Bezienswaardigheden Valencia

Valencia voor beginners: deze bezienswaardigheden mag je niet missen!

Staat jouw eerste tripje naar Valencia op de planning of wil je graag weten wat deze stad te bieden heeft, mocht je besluiten een vakantie naar de Spaanse stad te boeken? We zetten de belangrijkste bezienswaardigheden van Valencia voor je op een rij en geven je handige tips voor beginners.

Een perfect en zonnig klimaat, gastvrije inwoners, leuke feesten, mooie stranden én tal van bezienswaardigheden. Valencia heeft alles in huis voor een geslaagde zonvakantie!

Dankzij een relatief klein oppervlakte kun je er veel in een korte tijd zien. Met drie dagen kom je een heel eind als je deze checklist meeneemt tijdens jouw eerste bezoek aan de Spaanse stad. En dan heb je ook nog tijd om te terrashoppen!

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Bezienswaardigheden Valencia: Ciudad de las Artes y las CienciasNet als veel andere Spaanse steden kent Valencia een authentiek centrum. Uniek aan Valencia is dat het ook nog eens een heel moderne kant kent; Ciudad de las Artes y las Ciencias. Deze ‘Stad van de Kunst en Wetenschap’ is eigenlijk een soort van stad binnen een stad.

Het bestaat uit zes fantastische en futuristische gebouwen met elk zo zijn eigen functie:

  • L’Umbracle bestaat uit een openlucht-discotheek en een prachtige tuin met palmbomen, planten en bloemen. De tuin is het hele jaar geopend, de discotheek in de zomermaanden.
  • Palau de les Arts Reina Sofia wordt in de volksmond het Operagebouw van Valencia genoemd. Maar er worden meer voorstellingen gegeven dan enkel opera.
  • L’Oceanogràfic is het grootste aquarium van Europa. Bewonder vissen, zeeleeuwen en haaien of woon een dolfijnenshow bij.
  • L’Hemisfèric, een gebouw dat vanwege haar vorm ook wel ‘Het oog’ wordt genoemd, herbergt o.a. de bekende IMAX 3D bioscoop.
  • Museo de las Cièncias Príncipe Felipe heeft wel een heel bijzonder motto: het is verboden niet aan te raken, voelen of denken. Je móét in dit Wetenschapsmuseum experimenteren!
  • Agora is het meest recente en tevens ook het minst toegankelijke gebouw. Het is alleen geopend voor exposities, congressen en concerten. Maar… ook vanaf de buitenkant is het de moeite waard!
Bezienswaardigheden Valencia, NH Valencia Las CienciasVerblijf jij graag in de nabijheid van deze architectonische pareltjes? NH Valencia Las Ciencias beschikt over moderne kamers, een restaurant (met uitgebreid ontbijtbuffet!) en gratis WiFi in openbare ruimtes.

Een kijkje in het historische centrum van Valencia

Het historische centrum van Valencia vormt een enorm contrast met Ciudad de las Artes y las Ciencias. Hier vind je prachtige oude gebouwen, smalle straatjes én must see bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden Valencia: kathedraalDe Kathedraal van Valencia, gebouwd tussen 1262 en 1356, is uniek in zijn soort. Je vindt er Romaanse en gotische invloeden, maar ook de barokke stijl is er in terug te vinden. Ook zijn er diverse objecten uit de oudheid te vinden, waaronder de Heilige Graal. Jezus zou hier uit gedronken hebben tijdens zijn laatste maal. Voor een geweldig uitzicht beklim je de gotische klokkentoren die bij de kathedraal hoort.

Plaza Ayuntamiento, één van de oudste pleinen van Valencia, staat ook wel bekend als het stadhuisplein. Aan de rand vind je prestigieuze gebouwen en is een schitterende fontein te bewonderen. ’s Avonds wordt het plein mooi verlicht en is het bovenal de plek waar Valencianen graag samenkomen.

Aan Plaza del Mercado staat de 15e eeuwse zijdebeurs, La Lonja de la Seda. Ooit werd hier zijde verhandeld, later deed een deel dienst als gevangenis. Een prachtig gotisch gebouw! Aan Plaza del Mercado vind je ook de grote overdekte markt Mercado Central. Met een oppervlakte van ruim 8.000 m² is dit de grootste overdekte markt van Europa. Slenter tussen de locals door die op zoek zijn naar fruit, vlees, vis, brood, groenten, noten, kaas en delicatessen.

Bezienswaardigheden Valencia; oude centrum, Petit Palace Plaza de la ReinaPetit Palace Plaza de la Reina is een comfortabel designhotel in een 18e eeuws herenhuis. De centrale ligging, o.a. om de hoek van Plaza de la Reina, zorgt ervoor dat je veel bezienswaardigheden binnen handbereik hebt.

Een kijkje in de andere wijken

Mocht je klaar zijn met de historische bezienswaardigheden en op zoek zijn naar leuke barretjes, kunstgaleries en trendy restaurantjes, neem dan een kijkje in de wijk Ruzafa. Wie kennis wilt maken met het authentieke Valencia en dol is op het slenteren door smalle straatjes en steegjes, moet zeker een bezoek brengen aan Eixample. Deze wijk brengt je terug naar de tijd van Art Niveau en leidt je langs chique winkels en boetiekjes. Een must see in de wijk is ook het treinstation Valencia Estació del Norte.

Chillen in de oude rivier

Bezienswaardigheden Valencia: TuriaJardines de Turia, de tuinen van Turia, is een enorm stadspark van maar liefst 9 km lang. Bijzonder is de locatie; de drooggelegde rivierbedding van de rivier de Turia. In de 20e eeuw stroomde deze rivier regelmatig over en uit gevaar voor de stad besloot men de rivier om te leggen. Een lege, onbenutte ruimte bleef over.

Nu vind je er – naast heel veel bomen en planten – fonteinen, terrassen, bruggen, voetbalvelden, een skatepark en een dierentuin. En met dank aan de aangelegde fietspaden is het geweldig om het park per tweewieler te ontdekken.

Eerste keer Valencia? Praktische tips!

  • Spanjaarden hanteren andere tijden om te eten. Lunchen doen ze standaard tussen 14.00 en 15.00 uur. Het diner start doordeweeks rond 21.00 uur en in het weekend nog later. Natuurlijk mag je eerder eten als je trek hebt, maar sommige restaurants openen wel pas om 21.00 uur hun deuren. Met name die kleine, oh zo leuke lokale tentjes.
  • Bespaar jezelf geld; op zondag zijn diverse monumenten en musea gratis te bezichtigen. Informeer voor een actueel lijstje bij de receptie in jouw hotel of de lokale VVV.
  • Doordat Valencia redelijk compact is, kun je veel te voet bereiken. Mocht je van plan zijn veel van het centrum naar het strand (of vice versa) te reizen, schaf dan een bus- of metrokaart aan. Taxi’s zijn voor Europese begrippen overigens ook relatief goedkoop. Goed om te weten: met de metro reis je in nog geen half uur van de luchthaven naar de stad.
  • Het fijne aan Valencia is het feit dat je niet alleen geweldige bezienswaardigheden bij de hand hebt, maar ook het strand. Zon en cultuur is dus eenvoudig met elkaar af te wisselen! Houd er wel rekening mee dat het strand niet direct bij het centrum ligt; je dient een fiets te huren, een taxi aan te houden of gebruik te maken van het openbaar vervoer.
  • Over fietsen huren gesproken; onze favoriete fietsorganisatie Baja Bikes organiseert leuke tours in Valencia. Maak een tour langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Valencia of ga voor een tapastour. Ook leuk: er is een speciale fietstocht voor kinderen.

Hop, tijd om een leuke aanbieding te scoren én al deze bezienswaardigheden in Valencia te ontdekken.

Fotografie: Anastasiia Petrych | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Valencia voor beginners: deze bezienswaardigheden mag je niet missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *