Steden in Duitsland

5x onze favoriete steden in Duitsland

Hoe verleidelijk het ook is om nu het vliegtuig te pakken naar het zonnige zuiden voor een zomerse stedentrip, het is wel een aanslag op je portemonnee. Zoek het iets dichterbij, bijvoorbeeld in een van de toffe steden in Duitsland. Minder warm, maar zeker niet minder leuk!

Boek je een stedentrip in eigen land dan heb je eigen weinig keuze als het gaat om grote steden; Maastricht, Amsterdam en Groningen spannen dan toch echt wel de kroon. Onze oosterburen hebben flink wat meer grote steden. Stuk voor stuk interessant op het gebied van cultuur, winkelen of uitgaan. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Kijk je mee naar onze favoriete steden in Duitsland?

1. All time favorite Berlijn

Het kan niet anders dan dat dé cultuurstad van Europa op nummer 1 staat voor ons. Mensen die er nog nooit zijn geweest typeren de stad vaak als grauw en saai, maar eenmaal er geweest, weet je wel beter. De Duitse hoofdstad is een walhalla voor cultuurliefhehbbers. Alleen al de sporen die zijn achtergelaten door de scheiding van Oost- en West-Duitsland… Niet alleen de muur, die 28 jaar de stad in tweeën splitste, maar ook vele musea vertellen je de geschiedenis van de stad.

Naast een hoop cultuur vind je in Berlijn hippe wijken, chique winkelstraten en een bruisend uitgaansleven. Mis ook belangrijke bezienswaardigheden als de Reichtstag, Brandenburger Tor en Slot Charlottenburg niet.

2. Verrassend Keulen

Steden in Duitsland, KeulenGrote kans dat als je ooit Keulen hebt bezocht dit in december is geweest. Onder Nederlanders is de grote Duitse stad (met zo’n 2,5 miljoen inwoners!) vooral populair vanwege de kerstmarkten. De rest van het jaar wordt de stad vaak vergeten, doodzonde!

Keulen heeft het in de Tweede Wereldoorlog zwaar te voorduren gehad, waardoor de binnenstad na de oorlog deels herbouwd is. Een deel van de stad bestaat daardoor uit moderne na-oorlogse architectuur, waar andere gebouwen eeuwenoud zijn. Een mooie contrast! Het hoogtepunt is natuurlijk de Dom van Keulen met 14e en 16e eeuwse glas-in-lood-ramen.

3. Havenstad Hamburg

Een van de minder toeristische steden in Duitsland, maar zeker niet minder de moeite waard: Hamburg. Het is niet alleen na Berlijn de grootste stad van het land, het is ook nog eens de belangrijkste havenstad van Duitsland.

Dat de havens belangrijk zijn geweest voor de economische welvaart in de stad zie je overal in terug. In de binnenstad – het meest aantrekkelijke deel voor toeristen – vind je nog oude magazijnen van exporteurs en bedrijven. Deze doen nu dienst als restaurants, theaters, galeries en winkels. De stad wordt daarnaast gekenmerkt door bruggen, waarvan de Köhlbrandbrücke, Kattwykbrücke, Norderelbbrücke en Feenteichbrücke de meest bekende zijn.

Breng tijdens een weekendje Hamburg ook zeker een bezoek aan de St. Nikolai kerk, het indrukwekkende Hamburg Hauptbahnhof, het uitgaansgebied Sankt Pauli, de vismarkt op zondag en het Deutsche Schauspielhaus, een prachtig theater.

Steden in Duitsland, Dusseldorf4. Shopwalhalla Düsseldorf

Shopaholics opgelet: nergens in Europa vind je zo’n grote concentratie aan winkels als in Düsseldorf. Niet alleen kun je hier goed je kerstinkopen doen tijdens de jaarlijkse kerstmarkten in december, ook gedurende de rest van het jaar kun je hier flink met je creditcard zwaaien. Zo is de Königsallee een lange straat – meer dan een kilometer lang! – met chique modehuizen en luxe winkels van merken als Louis Vuitton, Hermès en Bulgari. Ook in de Altstadt, het historische centrum van Düsseldorf, vind je veel leuke winkels.

Uitgeshopt? Slenter door de smalle straatjes van Altstadt, neem een kijkje in de Medienhafen als je een liefhebber van architectuur bent, ga naar de 241 m hoge Rheinturm voor het mooiste uitzicht over de stad of bezoek het 16e eeuwse park Hofgarten voor wat ontspanning.

5. München het hele jaar door

De zuidelijke stad München staat niet alleen bekend als tussenstop onderweg naar de Alpen, maar ook als dé plek om bier te drinken. In oktober staat de stad op zijn kop tijdens Oktoberfest en is het twee weken lang feest. Denk je dat er in de overige 11,5 maand niets te beleven valt? Mis!

München barst van de bezienswaardigheden, waarvan de Frauenkirche misschien wel de meest bekende is. Deze 15e eeuwse kerk is met haar lengte van 109 meter, een breedte van 40 meter en een hoogte van 99 meter de grootste kerk van de stad. Bijzonder zijn de prachtige glas-in-lood-ramen.

Andere bezienswaardigheden die je in de stad niet mag missen zijn het koninklijke paleis van München, het centrale plein Marienplatz, de Peterskirche (voor een geweldig uitzicht over de stad), de museumwijk en Schlosse Nymphenburg. Breng een bezoek aan restaurant/bierhuis Zum Ausgustiner voor het beroemde Ausgustiner bier uit de oudste brouwerij van de München. En verblijf je er in december dan kun je heel wat kerstmarkten afstruinen.

Welk van deze steden in Duitsland is jouw favoriet?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *