Valencia oktober

Waarom Valencia in oktober geen straf is

De ideale periode voor een stedentrip naar Valencia? Oktober, als je het ons vraagt. Je kunt nog rekenen op aangename temperaturen, maar het is niet meer zó warm dat het zweet aan alle kanten van je afdruipt en elke inspanning er een te veel is. Kijk je mee naar de voordelen van Valencia in oktober?

Het weer in Valencia in oktober

Valencia oktober - street artBarcelona mag dan misschien nog altijd de populairste Spaanse stad zijn, Valencia gooit de laatste jaren ook hoge ogen. Niet in de laatste plaats om haar zuidelijkere ligging en daarmee een warmer klimaat dan Barcelona. Tijdens een vakantie in Valencia in oktober kan het kwik zomaar nog de 25 °C aantikken. De zon schijnt nog zo’n 6 uur op een dag en in de hele maand regent het zo’n 7 dagen. Fijn; het zeewater heeft nog een temperatuur van ca. 22 °C. Ideaal voor een verfrissende duik op een warme dag.

En Valencia in november? Dat is ook geen straf, met temperaturen tot 19 °C en ca. 5 zonuren per dag. Even een dagje wat minder weer? Ook dan is er genoeg te doen! Collega Laura nam de proef op de som en bezocht Valencia in oktober. Ge-wel-dig!

Wil je meer suggesties voor een stedentrip in het najaar? Naast Valencia hebben we nog een aantal favorieten. Je vindt ze – samen met Valencia – in een eerder artikel.

Genieten in alle rust

Valencia oktober - stadscentrumValencia is het meest populair in de maanden april t/m september, met de nadruk op de maanden buiten de zomervakantie om. Simpelweg om de zongarantie! En die zon – we gaan er niet omheen draaien – is ook heel fijn. Zeker als je je bedenkt dat de stad ook nog eens over een groot strand beschikt.

Maar dat betekent ook dat het in deze periode het drukst is. Dat de straatjes in het oude centrum flink gevuld zijn met toeristen en dat er best een wachtrij kan staan om bijv. de kathedraal te bezoeken. En bij Ciudad de las Artes y las Ciencias is het haast onmogelijk om foto’s te maken zonder andere mensen in beeld.

In het najaar is het allemaal een stuk gemoedelijker en rustiger. En dat kan – zeker als je veel van de stad wilt zien – echt een verademing zijn. Tijd om de top-bezienswaardigheden op jouw lijstje te zetten en stuk voor stuk af te vinken.

Herfstkleuren in Jardines de Turia

Valencia in oktober - TuriaMiddenin de Valencia vind je een oase van rust; Jardines de Turia. Wat lijkt op een simpel stadspark is veel meer dan dat. Ooit liep er op de plek van het 9 km lange park de rivier de Turia. Na een grote overstroming op 14 oktober 1957 – waarbij een flink aantal inwoners het leven liet – besloot men de rivier om te leggen naar buiten de stad.

De Turia bleef jarenlang leeg staan, het werd een braakliggend terrein waar de inwoners enkel somber van werden. Tot een groene beweging rond 1980 besloot om zelf bomen en struiken te gaan planten. Een uniek stadspark – waar men wel trots op kon zijn! – was geboren.

In de zomer nodigt het park uit tot relaxen op een kleedje en afkoelen bij de fonteinen. In de herfst is dat niet van toepassing, maar je geniet er wel van prachtige herfstkleuren. En het leent zich voor een fietstochtje of een middagje hardlopen. Kinderen vermaken zich in Parc Gulliver, waar de reus is omgebouwd tot een waar speelparadijs.

Lees meer over fietsen huren in Valencia

Herfst in Valencia: Barcelo ValenciaVerblijven aan de rand van Jardines de Turia? Ga voor Barcelo Valencia. Het hotel beschikt over luxe kamers en een dakterras met uitzicht over Ciudad de las Artes y las Ciencias. Met name ’s avonds een plaatje!

Volop evenementen!

Valencia oktober - evenementenValencia staat bol van de evenementen, het hele jaar door. Las Fallas, dat in maart plaatsvindt, is zonder twijfel de meest bekende. Maar ook in de herfst valt er flink wat te vieren!

Zo wordt in oktober in Valencia misschien wel één van de belangrijkste dagen uit de stadsgeschiedenis gevierd, Día de la Comunidad Valencia. Het was op 9 oktober 1238 dat de Spanjaarden de stad heroverden en de Arabieren met lege handen achterlieten. Om dit te vieren is er elk jaar op deze dag een feestelijk programma. Met o.a. een optocht en vuurwerkshow.

Ook zijn er sportieve evenementen bij de vleet. Een goed voorbeeld is de MotoGP, die elk jaar in de tweede week van november net buiten de stad plaatsvindt. En de marathon is ook een ware highlight. Deze start in Ciudad de las Artes y las Ciencias en leidt de renners o.a. door het oude centrum. Alleen al vanwege deze locaties is de marathon uniek! Om te lopen en om aan de zijlijn te staan overigens.

Of beleef de restaurantweek van Valencia, Cuina Oberta, die in november plaatsvindt. Toprestaurants in de stad openen dan hun deuren voor wel heel aangename prijzen. Andere toppers zijn het dansevenement Circuito Bucles en de katholieke feestdag Fiesta de Todos los Santos.

Nog meer tips voor Valencia in oktober

Hoewel we er vanuit gaan dat je tijdens stedentrip in Valencia in oktober goed weer hebt en de zon veelal zal zien schijnen, kan het onverhoopt toch regenen. Ook dan is er – en ik spreek uit ervaring! – genoeg zien en doen.

  • Ga voor een foodtour met lokale gidsen. Je wandelt van café naar café en maakt kennis met Valenciaanse specialiteiten, waaronder horchata en Aqua de Valencia. Genoeg alcohol in deze laatste om het warm te krijgen!
  • Valencia is rijk aan musea! Maak kennis met moderne kunst, neem een duik in het verleden van de stad of bezoek een museum met bijzondere miniaturen. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Good to know: op zondag zijn veel musea gratis te bezoeken.
  • Een middagje shoppen is in Valencia altijd een goed idee. Voor de bekende winkels ga je naar de winkelstraat Cólon en ook het warenhuis El Corte Inglés is een aanrader. Je vindt meerdere vestigingen in de Spaanse stad.

Wil jij stedentrippen in Valencia in oktober? Bekijk ons uitgebreide aanbod!

Fotografie: Pabkov | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *