Authentiek Griekenland; Lasithi

Lasithi: ontdek authentiek Griekenland

Kreta, een van de meest populaire eilanden van Griekenland, staat bekend om haar levendigheid en wordt in één adem genoemd met de onder jongeren zo populaire badplaats Chersonissos. Maar als je goed zoekt, vind je op dit eiland nog heel veel onontdekte plekken. Maak kennis met authentiek Griekenland.

Het lijkt een trend te worden: we willen naar onontdekte plekken in Europa. Weg van de Costa’s, weg van de Franse Rivièra. Maar bestaan onontdekte plekken nog wel? Nee, want dan zou er simpelweg nog niet over geschreven zijn. En dan zou je er geen hotels en restaurants vinden. Wel bestaan er authentieke plekken. Ook op de vakantiebestemmingen die doorgaans als toeristisch worden ervaren, zoals het Griekse eiland Kreta.

Ga je mee naar authentiek Griekenland?

Agios NikolaosHoewel Kreta haar bekendheid dankt aan de drukke badplaatsen Chersonissos en Rethymnon biedt het Griekse eiland meer dan dat. In het oosten herbergt Kreta de mooiste authentieke dorpjes. Waar je nog traditionele taveernes aan het water vindt. Waar je de lekkerste zoute feta met olijven eet. Waar de bergen en dalen worden gesierd door sinaasappel- en olijfbomen. Waar je kleine marktjes in kronkelende straatjes aantreft. Ga je mee op reis langs deze dorpjes die we aantroffen in het oosten van Kreta? Ga je mee op reis langs authentiek Griekenland?

Maak kennis met Lasithi

Om kennis te maken met authentiek Griekenland kun je dus het beste naar het oosten van het eiland reizen, naar de provincie Lasithi. Een provincie waar je nog onbedorven witte stranden vindt, waar men leeft van de teelt van rozijnen, kleine zoete bananen & de bekende koudgeperste olijfolie Sitia. Hier zul je te midden van het glooiende landschap steeds weer nieuwe plekken ontdekken.

Grote kans dat je tijdens je vakantie op dit deel van het eiland verblijft in Agios Nikolaos, de hoofdstad van Lasithi. De stad is gelegen aan het prachtige binnenmeertje Voulismeni, dat door hoge rotswanden wordt omringd. Ook in Sitia vind je genoeg mogelijkheden om te verblijven. Slenter tussen de Grieken door over de promenade en geniet van een drankje aan het centrale plein. Doe je onder de palmbomen tegoed aan de lekkerste tapas, of geniet van het uitzicht op de oude vissersbootjes.

Dit mag je ook niet missen in Oost-Kreta

Lasithi: authentiek GriekenlandHeb jij je vakantie naar Kreta geboekt, zorg dan dat je een huurauto tot je beschikking hebt. Hoewel Sitia & Agios Nikolaos over de meeste faciliteiten beschikken zou het zonde zijn om niet ook kennis te maken met al die andere authentieke plaatsjes die de regio biedt:

  • Als je vanaf Agios Nikolaos in de westelijke richting het binnenland intrekt kom je uit bij Kastelli. Dit Venetiaanse dorp is een aaneenschakeling van de mooiste Venetiaanse huizen in smalle straatjes met bloeiende geraniums.
  • Ooit was het in Gournia een bedrijvigheid van ambachtslui, boeren en vorsten. Anno 2015 is het een ruïnestad waar verrassend weinig toeristen naar toekomen. En dat is zonde. Hier vind je nog de overblijfselen van de wirwar van straatjes, geplaveide trappetjes en kleine huizen. Als je andere bergdorpjes aandoet, zul je de structuur nog herkennen.
  • Mochlos bestaat slechts uit een paar straten rondom een piepklein strand, een kade en traditionele tavernes die als specialiteit allen een met schapenboter bereidde omelet hebben. Geniet tijdens het eten van het uitzicht op witte huisjes met knalroze bougainville. Myrtos, zuidelijker gelegen, is al een even charmant dorpje.
  • Maak vanaf Agios Nikolaos een boottocht naar Spinalonga. Dit schiereiland werd vroeger gebruikt om mensen met lepra te isoleren. Een indrukwekkende plek!

Zelf authentiek Griekenland ontdekken? Bekijk al ons aanbod naar Kreta. Zie jij jezelf daar al zitten?
</strong

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Lasithi: ontdek authentiek Griekenland

  1. Ga eens naar Vasilikos en oud Chersonisos. Maak op het plein in oud Chersonisos een Griekse avond mee. Wel reserveren anders heb je pech. Het is zo gezellig.

  2. Ga ook eens in Messopotami op bezoek, het kleine dorpsplein met de 7 talige eigenaar, heerlijk eten en genieten van de verse tomaten en paprika,s die je boven je hoofd aan tafel zo kan plukken, en koop de zeer lekkere honing van die streek, ligt op de mooie route rond het Lasitie plateau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *