des Beaux Arts en ook de kathedraal Notre Dame de la Treille is een plaatje. Parc de Loisirs de la Citadelle is een groene oase van rust in het midden van de stad.

Leukste Franse steden: Lille, Couvent des Minimes Alliance LilleCouvent des Minimes Alliance Lille is gevestigd in een gerestaureerd klooster uit de 17e eeuw en bevindt zich in het hartje van de stad nabij de Grote Markt. Dineren kan uitstekend in het restaurant van het hotel.

Omdat Parijs altijd een goed idee is

Leukste Franse steden: ParijsUiteraard mag de hoofdstad Parijs niet op ons lijstje met de leukste Franse steden ontbreken. Zoals Audrey Hepburn al zei in de film Sabrina: “Paris is always a good idea”. En daarmee sloeg ze écht de spijker op z’n kop! Hoe vaak je ook afreist naar de prachtige stad, genoeg zal je er niet snel van krijgen.

Ga jij voor de eerste keer naar de Franse hoofdstad? Dan zijn er natuurlijk wat ‘verplichte’ must-sees, waaronder de Eiffeltoren, het Louvre en het charmante Montmartre met de Sacré-Coeur en Moulin Rouge. En tweede keer zal meer om beleven gaan; haast doelloos door de straten slenteren en verrast worden door de minder bekende bezienswaardigheden.

Met kinderen is de stad trouwens ook superleuk; de ene dag beklim je de Eiffeltoren en trakteer je ze op de beste macarons, de andere dag breng je een bezoek aan Disneyland Parijs. Blije kinderkoppies gegarandeerd!

Leukste Franse steden, Parijs: Hotel Residence Europe,Hotel Residence Europe is een verzorgd hotel net buiten het centrum van Parijs. Het biedt comfortabele kamers met een klassiek decor en gasten mogen gebruikmaken van o.a. het zwembad, de fitnessruimte en jacuzzi.

Sprookjesachtig Colmar

Leukste Franse steden: ColmarColmar is weer van een heel ander kaliber. Met een inwoneraantal van 65.000 mensen (ter vergelijking; Parijs heeft er 2,3 miljoen!) behoort het niet eens tot de top 10 Franse steden. En toch springt deze er voor ons wél uit!

Het Franse stadje doet door de vele kleurrijke vakwerkhuizen aan als een openluchtmuseum. Of als een sprookje. Het kan allebei. Het straatbeeld lijkt zo van een ansichtkaart weggelopen en door de compactheid van het historische centrum voelt het knus.

Of het op-en-top Frans is? Nee, de sfeer is er niet te vergelijken met die van de andere Franse steden in dit lijstje. Colmar heeft altijd in een twistgebied van Frankrijk en Duitsland gelegen en de huisjes zijn dan ook van Duitse hand. Wie goed kijkt, ziet een duidelijk vergelijk met het romantische Rothenburg ob der Tauber.

Leukste Franse steden: Colmar, Pierre & Vacances Residence Le Clos d'EguisheimVlakbij Colmar vind je Pierre & Vacances Residence Le Clos d’Eguisheim. Qua uitstraling heeft het veel weg van de vakwerkhuizen in Colmar zelf. En dankzij het binnenzwembad is ontspannen ook nog aan de orde.

Nog meer Franse steden voor op jouw lijstje

  • Bourgondiërs kunnen Bordeaux het beste bovenaan hun wishlist zetten. Dit is dé Franse stad van de wijn. Zeker sinds de komst van een enorm wijnmuseum, La Cité du Vin. Je leert alles over wijn en ook proeven behoort tot de mogelijkheid. Naast een bezoek aan deze hotspot raden we je aan gewoon te verdwalen in de smalle straatjes en terrasjes te pakken op de gezellige pleinen.
  • Houd je van wijn, maar is lekker eten nog méér jouw ding? Reis dan af naar Lyon. De stad ligt in het culturele hart van Frankrijk en herbergt flink wat restaurants met Michelin-sterren. Wie het wat rustiger aan wil doen qua budget; er zijn ook restaurants met betaalbare streekgerechten. En dan heb je nog de culturele kant van de Franse stad. De historische binnenstad staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een plaatje!
  • Ga naar het zonnige zuiden & ontdek de Franse stad Montpellier. De universiteitsstad herbergt een unieke mix van moderne en historische gebouwen. Met dank aan de vele terrasjes en talloze straatartiesten is het ook nog eens een erg gezellige stad. Een dagje strand? Je bevindt je op een steenworp afstand van de Middellandse Zee.

Welk van deze Franse steden heb je al gezien én wil je juist nog zien?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Kiezen maar! De leukste Franse steden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *