Doen op Fuerteventura

Haal alles uit je vakantie! 8x doen op Fuerteventura

Heb jij een vakantie naar Fuerteventura op de planning staan óf overweeg je het en wil je weten wat je er allemaal kunt doen? Genoeg! Volg deze checklist en je zal het maximale uit jouw zonvakantie op het Canarische eiland halen.

Fuerteventura in een vogelvlucht

Een leuk contrast; Fuerteventura is het op één na grootste Canarische eiland én ook het meest dunbevolkte. Het eiland kent een oppervlakte van slechts 1.731 km² met slechts 50.00 inwoners. Leuk detail: de populatie berggeiten is groter dan de populatie mensen.

Het aantal toeristen per jaar ook trouwens. Met dank aan de flinke hoeveelheid zon, zee en strand weet het eiland jaar na jaar vakantiegangers te trekken. Maar niet in zulke grote maten als bijvoorbeeld de bekendere eilanden Lanzarote, Gran Canaria en Tenerife. Hierdoor kun je er een stuk rustiger genieten van jouw vakantie!

1. Maak een wandeling door de duinen van Corralejo

Fuerteventura kent een aantal populaire badplaatsen, waaronder Corralejo. Naast een gezellig centrum vind je bij de badplaats Parque Natural de Corralejo. Dit park wordt gevormd door een 11 kilometer lang strand met daaromheen witte duinen.

Bijzonder is dat de duinen elke keer weer van vorm veranderen doordat er zand overwaait uit de Sahara. Maak een wandeling door de duinen en het zal bijna voelen alsof je het einde van de wereld bereikt; the middle of nowhere.

Doen op Fuerteventura, Riu Palace Tres IslasWil je in dit mooie natuurgebied verblijven, boek dan een vakantie in Riu Palace Tres Islas. Het sfeervolle hotel, met het strand voor de deur, is perfect voor een rustige zonvakantie op Fuerteventura.

2. Leer surfen

Als je kijkt naar de hoeveelheid zon, zee en strand kun je Fuerteventura eenvoudig vergelijken met de andere Canarische eilanden. Er is alleen één verschil; op Fuerteventura staat gemiddeld meer wind. Daardoor is het het perfecte eiland voor watersporters. En dan in het bijzonder voor surfers.

De populairste spot om te surfen is de badplaats Corralejo. Je vindt hier veel lokale ondernemers die je graag de eerste kunstjes op de golven leren. Meer ervaren surfers kunnen het beste hun surfplank oppakken en naar het noordwesten reizen. Rond het vissersdorpje El Cotillo vind je ruige stranden en dito golven. Durf jij de uitdaging aan?

3. Bezoek de hoofdstad Betancuria

Wat je tijdens een vakantie op Fuerteventura zeker moet doen? Een bezoek brengen aan de voormalige hoofdstad van het eiland. Verwacht geen echte stad, want dat is het zeker niet. Mooi is het wel, o.a. door de historische gebouwen in het centrum, waaronder een paar paleizen, oude burgerwoningen (check vooral de schattige balkonnetjes!) en de parochiekerk van Santa Maria.

Net buiten Betancuria vind je een bijzonder mooi uitkijkpunt, Mirador de Morro Velosa. Een mooi uitzicht over het eiland is gegarandeerd!

4. Smul van een vers visje in Ajuy of El Cotillo

Doen op Fuerteventura: visAls je op één van de Canarische eilanden de lekkerste verse vis kunt eten, dan is het wel op Fuerteventura.

Elke dag schepen er in diverse badplaatsen kleine vissersbootjes aan met de vangst van de dag. Hierdoor geniet je over het hele eiland van dwergoctopussen, papegaaivissen en zilte sleeslakken.

De beste verse vis eet je overigens niet in de bekende badplaatsen als Corralejo of Morro Jable. Daarvoor ga je naar de kleine vissersdorpjes. Zoals El Cotillo in het noorden en Ajuy in het westen. In Ajuy heb je leuke lokale restaurantjes aan het strand, waar je vooral niet af moet gaan op de gammele stoeltjes op het terras. De vis is er goddelijk!

5. Maak kennis met Majorero kaas

Geen liefhebber van vis? Ga voor geitenkaas! Die hebben ze, gezien de eerdergenoemde populatie, in overvloed én de traditionele Majorero kaas is ook nog eens goddelijk lekker. Het heeft niet voor niets een beschermde status gekregen!

Wil je niet alleen in de restaurantjes genieten van deze bijzondere kaas (die vaak gegrild wordt met Canarische palmenhoning), maar ook nog na je vakantie thuis? Langs de wegen vind je boerderijstalletjes en ook in de kleine dorpjes wordt het veelal verkocht. De locals kopen het bij voorkeur in het dorpje Tindaya.

6. Ga shoppen op de weekendmarkt in Lajares

Het meest relaxte dorpje op Fuerteventura is Lajares. De surfgemeenschap gaat hier hand in hand met de yoga-gemeenschap en daardoor is het een soort hippie-dorpje. Erg leuk en zeker in het weekend, want dan is er een markt. Lokale kunstenaars en handenarbeiders verkopen hun waren. Ideaal voor een leuke en bovenal originele souvenir voor het thuisfront. Want hier vind je echt andere dingen dan in de toeristenwinkeltjes in de badplaatsen!

7. Ontdek het vulkanische landschap per huurauto

Waar op veel Canarische eilanden het vulkanische landschap domineert, is het landschap van Fuerteventura net iets veelzijdiger. Het is een combinatie van woestijn én vulkaan. Om kennis te maken met dit unieke landschap kun je het beste een auto huren. De wegen van Fuerteventura zijn goed onderhouden en de borden zijn duidelijk, waardoor je geen geweldige navigator hoeft te zijn om niet te verdwalen.

Als je bij ons een vakantie boekt, heb je direct de mogelijkheid om een auto bij te huren. Zo weet je zeker dat je een auto krijgt van een betrouwbare partij én dat je goed verzekerd op pad gaat. Dat is niet altijd het geval als je lokaal een auto regelt.

8. Beklim de Pico de la Zarza

Doen op Fuerteventura: Pico de la ZarzaHet hoogste punt van het eiland is Pico de la Zarza. Je vindt deze bergtop van ca. 800 m hoog in het natuurpark Jandía in het zuiden van het eiland. Fanatiekelingen kunnen zich wagen aan de klim naar het hoogste punt, wat ca. vijf uur duurt (afhankelijk van je tempo). Eenmaal boven word je getrakteerd op het allermooiste uitzicht over het eiland! Houd er wel rekening mee dat de temperaturen op de dag flink oplopen, dus plan deze activiteit vooral in de ochtend.

En dit is nog maar een kleine selectie van wat je allemaal kunt doen op Fuerteventura. De rest mag je zelf ontdekken, want zijn de verrassingsmomenten niet het allerleukste aan een vakantie?

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *