Júzcar, Smurfendorpje Spanje

Blauw, blauwer, blauwst! Júzcar, het unieke Smurfendorp in Spanje

Waar komen jullie toch vandaan?
Waar de smurfenhuisjes staan
Hebben jullie ook een eigen taal?
Ja, die spreken wij allemaal!

Wanneer je door de straatjes van Júzcar (Spanje) loopt, moet je al snel de neiging onderdrukken om dit liedje van Vader Abraham te gaan zingen. Hoewel Smurfen lang niet meer zo het straatbeeld bepalen als vroeger, ademt het nog wel als een echt Smurfendorp door de enorme hoeveelheid blauw.

Hoe Júzcar van onbekend dorpje wereldberoemd werd

Andalusië wordt getypeerd door de vele witte dorpjes. Ooit was Júzcar dit ook. Nu staat het bekend als het Smurfendorpje van Andalusië. En dit alles is te danken aan filmmaatschappij Sony.

Júzcar werd in 2011 namelijk geselecteerd om als locatie te dienen voor een promotie-evenement voor de Smurfen in 3D. Hun wens was om de huisjes in smurfenblauw te verven. Alle inwoners van Júzcar moesten instemmen met het plan, anders zou het feest niet door gaan. Je zou denken dat dat een mission impossible zou zijn, want de meeste inwoners in Andalusië zijn toch wel gehecht aan hun witte geveltjes.

Wonderbaarlijk genoeg gingen de inwoners – en dat zal vast ook komen door een riante onkostenvergoeding – akkoord. In drie weken tijd werd er 9.000 liter verf op de muren gesmeerd en was er bijna geen wit plekje meer te zien. De bewoners gingen er toen nog vanuit dat dit na het evenement weer terug zou komen door het over te schilderen.

Maar dat gebeurde dus niet. Want de vele blauwe huisjes en de aanwezigheid van smurfenbeelden bleken enorm veel toeristen te trekken. Het gemeentebestuur besloot om het zo te laten, tenzij de inwoners van Júzcar anders stemden. Dit is tot op de dag van vandaag niet gebeurd.

Juzcar Smurfendorp Spanje

Wat er wel veranderde in Smurfendorpje Júzcar

Júzcar is tegenwoordig een stuk smurflozer. De erfgenamen van de bedenker zagen ook in dat het de inwoners van de gemeente geen windeieren had gelegd, en wilden een flink bedrag zien voor deze ‘uitbuiterij’ (12% van alle inkomsten die voortvloeiden uit het toerisme dat er op af kwam). Ze kwamen niet tot een overeenkomst met de gemeente en de Smurfen moesten allemaal verdwijnen.

Waar het smurfendorpje in Spanje vroeger een aaneenschakeling was van Smurfen zijn ze inmiddels beetje bij beetje verdwenen. Er zijn geen schminkactiviteiten meer en de meeste beelden zijn weg. Je kan nog een verdwaald beeld spotten en gelukkig mochten de muurschilderingen blijven. Smurfin, Gargamel en Grote Smurf zijn daardoor nog wel aanwezig. Maar je moet even zoeken.

Of het daarmee een minder leuk dorpje is geworden? Nee! Want de huisjes zijn nog steeds blauw en dat zorgt voor een vrolijk straatbeeld. Bijkomend voordeel van de verdwenen Smurfen; het is in Júzcar een stuk rustiger dan enkele jaren geleden. En… gratis toegankelijk! Bereid je maar voor op een fijne slentermiddag met tal van mooie fotomomentjes.

Juzcar Smurfendorp Spanje

Alternatieve activiteiten in Júzcar

Nu de Smurfen verdwenen zijn, heeft Júzcar langzaam een nieuwe naam gekregen; het is niet langer het Smurfendorp van Spanje, maar La Aldea Azul (ofwel blauw gehucht). De inwoners hebben het daarnaast uitgeroepen tot het outdoordorp van Andalusië. Je kunt er wandelroutes maken langs de muurschilderingen en in de omliggende natuur. Er zijn ziplines en je kunt klimmuren trotseren. Alles om toch enige vorm van toerisme te behouden.

Juzcar Smurfendorp Spanje

Praktisch!

  • Je vindt Júzcar in het binnenland van Andalusië op ca. een uurtje rijden van diverse badplaatsen aan de Costa del Sol. Zo kun je het eenvoudig combineren met een vakantie in Marbella. Mocht je geen (huur)auto tot je beschikking hebben; er rijden ook bussen vanaf diverse plaatsen. Zo ook vanuit bijvoorbeeld Ronda.
  • Door de hoogteverschillen en vele trappetjes is Júzcar minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of gezinnen die nog met een kinderwagen reizen.
  • Het Smurfendorpje in Spanje herbergt slechts 250 inwoners en daardoor ook slechts een paar eet- en drinkgelegenheden. Die klein zijn en ook niet standaard open zijn, zeker niet tijdens siësta. Zorg dat je altijd zelf wat eten & drinken meeneemt voor de zekerheid.

Wanneer ga jij dit blauwe Smurfendorpje in Spanje bewonderen?
Júzcar, Smurfendorpje Andalusië

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *