Doen in Griekenland, verse octopus eten

12 must-do’s in Griekenland

Of je ooit genoeg kunt krijgen van Griekenland? In onze ogen niet. Met het vasteland én meer dan 6.000 eilanden (waarvan zo’n 200 bewoond) valt er keer op keer wat nieuws te ontdekken. Maar wat mag je nu echt niet missen?

We leggen onszelf wel een flinke uitdaging op; hoe kun je met zoveel eilanden nu een selectie maken? We hebben het getracht. Wat ons betreft heb je Griekenland niet gezien als je één van de volgende dingen niet hebt gedaan. Tja, dat wordt dus nog een vakantie boeken vrezen we.

1. Slenter door de oude binnenstad van Rhodos-Stad

Cultuurliefhebbers zitten goed in Rhodos-Stad, op het gelijknamige eiland Rhodos. De 2.400 jaar oude binnenstad, welke wordt omsloten met stadsmuren die nog deels in tact zijn, biedt onderdak aan talloze bezienswaardigheden. Neem een kijkje bij het Paleis van de Grootmeesters, de Akropolis van Rhodos, de Mandrákihaven en de Street of Knights.

2. De zonsondergang in Oia bewonderen

Doen in Griekenland: zonsondergang in SantoriniAls er één zonsondergang befaamd is, dan is het wel die in Oia, een pittoresk dorpje op Santorini. Elke avond verzamelen toeristen en locals zich bij het hooggelegen kasteel om de zon te zien onder gaan.

Als je geen zin hebt in drukte, raden we je aan te gaan eten in Ammoudi Bay. Bij Ammoudi Fish Taverne hangen de octopussen aan een ‘waslijn’ te drogen. Bestel hier een vers visje naar keuze. Zodra de zon langzaam zakt, leggen de obers een bord over je bord zodat je maaltijd warm blijft en jij kunt genieten van de mooiste zonsondergang.

3. Bezoek meer dan één eiland in een vakantie

Griekenland is opgedeeld in meerdere eilandengroep, zoals de Cycladen en de Ionische eilanden. De eilanden binnen een eilandengroep liggen relatief dichtbij elkaar en dit maakt het mogelijk om tijdens je vakantie een ferry te pakken en meer eilanden te ontdekken.

4. Ga voor de mooiste stranden naar Samos

Ben jij een fervente zonaanbieder? Boek dan een vakantie naar Samos, het eiland dat misschien wel de meeste mooie stranden van Griekenland heeft. Sterker nog; Samos is haast een aaneenschakeling van mooie stranden. Huur een auto (het liefst een cabrio) en rijd van strandje naar strandje. De wegen er naar toe zijn al geweldig, maar de stranden zijn werkelijk adembenemend.

Onze vijf favorieten stranden zijn Kokkari Beach, Limnionas, Tsabou Beach, Votsalakia & Kambos en het rustige Megalo Seitani Beach. Alles over deze stranden weten? Lees ons artikel Uitgelicht! De mooiste stranden van Samos.

5. Maak kennis met authentiek Kreta

Doen in Griekenland: authentiek kretaKreta staat voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met Chersonissos. En dat is niet per definitie een goede associatie, in elk geval niet als je op zoek bent naar rust en authenticiteit. Dit vind je echter wel op Kreta, om precies te zijn in het oosten van het eiland.

In de provincie Lasithi ontdek je nog onbedorven strandjes en haast verlaten dorpjes waar de vis nog met de hand wordt gevangen en de was aan de waslijn hangt voor elk huis. Oma’s bereiden op straat het eten en kinderen rennen over straat omdat er geen auto’s rijden.

Levendigheid (maar niet zo levendig als in Chersonissos) vind je er ook, in Agios Nikolaos. Deze stad is gelegen aan het het prachtige binnenmeertje Voulismeni, dat door hoge rotswanden wordt omringd. Strijk neer op een terrasje en maak kennis met de lokale specialiteiten of ga souvenirs kopen in de mooie winkelstraat.

6. Beleef een geweldige familievakantie op Corfu

Schrijver, natuurwetenschapper en dierenverzorger Gerald Durell zei in de 20e eeuw: “If I could give a child a gift, I’d give him my childhood”. Gerald Durrell groeide in de jaren ’40 op op het Griekse eiland Corfu en hoewel er sindsdien veel veranderd is, staan kinderen nog altijd op de eerste plaats.

Corfu is dan ook zonder meer de plek voor een Griekse familievakantie. Hotels en appartementencomplexen zijn voorzien van tal van kinderfaciliteiten en mogelijkheden tot kindvriendelijke uitstapjes zijn er in overvloed. Boek een snorkeluitje, ga op jeepsafari in de binnenlanden of laat ze kennis maken met de Griekse mythes in de historische steden.

7. Bezoek het witte stadje Lindos

Eén van de hoogtepunten tijdens een vakantie op Rhodos is zonder twijfel het witte stadje Lindos. De bijnaam dankt het plaatsje aan de oostkust van het eiland aan de grote hoeveelheid witte huisjes die je al vanaf de baai in de zon ziet schitteren. Bovenaan pronkt de antieke Akropolis van Lindos met de tempel van Athena Lindia. De klim er naar toe is pittig; doe dit vanwege de temperatuur het liefst in de ochtend.

8. Spot de Caretta Caretta schildpad op Zakynthos

Doen in Griekeland: Caretta Caretta schildpadZakynthos, ook wel de parel van de Ionische Zee genoemd, is dé plek om kennis te maken met de Caretta Caretta schildpad.

Deze zeeschildpadden, die wel 1 meter lang kunnen worden, leggen in de zomer hun eieren op de beschermde stranden Sekania, Dafni, Laganas, Kalamaki en Gerakes. Wie weet spot jij wel een baby-schildpad! Verhoog je kans door een speciale schildpadden-excursie te boeken.

9. Maak kennis met het Griekse Ibiza

Feestliefhebber? Mykonos wordt vaak vergeleken met het Spaanse eiland Ibiza. In de zomer zorgen bekende DJ’s voor grootse feesten op de stranden (er zijn meer dan 25 stranden op het kleine eiland!) en in de haven. Naast de hippe discotheken vind je er luxe hotels, bars en mooie boetiekjes.

10. Ga fietsen op Kos

Kos staat bekend als hét fietseiland van Griekenland en mede hierdoor is het een populaire bestemming onder Nederlandse reizigers. Want wat is er nu fijner dan op een vertrouwde manier je vakantiebestemming te ontdekken?

Het noorden van Kos is relatief vlak; zowel kinderen als vakantiegangers die niet dol zijn op teveel inspanning kunnen hier op een relaxte manier de omgeving ontdekken. Tussen Lambi en Tigáki kun je jezelf een tikkeltje meer uitdagen. Een deel van de wegen is onverhard en je hebt – hoe tof! – de mogelijkheid om door de branding te fietsen. Diehards wagen de klim naar het kleurrijke dorpje Zia. Eenmaal boven kun je in één van de tavernes genieten van lokale specialiteiten.

11. Maak kennis met Griekse specialiteiten op Kreta

Toegegeven: elke Griekse bestemming is een walhalla voor Bourgondiërs. Toch heeft Kreta bij ons een klein streepje voor. Kreta heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de Griekse keuken. Avocado’s en bananen groeien hier in overvloed en de inwoners zijn dol op wilde kruiden, rakí, tsikoudiá en gedistilleerde dranken. Geniet jij mee?

12. Bewonder hét scheepswrak van Zakynthos

Doen in Griekenland: scheepswrak ZakynthosDe meest gefotografeerde plek van Zakynthos is zonder twijfel Navagio Beach, dat haar bekendheid dankt aan het scheepswrak dat hier al meer dan 35 jaar ligt.

Bij mooi weer kun je het scheepswrak vanuit het vliegtuig spotten, maar mooier is het om hem van dichtbij te bekijken. Omdat het strand niet per auto te bereiken is, kun je deze alleen per boot bezoeken. Combineer het met een frisse duik in de Ionische Zee én geniet ook zeker even van de geweldige omgeving!

Het is onmogelijk om dit alles te combineren in één vakantie. Maar wat als je nu gewoon elk jaar voor een ander Grieks eiland kiest? Dan kom je een heel eind!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

7 thoughts on “12 must-do’s in Griekenland

  1. Waarom is agia galini en matala aan de zuidelijke kust van Kreta niet genoemd. De mooiste plekjes vind je hier en nog niet bedorven door het massa tourisme.

    1. Griekenland is zo groot en heeft zoveel mooie plekken dat we niet alles kunnen noemen. Een groot deel van onze reizigers verblijft daarnaast in de andere delen van Kreta. Maar ze komen vast nog eens terug in een ander artikel.

  2. Het eiland dat nooit ergens wordt genoemd Samothraki, Het wordt ook het eiland van de godin Nike genoemd. Een prachtig ongerept eiland. Was ooit het hippie eiland: eens in de paar jaar trokken alle hippies van de hele wereld naar het eiland.

  3. En vergeet vooral niet Chania Old Town op Kreta te bezoeken. Daar wordt je direct verliefd op…en om eerlijk te zijn moet Fallassarna Beach genoemd worden op West Kreta met zijn prachtige stranden en fantastische zonsondergangen. En daarna hapje eten bij Taverne Zacharias…

  4. Vergeet niet het hele mooie en meest vriendelijke plaatsje Emporios op het eiland Kalymnos niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *