Gratis doen Berlijn

Berlijn on a budget: dit kun je gratis doen in de Duitse hoofdstad

Geld besparen tijdens jouw stedentrip in de Duitse hoofdstad? Wij zochten uit wat je allemaal gratis kunt doen in Berlijn. En dat niet alleen; we gingen op zoek naar fijne budgethotels én vertellen je hoe je voordelig kunt reizen.

Is er veel gratis te doen in Berlijn? Ja! Zonder twijfel een dikke ja. Zoveel dat het onmogelijk is alles in één artikel te noemen. Daarom een selectie van de vele mogelijkheden in Berlijn.

Gratis (bekende!) bezienswaardigheden in Berlijn

Gratis doen BerlijnLaten we vooropstellen; om van een bezienswaardigheid te genieten, hoef je niet altijd naar binnen te gaan. De Berliner Dom is al geweldig om te bewonderen vanaf het Lustgarten, om maar een voorbeeld te noemen. Toch zijn er ook een aantal bezienswaardigheden waar je gratis naar binnen kan óf waar je sowieso helemaal niet voor naar binnen hoeft.

 • Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn is de Reichstag. Vanaf de futuristische koepel op het dak heb je op heldere dagen een geweldig uitzicht over de stad. En de koepel zelf is een architectonisch hoogstandje. Extra fijn: geheel gratis. Al raden we je wel aan je vooraf aan te melden.
 • Een tweede bezienswaardigheid die niet te missen is in Berlijn, is het Holocaust Monument. Verspreid over een oppervlakte van ca. drie voetbalvelden vind je 2.711 betonblokken, die elk voor een slachtoffer staan. Wandelend tussen de blokken door ervaar je volgens de ontwerper (een beetje!) het gevoel dat de Joden moeten hebben gehad in de concentratiekampen. Indrukwekkend!
 • De Brandenburger Tor is niet zomaar een poort om onder door te lopen; het is – na de val van de Muur – het symbool geworden van het gedeelde Berlijn. Door de poort wandelen betekent dat je zo van voormalig Oost- voormalig West-Berlijn instapt.
 • Over de Muur gesproken; ook de resten hiervan bewonderen kan geheel gratis. De meest populaire plek hiervoor is de Eastside Gallery. Met een lengte van 1,3 kilometer is dit het langste nog bestaande stukje muur. En het is voorzien van prachtige street art met het thema vrijheid.

Nog meer gratis doen in Berlijn

Gratis doen Berlijn: TempelhofHoewel bovenstaande bezienswaardigheden een must-see zijn tijdens jouw budgettripje in Berlijn is er meer. Een kant van Berlijn die eigenlijk vaak verborgen blijft omdat de bekendste highlights zoveel aandacht krijgen. Tijd voor verandering!

Om meer te zien dan enkel het bekende Berlijn, raden we je aan om daarom het volgende gratis te doen:

 • Berlijn heeft jaren geleden het vliegveld Tempelhof gesloten. Het staat nu niet te verloederen, maar het is omgebouwd tot stadspark. Wandel over een van de landingsbanen en kijk toe hoe kinderen vliegeren. Ideaal voor een middagje relaxen!
 • Hoe groot de Joodse gemeenschap ooit was in Berlijn, zie je eigenlijk pas terug als je over een van de Joodse begraafplaatsen in de stad wandelt. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Schönhauser Allee of in Weißensee.
 • Ooit stonden er meer dan 300 wachttoren langs de Berlijnse Muur. Slechts een handjevol is na de val blijven staan. In Niederhof Neuendorf vind je er één die nog grotendeels in originele staat is gebleven. En ja, je kunt deze ook gratis van binnen bekijken.
 • Houd je van moderne kunst? Neem een kijkje in het Bethanienhaus. Wat ooit een oorlogsziekenhuis was, is het nu een (gekraakt) cultureel centrum met street art en wisselende kunsttentoonstellingen. Ook hier geldt: gratis toegang!
 • Vanaf de Fernsehturm heb je een geweldig uitzicht over Berlijn. Gratis? Nee, dat helaas niet. Daarvoor ga je naar het Viktoriapark. Vanaf Kreuzberg (de heuvel, niet te verwarren met de wijk, al ligt deze wel in diezelfde wijk) heb je een prachtig uitzicht over de Duitse hoofdstad. De weg naar de top is trouwens ook een pareltje!
 • Breng jij Berlijn een bezoek in de zomer en is het ziedend heet? De stad biedt – door de aanwezige meren – diverse strandjes die zich lenen om te koelen. Plons bijvoorbeeld in de Langer See.
 • De leukste plek om locals te spotten? Dat zijn de overdekte markthallen die je verspreid door Berlijn vindt. Enkele voorbeelden zijn die aan de Maybachufer en Boxhagener Platz.
Berlijn herbergt tientallen musea. Een deel hiervan is op bepaalde dagen gratis te bezoeken. Bekijk op welke dagen dit geldt voor de musea die jij graag wilt bezoeken & bespaar jezelf zo een hoop geld.

Voordelig reizen in Berlijn

Berlijn is een immense stad en dat betekent dat je onder één ding niet uitkomt; het openbaar vervoer. Gelukkig hebben we daar een mooie budget-oplossing voor, de Berlin Welcome Card.

Met deze kaart kun je 2, 3, 4, 5 of 6 dagen (geheel naar eigen keuze) gebruikmaken van het openbaar vervoer. Trein, metro, tram en bussen zijn inbegrepen. En – extra pluspunt! – je krijgt ook nog eens korting op of zelfs gratis toegang tot tal van bezienswaardigheden. Steek die winst maar in je zak!

Budgethotels om blij van te worden

Gratis doen Berlijn: hotelsGratis overnachtingen in Berlijn kunnen we helaas niet voor je regelen. Maar fijne budgethotels hebben we wel voor je in de aanbieding:

 • In de hippe wijk Mitte in Berlijn vind je het moderne Hotel Gat Point Charlie. Dit betaalbare designhotel ligt – zoals de naam al doet vermoeden – nabij Checkpoint Charlie (nog zo’n gratis bezienswaardigheid!). Je kunt er rekenen op minimalistische, maar trendy kamers.
 • Moxy Berlin Ostbahnhof is dé perfecte afspiegeling van de wijk waar het zich in bevindt; historische en moderne elementen worden moeiteloos gecombineerd en je waant je in de underground scene tijdens een verblijf in dit elegante stadshotel.
 • Sorat Hotel Ambassador ligt op slechts enkele minuten lopen van KaDeWe, het bekendste warenhuis van Berlijn. Naast betaalbaarheid kun je er rekenen op schone kamers, gratis WiFi en een fijn ontbijt om de dag mee te starten.

Op naar de Duitse hoofdstad, om vooral heel veel gratis te doen! Berlijn zal je zonder meer verrassen.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *