alternatieve stedentrip

Buiten de gebaande paden; ga op stedentrip naar deze verrassende alternatieven

Eén van de reistrends van de afgelopen jaren is het zogenaamde detour-toerisme; op zoek naar een alternatieve bestemming voor een onvervalste topbestemming. Wij hebben heel veel van dit soort minder bekende pareltjes in ons aanbod. We zetten de leukste alternatieven voor jou op een rijtje.

Het grote voordeel van detour-toerisme is dat je op de alternatieve locaties (nog) niet over de toeristen struikelt. Simpelweg omdat ze een stuk minder bekend zijn dan hun ‘grote broers’. Dat vinden wij een erg fijn idee! In welke stad zou jij wel buiten de gebaande paden willen wandelen?

Córdoba vs. Sevilla

Alternatieve stedentrip: CordobaDe Spaanse steden zijn stuk voor stuk populair onder stedentrippers. Met name Barcelona en Valencia trekken veel bezoekers. Ook Sevilla hoort in dit rijtje thuis en is de laatste jaren flink in populariteit gestegen. Heb jij Sevilla al gezien of zoek jij een alternatief voor de Zuid-Spaanse stad? Ga eens voor een stedentrip naar Córdoba!

Net als in Sevilla vind je in Córdoba volop cultuur en kent de stad een rijk verleden met verschillende overheersers. In de 10e eeuw was de stad met ca. 500.000 inwoners de op een na grootste stad van de wereld. Het was toen tevens de hoofdstad van het middeleeuwse emiraat Córdoba. Uit deze glorietijd zijn talrijke monumenten overgebleven. De historische binnenstad staat niet voor niets in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

must-see tijdens een stedentrip in Córdoba is de Mezquita; een immense kathedraal die in de tijd van de Moorse overheersers dienst deed als moskee. Deze mix zie je terug in het prachtige interieur. Daarnaast mag een bezoekje aan de vroegere Joodse wijk Judería met de oude synagoge niet ontbreken.

Bang dat er niet genoeg te doen en zien is voor een drie of vierdaagse stedentrip hoef je niet te zijn. Simpelweg door de charmante straatjes struinen is al een beleving op zich. Plof neer op een van de gezellige pleinen en bestel een tafel vol tapas. Toch uitgekeken? Maak dan een uitstapje naar het prachtige Medina Azahara.

Hoewel wij van de Spaanse zon houden kan het in de zomermaanden wel heel warm worden in Córdoba. Het is dan ook niet voor niets de warmste stad van Europa. De temperaturen kunnen oplopen tot zo’n 35 tot 40 °C. Bezoek Córdoba daarom liever niet in juni, juli of augustus.

Hamburg vs. Berlijn

Alternatieve stedentrip: HamburgDe Duitse hoofdstad Berlijn staat al jarenlang in de top van de stedentrip-lijstjes. Dat snappen wij heel goed; maar het kan er wel erg druk zijn. Daarom nemen wij je graag mee naar het minder bekende – maar niet minder leuke – Hamburg.

Hamburg ligt in het noorden van Duitsland en is na Berlijn de grootste stad van het land. Het is, door haar ligging aan de rivier de Elbe die de stad met de Noordzee verbindt, de belangrijkste havenstad van Duitsland. De stad kent een roerig verleden en heeft een prominente rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het Bombardement op Hamburg op 24 juli 1943 zijn de meeste historisch gebouwen verloren gegaan.

Slechts een deel van de stad werd hersteld. Tegenwoordig wordt het stadsbeeld gekenmerkt door vijf kerktorens en de raadhuistoren die uit 1897 stamt. De toren van de Sint-Michielskerk is hét symbool van de stad. Een van de meest opvallende bouwwerken die boven de kerktorens uitsteekt is misschien wel de moderne concertzaal Elbphilharmonie.

Hambug staat bekend als de stad waar veel met baksteen werd gebouwd. Dat zie je met name goed terug in het Kantorhauviertel in de oude stad, waar in het begin van de 20e eeuw veel kantoorpanden werden gebouwd. Een must-see hier is het architectonische Chilehaus. Ook de Speicherstadt, een wijk vol met pakhuizen, is een bezienswaardigheid op zich.

Lille vs. Parijs

Alternatieve stedentrip: LilleHet grote voordeel van een stedentrip naar Lille boeken in plaats van naar Parijs, is de reisafstand. Vanuit Utrecht rijd je in ca. 3 uur naar de Noord-Franse stad. Ook met de trein is de Lille uitstekend bereikbaar; de Franse hogesnelheidslijn TGV stopt er.

Lille wordt in het Nederlands Rijsel genoemd. Deze naam is afkomstig uit het Middelnederlandse Ter IJssel, wat door verkeerde woordscheiding Rijsel werd. De binnenstad van Lille heeft het door de jaren heen zwaar te verduren gehad. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd een deel van het centrum verwoest door een brand.

Kunstliefhebbers zijn aan het juiste adres in Lille. Een van de grootste kunstmusea van Frankrijk, Palais des Beaux-Arts, staat in de stad. De gevel van dit Museum voor Schone Kunsten is al een plaatje op zich. Er hangen o.a. werken van Bruehgel, Monet, Rembrandt, Rubens en Van Gogh.

Wat je niet mag missen tijdens een stedentrip in Lille? Het gebouw van de Kamer van Koophandel, het operagebouw, het stadhuis, het Hospice Comtesse, Porte de Paris en Citadel van Rijsel en de Notre-Dame de la Treille-kathedraal. Het belangrijkste plein van de stad is Place du Général-de-Gaulle met het oude beursgebouw.

Ieder jaar vindt in het eerste weekend van september de Braderie van Rijsel – een van de grootste evenementen van Frankrijk – plaats. Koopjesjagers zijn op deze grootste rommelmarkt van Europa zeker aan het juiste adres.

Coimbra vs. Porto

Alternatieve stedentrip: CoimbraKun jij Porto al van jouw lijstje afvinken, maar kun jij niet genoeg krijgen van de charme van de Portugese steden? Dan raden wij jou Coimbra aan. De stad, gelegen tussen Porto en Lissabon, is een echte universiteitsstad. Het werd al in 1290 gesticht en is daarmee een van de oudste steden van Europa.

De Universidade de Coimbra is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het immense gebouw – waar tegenwoordig zo’n 20.000 studenten studeren – staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is niet zonder reden. Je vindt er o.a. een enorme bibliotheek, botanische tuin, wetenschapsmuseum, theater en bioscoop. Extra leuke bijkomstigheid; vanaf beide vestigingen van de universiteit heb je een schitterend uitzicht over de omgeving.

We blijven nog even hangen in het studentenleven. Coimbra beschikt namelijk ook over een hele bijzondere bibliotheek; Biblioteca Joanina. Dit bijzondere gebouw beschikt over een koninklijke uitstraling dankzij het veelvuldige gebruik van bladgoudverf.

Breng tijdens een stedentrip in Coimbra ook zeker een bezoek aan de Kathedraal Se Velha de Coimbra, Monsteiro de Santa Cruz, St. Bartholomeus Kerk en Museum Machado de Castro. In de avond wordt het gezellig in een van de vele horecagelegenheden die de stad kent. Daarnaast vinden er regelmatig festivals plaats in de stad.

Alternatieve stedentrips, Hotel Rural Quinta da GeiaHotel Rural Quinta da Geia is de ideale uitvalsbasis om Coimbra te ontdekken. Op warme dagen staat er een zwembad tot jouw beschikking en daarnaast zijn er diverse wellnessfaciliteiten aanwezig.

Bologna vs. Rome

Alternatieve stedentrip: BolognaVan de ene studentenstad door naar de andere; de Italiaanse stad Bologna herbergt de oudste universiteit van Europa en is een prima alternatief voor een stedentrip naar Rome. De universiteit stamt uit 1088 en in de 12e eeuw trok het, door de herleving van het Romeins recht in de middeleeuwen, studenten uit heel Europa aan.

Bologna kent een rijke geschiedenis. Welgestelde families zetten hun slaven in om hoge torens te bouwen. Deze torens waren een echt statussymbool; hoe hoger de toren, hoe meer slaven en geld een familie had. Door de jaren heen zijn de meeste torens verwoest door aardbevingen, branden en oorlogen. De scheve torens van Garisenda en Asinelli bepalen nu de skyline van de stad.

Cultuurliefhebbers zijn zeker aan het juiste adres in Bologna. Het historische centrum van de stad is bijzonder goed bewaard gebleven. Het middelpunt van de stad is Piazza Maggiore, waar je o.a. het middeleeuwse Re Enzo paleis, de Basiliek van San Petronio en de fontein van Neptunus vindt.

Naast cultuur snuiven kun je in Bologna ook prima je buikje rond eten. Eén van de bijnamen van de stad is niet voor niets de ‘buik van Italië’. De wereldberoemde pasta Bolognese – die door de Italianen tagliatelle al ragù wordt genoemd – is afkomstig uit Bologna.

Alternatieve stedentrips, NH Bologna de la GareNH Bologna de la Gare ligt middenin in het centrum van Bologna. De ruime en comfortabele kamers staan garant voor een goede nachtrust. Verken overdag de stad te voet of huur een fiets bij het hotel.

Thessaloniki vs. Athene

Alternatieve stedentrip: ThessalonikiBij een stedentrip naar Griekenland denk je waarschijnlijk al snel aan Athene, maar wist jij dat het land nog een stedentripbestemming kent? Thessaloniki! Cultuurliefhebbers zijn hier dankzij de verschillende overheersers door de jaren heen helemaal op hun plek.

Thessaloniki ligt op het Griekse vasteland in de regio Centraal-Macedonië. Er wonen zo’n 350.000 mensen in de stad. Aan het begin van de 20e eeuw was de bevolking van de stad erg divers. Zo woonden er o.a. joden, Turken en Grieken. Na de Eerste Balkanoorlog viel de stad weer in Griekse handen en vond er een grote bevolkingsuitwisseling plaats met aartsvijand Turkije.

Tegenwoordig zie je verspreid door de hele stad overblijfselen uit de Oud Griekse, Byzantijnse en Ottomaanse tijd. Maar helaas verwoeste een brand een groot deel van de Ottomaanse gebouwen, waardoor het straatbeeld ook modern oogt. Dit zie je met name terug rondom het Aristotelesplein.

Hét symbool van Thessaloniki is het verdedigingsbolwerk de Witte Toren. Beklim de toren voor een schitterend uitzicht over zee en de boulevard. Andere m zijn o.a. de oude wijk Ano Poli, kasteel Heptapyrgion, het Archeologische Museum, de gezellige en kleurrijke wijk Ladadika, de Gouden Poort en de 8 km lange oude stadspoorten. Ook leuk; struin over de Kapani en Modiano markten.

Alternatieve stedentrips, Antigon Urban Chic HotelIn het luxe en stijlvolle Antigon Urban Chic Hotel beleef je gegarandeerd een heerlijke stedentrip. Dankzij de comfortabele kamers, het prachtige dakterras, het fijne zwembad én de centrale ligging heb jij de tijd van je leven!

Casablanca vs. Marrakech

Alternatieve stedentrip: CasablancaEen stedentrip naar het Marokkaanse Marrakech is de laatste jaren flink in populariteit gestegen. Je combineert er – door het heerlijke klimaat – cultuur & zon in een handomdraai. Waar dit misschien nog wel beter kan? In Casablanca, waar je zelfs enkele stranden vindt! Extra fijn; dankzij de ligging van Casablanca aan de Atlantische Oceaan wordt het er in de zomermaanden – in tegenstelling tot Marrakech – niet extreem warm.

Wat Casablanca zo bijzonder maakt? Ook hier hebben verschillende overheersers door de jaren heen hun sporen achtergelaten. Romeinen, Fransen en Arabieren; ze passeren allemaal de revue als je door de stad wandelt. Breng bijv. een bezoek aan de Cathédrale Sacré-Coeur en de imposante Hassan II Moskee.

Stuur jouw zintuigen op wereldreis in de oude medina, ofwel Ancienne Medina, van Casablanca. Dwaal door de smalle straatjes en doe je neus en ogen tegoed aan verse kruiden en lokale specialiteiten die op straat worden bereid. Zeker doen; shop hier de leukste souvenirtjes voor het thuisfront!

Bang dat je je gaat vervelen tijdens een stedentrip in Casablanca? Wissel een stranddagje gemakkelijk af met een dagje cultuur snuiven of shoppen. Ga bijv. naar de Morocco Mall, het Park van de Arabische Liga, Bastion Sqala en het strand Aïn Diab. Er is voor ieder wat wils in Casablanca!

Heb jij nu zin gekregen om op stedentrip te gaan? Wij zijn benieuwd of je kiest voor deze verrassende alternatieven!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *