Las Fallas Valencia

Las Fallas, het spectaculairste festival van Valencia

Indrukwekkend dekt de lading niet van wat Las Fallas inhoudt. Dit festival in Valencia is groter dan groots en heeft de nodige bombastische elementen. Er is dan ook geen vergelijkbare ervaring. Spot Spaanse vrouwen in zwierende jurken, bewonder creatieve praalwagens en maak het spectaculaire vuurwerk, de mascletà, mee. Dit mág je niet missen!

Las Fallas in een vogelvlucht

Las Fallas is een traditioneel feest dat is opgezet ter ere van Jozef. Het festival is op de laatste zondag van februari begonnen met het openingsfeest La Crida. Vanaf dit moment ontpoppen zich feesten door de hele stad (en zelfs de regio!), Spaanse dames in traditionele klederdracht wandelen door de straat en duizenden bezoekers trekken naar Valencia.

De grootste feesten vind je tussen 15 en 19 maart. Het slot van het festival is zacht uitgedrukt spectaculair. Op 19 maart vindt La Crema plaats waarbij zeshonderd beelden van hout en piepschuim in vlammen opgaan.

Fallas & ninots

Las Fallas ValenciaGrote beelden voeren de hoofdtoon tijdens Las Fallas. Vanaf 15 maart zijn deze prachtige kunstwerken (vergelijkbaar met onze praalwagens) in de straten van Valencia te vinden. Ze worden door falla-verenigingen in Valencia gemaakt. Ieder beeld is gemaakt van hout of piepschuim. Er zijn Fallas Infantiles en Fallas. De eerste zijn kleinere beelden, vaak niet groter dan twee meter. De gewone Fallas daarentegen zijn gigantisch en kunnen wel dertig meter hoog zijn.

Ieder beeld bestaat uit ninots. Dit zijn poppen die uit hout en piepschuim worden gesneden. Voor de start van Las Fallas wordt één ninot uitgekozen die de verbranding op 19 maart bespaard blijft. Deze komt terecht in het Fallas Museum waar sinds 1934 ninots worden tentoongesteld.

De koninginnen van Las Fallas

Tijdens Las Fallas zullen de fallera’s je niet ontgaan. Overal om je heen spot je deze Spaanse dames gekleed in traditionele jurken. Er worden in iedere falla vereniging een fallera mayor en fallera mayor infantil gekozen. Dit zijn een soort koningin en kinderkoningin tijdens Las Fallas. De meest prestigieuze posities zijn die van de officiële fallera mayor en infantil van Valencia. Deze worden gekozen uit alle fallera mayores. De functies zijn strikt ceremonieel van aard. De dames vertegenwoordigen tijdens Las Fallas de stad Valencia.

Las Fallas ValenciaWat misschien nog wel meer opvalt dan de jurken is de haarstijl. Iedere fallera heeft exact dezelfde haardracht. Het meest opmerkelijke zijn de schijven van gevlochten haar die over de oren vallen. Deze haarstijl is niet slechts uit modieus oogpunt ontstaan. Van origine dienden de ronde schijven ervoor de oren te beschermen tegen de harde knallen van de mascletà.

Mascletà, de knallende vuurwerkshow

De mascletà is een onmisbaar onderdeel van Las Fallas. Iedere dag van 1 t/m 19 maart begint om 14.00 uur een waar knalspektakel. De mascletà vindt plaats op het Plaza Ayuntamiento, een bekend plein in Valencia. Er wordt tijdens Las Fallas totaal zo’n 240 kilo kruit gebruikt.

Maar de mascletà is meer dan alleen harde knallen. Al om 12.00 uur beginnen de eerste bezoekers zich te verzamelen rondom het plein. Er wordt muziek gedraaid en samen met de fallera mayores wordt de traditionele ceremonie in gang gezet. Het vuurwerk zelf is zorgvuldig uitgezocht en heeft een bepaald ritme. De knallen vinden plaats in intervallen en hebben verschillende volumes.

Hoteltips in Valencia

Tussen al het feestgedruis van Valencia in is het fijn je even terug te kunnen trekken in een comfortabel hotel. Dit zijn onze favoriete hotels op een rij:

  • Voordelig verblijven doe je in NH Valencia Las Ciencias. Het hotel ligt middenin Valencia en is gespecialiseerd in de mediterrane keuken. Dat betekent een heerlijke paella!
  • Hoe klinkt een uitgebreid wellnesscentrum, prachtig ruim zwembad en een fijne brasserie? Voor wat meer luxe ga je naar Las Arenas Balneario Resort. Hier ben je even weg van het drukke centrum en geniet je van de Spaanse zon aan het nabije strand van Valencia.
  • Petit Palace Plaza de la Reina ligt middenin de stad op loopafstand van vele bezienswaardigheden. Het hotel heeft een moderne inrichting en is van alle gemakken voorzien. Toch waan je je in authentiek Spanje als je de buitenkant ziet; het hotel is gevestigd in een 18e eeuws herenhuis.

Mis het Las Fallas festival niet & boek nu nog een last minute naar Valencia !

OVER DE AUTEUR

Marieke

Ik ben gek op reizen én schrijven. Ik heb al flink wat van Europa gezien, maar ben nog lang niet klaar met de wereld verkennen. Ik neem je mee naar de mooiste plekken op de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *