Beste van Berlijn, de favorieten

Het beste van Berlijn: het ultieme favorietenlijstje

Welke bezienswaardigheid mag je echt niet missen, waar kun je het lekkerste eten, wat is het fijnste hotel en waarvandaan heb je het mooiste uitzicht? Het beste van Berlijn ontdek je aan de hand van dit favorietenlijstje.

Afgelopen voorjaar ging ik – na jaren het voornemen te hebben het eindelijk eens te doen – op stedentrip naar Berlijn. Ge-wel-dig! Maar denk niet dat je alles in een weekend kan zien en doen. Berlijn is groot, groter, grootst. En er is zoveel te beleven. Ik zou je na één weekend al duizenden tips kunnen geven en dan ken ik nog niet eens de hele stad…

Om je wel vast op weg te helpen maakte ik een favorietenlijstje met wat volgens mij het beste van Berlijn is. Dit mág je wat mij betreft niet missen tijdens een (eerste) weekendje in de Duitse metropool.

Het mooiste plein van Berlijn

Beste van Berlijn, de favorieten: GendarmenmarktBerlijn kent een breed aantal pleinen, maar Gendarmenmarkt is voor mij zeker het mooiste plein. En ik ben daarin niet de enige overigens; Google maar eens op ‘mooiste plein van Berlijn’ en je komt keer op keer hier uit.

Waarom het plein zo geliefd is? Het wordt omgeven door prachtige gebouwen met een geschiedenis die lang teruggaat. Dat geldt overigens ook voor het plein zelf; het dankt haar naam aan het regiment Gens d’Armes, dat hier in de 18e eeuw huisde. Je vond er toen een kazerne, wachtpost en stallen.

Die zie je er nu niet meer. Wat dan wel? Een prachtige Franse en Duitse kathedraal en – mijn persoonlijke favoriet – het 18e-eeuwse Konzerthaus. Extra pluspunt: aan de rand van het plein vind je gezellige terrasjes.

Het beste uitzichtpunt van Berlijn

Beste van Berljn, favorieten: FernsehturmJe kunt er in Berlijn niet omheen; de Fernsehturm. Door een hoogte van 368 meter is het niet alleen het hoogste gebouw van Berlijn, hij is ook nog eens vanaf praktisch elke plek in de stad te vinden.

De voormalige televisietoren is daarnaast dé plek om te genieten van een machtig mooi uitzicht over de stad. Op 203 meter hoogte is er namelijk een observatieplatform gebouwd.

En mocht je daar in alle rust van willen genieten dan heb je – nog een verdieping hoger – de mogelijkheid om te lunchen of te dineren in het restaurant. Extra bijzonder: het restaurant draait rond, waardoor de hele stad aan je voorbijkomt.

Kaartjes voor de toren zijn te bestellen via onze partner Tiqets. Hiermee voorkom je een lange wachtrij ter plaatse. Ook als je zeker wilt zijn van een plekje in het restaurant is er een speciaal arrangement te boeken.

De gezelligste foodhal van Berlijn

Ooit waren ze het middelpunt van arbeiderswijken, de markthallen van Berlijn. Door de opkomst van supermarkten raakten ze in verval. Eeuwig zonde en dus was het tijd voor een comeback in de vorm van hippe foodhallen met dito kraampjes.

De meest bekende en ook echt wel de leukste is Markthalle IX, ook wel bekend als Markthalle Neun. Verse pasta, pulled pork en geweldige ijssoorten; het komt hier allemaal aan je voorbij. Extra leuk: op donderdagavond staat alles er in het teken van street food en vind je er extra tentjes.

De meest bijzondere street art van Berlijn

Beste van Berlijn, favorieten: street artAls je in Berlijn wilt genieten van (veel!) kunst hoef je niet per se een duur kaartje voor een van de vele musea te kopen. Je vindt het gewoon op straat, op de meest onverwachte plekken.

Met name in de vorm van street art, want Berlijn kent een rijke graffiti-cultuur. Deze ontstond in West-Berlijn na de bouw van de Berlijnse Muur. Na de val van de muur verplaatste zich dit ook naar het oosten.

Hoewel je street art door de hele stad kunt spotten, is er een plek die er voor mij uitspringt; de East Side Gallery. Dit is het langste nog bestaande stukje Berlijnse Muur. Na de val werden de restanten van in totaal 1,3 km kan door internationale kunstenaars voorzien van indrukwekkende kunstwerken. Allemaal in het teken van vrijheid.

Als we dan toch nóg een tip mogen geven als het aankomt op street art; ook RAW-Gelände is een mooie plek. Op het voormalige onderhoudsterrein van de spoorwegen vind je fabriekshallen vol clubs en tentoonstellingen. Probeer hier eens een leeg stukje muur te spotten!

De tofste cocktailbar van Berlijn

In de wijk van Charlottenburg-Wilmersdorf vind je – op de 10e verdieping van een hotel, en je mag hier ook als niet-gast naar binnen – Monkey Bar. We waarschuwen je vast; de cocktails zijn niet goedkoop. Maar dat ben je snel vergeten…

Niet alleen heerst er een relaxte vibe en zijn de cocktails om van te smullen, je hebt ook nog eens een geweldig uitzicht. De bar kijkt namelijk – en nu snap je meteen waar de naam vandaan komt – uit op de dierentuin van Berlijn. Of eigenlijk om nog preciezer te zijn op het apenverblijf.

Het meest indrukwekkende monument van Berlijn

Beste van Berlijn, favorieten: Holocaust MonumentAl lopend door de paden tussen de 2.711 betonblokken van het Holocaust Monument door raak je jouw oriëntatie gegarandeerd kwijt. En waar is de uitweg? De ontwerper van Holocaust-Mahnmal hoopte hiermee het gevoel van concentratiekampen over te brengen. En dat is gelukt als je het mij vraagt.

Het monument, dat als doel diende de Joodse mensen te eren die in de Tweede Oorlog werden vermoord, werd pas in 2005 geopend en is nu al kenmerkend voor de Duitse hoofdstad. En tevens het belangrijkste oorlogsmonument van de stad.

Hoewel het aantal blokken zeker niet gelijk staat aan het aantal slachtoffers zijn ze er wel om al deze slachtoffers te herdenken. De blokken staan verspreid over een terrein ter grootte van drie voetbalvelden en variëren in hoogte van 25 cm tot 4,5 meter. Tussen alle blokken is een beperkte loopruimte van 95 centimeter. Voor kleine kinderen voelt het misschien als één groot doolhof, maar dat is het niet. En ik kon er ook niet lopen zonder kippenvel…

Het fijnste hotel van Berlijn

Beste in Berlijn, favorieten: hotelsIk mocht overnachten in een van onze best gewaardeerde hotels in Berlijn, Riu Plaza Berlin. En ik snapte meteen waarom onze vakantiegangers dit hotel zo fijn vinden. Laten we beginnen met die dekbedden; om in weg te kruipen. En de kamers zijn ook nog eens ruim.

Na een goede nachtrust is het tijd om op te staan en je naar het ontbijt te begeven. Een walhalla voor lekkerbekken; je kunt rekenen op een heel uitgebreid en vooral luxe ontbijt. Daarna is het tijd om op de bus of metro te stappen. Met dank aan de centrale ligging is eigenlijk de hele stad binnen handbereik!

Ben jij wel eens in Berlijn geweest? Wat zijn jouw favorieten en wat moet er echt bij op ons Beste van Berlijn-lijstje?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *