Dagtripjes Málaga

Stap in de auto! De leukste dagtrips vanuit Málaga

Málaga is geweldig! Je vindt er stad én strand, oud én nieuw worden moeiteloos met elkaar gecombineerd en dankzij het Zuid-Spaanse klimaat kun je rekenen op een flinke dosis zon. En dan heeft het nog een groot voordeel; de stad is redelijk compact, waardoor er altijd tijd over blijft om de omgeving te ontdekken.

Málaga als zonbestemming

Noem je Barcelona, Madrid, Valencia en Sevilla dan past Málaga niet echt in het lijstje. Het wordt – door de aanwezigheid van strand en de ligging aan de Costa del Sol – meer gezien als zonbestemming. Niet erg, het is óók een fantastische zonbestemming.

Ik verbleef er in september tien dagen en dit gaf mij de kans om de stad uit te kammen, het strand te bezoeken en rond te rijden in Andalusië en leuke stadjes en dorpjes aan te doen. Door de centrale ligging van Málaga hoef je daarvoor ook geen wereldreis te maken. Wel zo fijn!

Maar welke stadjes en dorpjes mag je nu echt niet missen als je in Málaga verblijft? Ik zet mijn favoriete dagtrips op een rij. Het makkelijkst is overigens om een auto te huren, maar ook de busverbindingen zijn prima. Houd dan rekening met een iets langere reistijd.

Magnifiek Ronda

Reistijd vanaf Málaga: ca. 1,5 uur

Dagtripjes Málaga: RondaEen stadje dat allang op mijn wishlist stond, Ronda, was by far mijn leukste dagtrip vanaf Málaga. Waar dit hem in zat? Het dorpje is simpelweg indrukwekkend. Het wordt namelijk door een immense kloof in tweeën gedeeld, met aan de ene kant van de brug het nieuwe deel en aan de andere kant het oude deel. De brug, Puente Nuevo, geeft je een geweldig zicht op de kloof, de witte huisjes aan de rand en het omliggende landschap.

Veel toeristen komen naar Ronda, lopen over de brug en nemen even een kijkje bij de diverse uitzichtpunten. Maar er is meer… Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken door de ‘hangende tuinen’, de kloof afdalen voor een nog spectaculairder zicht op de brug, eten bij Casa Maria (een echte aanrader!), het paleis Casa del Rey Moro bezoeken en kijkje nemen bij de stierenarena. En dat is nog maar een kleine selectie, lees meer in ons uitgebreide artikel.

Mocht je dan nog tijd over hebben, rijd dan via een andere weg terug en doe het ‘blauwe’ dorpje Júzcar aan. Alle huisjes zijn hier smurfenblauw geverfd. Een uniek gezicht!

De contrasten van Marbella

Reistijd vanaf Málaga: ca. 50 minuten

Dagtripjes Málaga: MarbellaDecadentie ten top, dat vind je in Marbella! In elk geval als je naar de nieuwe jachthaven, Puerto Banús reist. Aan de boulevard Calle Ribera vind je chique winkels en eettentjes en ook de clubs aan het strand zijn stuk voor stuk chique te noemen. Of het goed is voor je portemonnee is een tweede, maar sublieme vakantieherinneringen zijn het natuurlijk wel waard!

Een heel andere kant van Marbella zie je als je naar het oude centrum van Marbella gaat. Cascao Antiquo, zoals dit deel van de stad ook wel wordt genoemd, wordt gekenmerkt door smalle straatjes met klinkers, pleinen met sinaasappelbomen, een prachtige kerk, een imposante stadsmuur en gezellige tapasbars. Winkelen kan je er ook prima én bovendien een stuk portemonneevriendelijker dan in Puerto Banús.

Toch met geld smijten? Ga voor een lunch naar A1 Aretusa. Nergens aten we zulke lekkere gamba’s piri piri en de lam was ook al zo voortreffelijk. Een strawberry mojito en cheescake toe maakten onze lunch compleet. En dineren? Dat was niet meer nodig! Buikje vol…

Het witte dorpje Mijas

Reistijd vanaf Málaga: ca. 35 minuten

Dagtripjes Málaga: MijasEén van de bekendste witte dorpjes van de Costa del Sol is Mijas. Dit stadje bestaat feitelijk uit twee delen; Mijas Costa (het stranddeel) en Mijas Pueblo. En als je het dan hebt over het witte dorpje heb je het echt over het laatste deel.

Dit deel van Mijas wordt gekenmerkt door smalle straatjes met witte huisjes én heel veel blauwe details. Bijna alsof ze er een sport van hebben gemaakt zoveel mogelijk blauw in de straten te brengen. De bloempotten zijn blauw, maar op straat staan bijvoorbeeld ook blauwe stoeltjes. En je vindt er enkele bezienswaardigheden die meer dan de moeite waard zijn. We zetten ze eerder op een rijtje in een uitgebreid artikel.

Met een beetje mazzel staat er op een van de pleintjes iemand verse churro’s te maken en lekkerder zal je ze echt niet eten tijdens jouw vakantie. Dit is pas echt vers!

Lieflijk Frigiliana & zonnig Nerja

Reistijd vanaf Málaga: ca. 45 minuten

Dagtripjes Málaga: FrigilianaMijas mag dan het meest bekende dorpje zijn, ik was eigenlijk meer onder de indruk van Frigiliana. Het is minder bekend en daardoor een stukje rustiger en de geplaveide straten doen nog net wat schattiger aan. Tel daar de vele gekleurde deuren die het straatbeeld kenmerken bij op en het plaatje is compleet! Weten welke bezienswaardigheden er te vinden zijn? Check het uitgebreide artikel over Mijas.

Frigiliana heeft nog één groot voordeel; een bezoek aan dit dorpje kun je eenvoudig combineren met Nerja, dat ca. 7 km zuidelijker ligt. Nerja heeft één belangrijke trekpleister, Balcón de Europa. Vanaf deze boulevard heb je een geweldig uitzicht over de kustlijn. En zowel links als rechts van de boulevard vind je strand. Liever winkelen? Achter het centrale plein vind je leuke winkelstraatjes. Ze zijn overdekt met schaduwdoeken en dat is zeker in het hoogseizoen een verademing.

Indrukwekkend Granada

Reistijd vanaf Málaga: ca. 2 uur

Dagtripjes Málaga: GranadaMocht je het niet erg vinden om wat langer te reizen en een complete dag op pad te zijn, rijd dan richting het oosten. Granada is een geweldige stad, al is het alleen al door de aanwezigheid van het Alhambra.

Het Alhambra is een eeuwenoud fort dat hoog boven de stad uittorent en dat je eigenlijk niet mag missen als je de stad bezoekt. Trek er wel een dagdeel voor uit, want het herbergt diverse paleizen en tuinen en je bent er zo maar drie uur zoet mee.

En dan heb je nog maar een klein deel van Granada gezien. Waar je de resterende uurtjes mee moet vullen? Met slenteren door de kronkelende straatjes van de oude wijk El Albaicín. Je vindt er een Marokkaanse markt, er zijn diverse historische bezienswaardigheden gevestigd en vanaf diverse uitzichtpunten heb je het mooiste uitzicht over het Alhambra.

Welk van deze dagtrips vanaf Málaga zou jij graag ondernemen tijdens jouw zonvakantie?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *