El Albaicín Granada

El Albaicín: de bruisende oude wijk in Granada

Staat een stedentrip naar Granada op jouw planning? Sla dan zeker de wijk El Albaicín niet over. Loop hier door kronkelende straatjes vol schilderachtige witte huisjes en geniet vanaf veel plekken van een prachtig uitzicht op het Alhambra. Ook kun je er shoppen op de Marokkaanse markt én historische bezienswaardigheden bewonderen. Een bezoek aan de wijk is een absolute must!

Van een roerige geschiedenis tot een sfeervolle wijk

El Albaicín Granada, wijkDe wijk El Albaicín dateert al uit de 10e eeuw. De Ziridische koning Zawi koos ervoor om huizen, paleizen en moskeeën te bouwen op de heuvel tegenover paleis het Alhambra. Hier kon hij namelijk goed uitkijken over de omgeving. El Albaicín werd omheind door verdedigingsmuren en lag dus op een strategisch veilig plek.

Toen de katholieken aan de macht kwamen, werden de moskeeën vervangen door kerken. De moren moesten zich bekeren tot het christendom, maar zagen dit niet zitten. Hierdoor ontstond er een hoop onrust. De eens zo welvarende wijk werd langzaam een armoedige buurt. En veel gebouwen die de christenen hebben gebouwd, zijn tijdens de Spaanse burgeroorlog vernietigd.

De rust is volledig wedergekeerd na deze roerige tijden en er is ook een hoop moois bewaard gebleven. We hebben het dan niet alleen over de gebouwen, maar ook zeker over de authentieke sfeer. Alleen al de sfeer maakt El Albaicín tot één van de belangrijkste must sees in Granada.

Een kijkje in El Albaicín

El Albaicín is gebouwd op een heuvel. Het is dan ook aan te raden om makkelijke schoenen aan te trekken, want de wijk bestaat uit hele steile straatjes. Zonnebrand mee, flesje water in je tas en gaan! Oh, en vergeet ook zeker jouw camera niet, want de kronkelende straatjes met witgekalkte huizen én fleurige bloemen zijn bijzonder fotogeniek. En dan hebben we het uitzicht nog niet eens benoemd!

El Albaicín Granada, Suites Gran Via 44Op een steenworp afstand van El Albaicín ligt Suites Gran Via 44. Na jouw dag struinen door de stad kom je tot rust in jouw kamer. Je kunt in het hotel gebruik maken van WiFi en relaxen in de tv-lounge. Om de volgende dag weer topfit de stad in te gaan!

De mooiste uitkijkpunten

El Albaicín Granada, uitkijkpuntenTijdens jouw klim door El Albaicín, geniet je op verschillende plekken van een mooi uitzicht op het Alhambra. Kijk over de dakpannen van de huisjes heen om het paleis te zien liggen. Je maakt er gegarandeerd een mooie foto van!

Maar wil je die ene ultieme foto schieten? Loop dan naar Mirador San Nicolás. Dit uitkijkpunt ligt op de top van de wijk en is dé hotspot van El Albaicín. Vanaf dit pleintje kun je eindeloos ver kijken! Het Alhambra, de stad en het bergebied Sierra Nevada zie je hier liggen. Een magisch mooi uitzicht, dat vraagt om een selfie! En wie weet heb je geluk en geniet je van een optreden van een flamenco-artiest op het plein. Spaanser kan niet! Cultuur snuiven kan hier trouwens ook: boven het uitkijkpunt kun je de kerk Iglesia de San Nicolás bezoeken, de oudste kerk van El Albaicín.

Wil je genieten van dit uitzicht onder het genot van een hapje en drankje? Neem dan plaats op het terras van restaurant El Balcón de San Nicolás. Hier kun je bijkomen van de klim én het romantische uitzicht bewonderen. Het allermooist is het hier bij zonsondergang!

Een ander mooi uitkijkpunt is Mirador de Santa Isabel la Real. Op dit ruime plein vind je fonteinen en bankjes én kunnen kinderen zich vermaken op een paar speeltoestellen. In de tussentijd geniet jij van het zicht op de daken van El Albaicín, het Alhambra en tal van mooie bomen.

En heb je de smaak te pakken? Loop dan even door naar Mirador de la Lona, een uitkijkpunt vanaf waar je onder andere de Kathedraal van Granada en Avenida de la Constitución, één van de hoofdwegen in het centrum van de stad, ziet liggen.

Marokkaanse markt

Een andere hotspot in El Albaicín is Calle Caldería. Deze straat doet niet onder aan een Marokkaanse souk. Je vindt er namelijk tal van marktkraampjes waar Marokkaanse producten te koop zijn. Koop een bijzondere souvenir, zoals traditionele kleding of een pakje met kruiden. Afdingen maar! Ook kun je er terecht in één van de vele theehuizen. Drink een glaasje en geniet van de gastvrijheid. Je zal haast vergeten dat je in Spanje bent!

 El Albaicín Granada, Hotel Granada Five Senses Rooms & SuitesWil je nabij deze markt verblijven? Boek dan een vakantie in Hotel Granada Five Senses Rooms & Suites. Leg jouw souvenirs op de kamer en kom tot rust in het wellnesscentrum of maak gebruik van de fitnessfaciliteiten. Dat wordt genieten!

Historische bezienswaardigheden

Cultuur snuiven is geen opgave in El Albaicín. Je kunt dit simpelweg doen door de klim door de straatjes te maken. Maar er zijn ook diverse bezienswaardigheden te bewonderen.

Sla tijdens jouw wandeling door de wijk zeker een bezoek aan het Arabische badhuis niet over. Het dateert al uit de 11e eeuw en is vandaag de dag nog in goede staat. Bijzonder om te zien! En wil je nog meer cultuur snuiven? Ga dan naar Casa del Castril, een herenhuis uit de 16e eeuw dat tegenwoordig dient als archeologisch museum. Talloze oude voorwerpen zijn hier te bewonderen.

Dorst gekregen? Neem dan plaats op één van de vele levendige terrasjes op Paseo de los Tristes. Op dit pleintje, dat vlakbij het badhuis ligt, vind je mooie fonteinen en heerst een gemoedelijke sfeer. Een ideale plek voor een pauze!

Stop je camera in je tas, doe makkelijke stappers aan en trek erop uit om El Albaicín te ontdekken!

OVER DE AUTEUR

Emma

Ik heb een grote passie voor schrijven en een grote liefde voor reizen. Met mijn blogartikelen wil ik jou inspireren om je koffer te pakken en op reis te gaan! Of dit nu in Europa is of daarbuiten...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *