Mijas, witte dorpje Costa del Sol

El Pueblo Blanca, een kijkje in het witte dorpje Mijas

Sla een gemiddelde reisgids over de Costa del Sol en Andalusië open en je komt uit bij Mijas. Dit witte dorpje is karakteriserend voor het gebied én is dan ook zeker een must see als je naar de mooie Spaanse streek reist. 

Mijas Pueblo vs Mijas Costa

Om wat verwarring uit de weg te helpen, nemen we je nog even mee naar de landkaart. Zoek je namelijk op Google Maps of je navigatieset dan kan het nog weleens onduidelijk worden. Mijas bestaat namelijk uit twee delen.

Aan de kust, ten westen van Fuengirola, vind je wat het deel Mijas Costa wordt genoemd. Toets dit niet in op Google Maps, want dan kom je hier niet uit. Zoek op La Cala de Mijas. Je komt uit bij een kustgebied wat – als je het omliggende kustgebied meetelt – over zo’n 12 km aan strand beschikt. Aan het strand vind je leuke restaurantjes en winkeltjes. De ideale plek voor een zonvakantie!

Mijas, VIK Gran Hotel Costa del SolVIK Gran Hotel Costa del Sol bevindt zich direct aan het strand. Het is het perfecte hotel voor vakantiegangers die graag zwembad en strand willen combineren. Geniet van een verkoelend drankje op het terras en maak in de avond een ontspannen wandeling over het zandstrand.

Mijas Costa is echter niet het beeld wat je in al die mooie plaatjes in de reisgidsen ziet. Dat is Mijas Pueblo, het oude stadscentrum. Je vindt deze landinwaarts, op ca. 20 km van Mijas Costa en 7 km van Fuengirola.

Op weg naar Mijas Pueblo

Als je richting Mijas Pueblo rijdt, zie je het dorpje al snel fel afsteken tegen de rotsen. Hoe kan het ook anders; de witte huisjes waar het dorp haar bijnaam El Pueblo Blanca aan dankt, zijn kriskras tegen de bergen aangebouwd. Het duurt dan nog langer dan je zou denken; want je volgt een slingerend bergweggetje en moet even klimmen. Het dorpje ligt ca. 400 meter boven zeeniveau.

Mijas Pueblo, witte dorpje Costa del SolEenmaal aangekomen zie je dat plaatje van de reisgidsen (of de foto’s die je bij dit artikel ziet) direct voor je. De charme is hier – ondanks het vele toerisme – gewoon gebleven. Het straatbeeld wordt hier namelijk nog steeds gekenmerkt door kleine steegjes, witte huisjes, terrassen met geraniums, kleurrijke kozijnen en prachtige poortjes. Daarmee is het dorpje an sich al een hele bezienswaardigheid als je er doorheen wilt.

Het meest centrale deel is het drukst. Loop gerust nog een stukje hoger, want daar is het een stuk rustiger. En ook niet onbelangrijk; een drankje en hapje in de cafés en restaurants die hoger liggen, zijn ook een stuk goedkoper.

Mijas Puevblo, TRH Mijas HotelJe hoeft niet te verblijven in Mijas Costa of Fuengirola, ook in Mijas Pueblo vind je diverse hotels. Zoals TRH Mijas Hotel, een Andalusisch huis in countrystijl met een idyllische binnenplaats.

De bezienswaardigheden in Mijas

Mijas biedt echter ook nog wat specifieke bezienswaardigheden. Dit dankt het overigens aan het rijke verleden, waarin Romeinen, Moren en Feniciërs in het dorpje woonden.

Bijzonder is bijvoorbeeld de stierenarena van Mijas. Het is een van de weinig Spaanse dorpen met een met ovale ring. En het gebouw dat eromheen is gebouwd, is niet – zoals anderen in Spanje – rond; het is vierkant. De arena stamt uit 1900.

Mijas, Costa del Sol: kapelBijzonder zijn ook de oude Arabische muur (met diverse mooie uitkijkpunten zoals Mirador de la Sierra) en Santuario de la Virgen de la Peña. Deze laatste verdient wat extra toelichting. Achter de kapel – die vertaald het Heiligdom van de Maagd van de Rots heet – gaat namelijk een mooi verhaal schuil…

In de 16e eeuw zagen een paar kinderen hoog op een rots een duif zitten. Niet één keer, maar elke dag. Ze besloten hun vader, die metselaar was, over de duif vertellen. Hij vond het net zo verrassend dat die duif er elke dag zat en ging op onderzoek uit. De rots bleek hol te zijn en de metselaar begon te graven. In de rots trof hij enkele religieuze voorbeelden én het beeld van de Maagd aan. Deze laatste vertelde hem dat hij op deze plek een kapel moest bouwen.

Mijas herbergt daarnaast diverse kerkjes, zoals Iglesia de la Inmaculada Concepción (de Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis). Het kerkje is gebouwd in de 16e eeuw op de ruïnes van een oude moskee.

De kleinste chocoladefabriek ter wereld, Mayan Monkey Mijas Chocolate Factory, is gevestigd in Mijas Pueblo. De chocolade wordt enkel gemaakt met lokale, natuurlijke producten van de beste kwaliteit. Koop er chocolade of – nog leuker – maak zelf chocolade tijdens een workshop.

Een ezeltje of toch de tuk-tuk?

Mijas, taxi-ezelEerlijk is eerlijk; wij zijn voorstander van een bestemming te voet ontdekken. Maar als je minder tijd hebt of niet zo lang kunt/wilt lopen dan zijn er alternatieven in Mijas. Het meest bekend zijn de vele ezeltjes die je door de stad kunnen rijden. Dit kan op de ezel zelf of in een koetsje die door de ezels wordt voortgetrokken.

De ezels zijn een symbool van Mijas sinds het ontstaan van deze traditie in de jaren ’60. In die tijd werden de toen nog weinige toeristen helemaal verliefd op de ezeltjes en wilden met ze op de foto. Uit deze vraag is toen de ‘taxi-ezel’ voortgekomen. Wij vinden het nog altijd een beetje zielig…

Ideaal is het dan ook dat sinds 2015 elektrische tuk-tuks het straatbeeld een beetje hebben overgenomen. Misschien niet zo fotogeniek, maar wel milieu- en diervriendelijk. Er worden diverse routes aangeboden en je krijgt achterin een tablet met meer informatie over de bezienswaardigheden in het dorpje. In acht talen! Liever gewoon uitleg van de bestuurder? Ook dat kan!

Helemaal overtuigd van dit charmante dorpje? Boek dan nu jouw vakantie naar de Costa del Sol. En noteer meteen even een extra tip: Meson de Calahonda. In dit restaurant in Mijas Pueblo geniet je van de typische Spaanse keuken aan een gezellig pleintje én met een goed glas wijn in je hand. Welkom vakantiegevoel!

Fotografie: Amazingmikael | Shutterstock.com

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *