Medina Azahara, Córdoba

Nieuw op de UNESCO Werelderfgoedlijst: het indrukwekkende bolwerk Medina Azahara

Elk jaar komen er nieuwe pareltjes bij op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 2019 is de eer o.a. aan Medina Azahara, een bijzonder Arabisch-Islamitisch bolwerk in Spanje. We nemen vast een voorsprong op de lijst en geven je een inkijkje in dit bijzondere culturele erfgoed.

UNESCO Werelderfgoedlijst in een notendop

De Chinese Muur, de Akropolis en de piramides van Egypte. Allemaal zijn ze te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Maar wat is dit nu precies? Hoe komt een locatie op deze lijst? En waar staat dat Werelderfgoed eigenlijk voor?

UNESCO staat voor United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Deze organisatie is opgericht door de Verenigde Naties en heeft als doel ‘het waarborgen van vrede en veiligheid tussen de verschillende lidstaten, op het gebied van onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie’. Mooie woorden, maar wat de UNESCO in ‘normale’ taal doet is het proberen uit te roeien van armoede en het beschermen van cultuur- en natuurerfgoed. Eén van de activiteiten die aan deze laatste is verbonden, is het opstellen van de Werelderfgoedlijst.

De locaties op de Werelderfgoedlijst zijn door de UNESCO bestempeld als cultureel of natuurlijk erfgoed dat onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld is. Mooie plekjes die voor het nageslacht bewaard moeten blijven dus. De lijst wordt jaarlijks samengesteld door de Commissie voor het Werelderfgoed, die bestaat uit vertegenwoordigers van 21 landen.

Voor 2019 heeft de commissie besloten om o.a. de kathedraal van Naumburg (Duitland), de vulkanen van Chaîne des Puys (Frankrijk) en de kaliefenstad Medina Azahara aan de lijst toe te voegen. Vandaag nemen we een kijkje bij deze laatste!

Een eerste kennismaking met Medina Azahara

Medina Azahar, CórdobaWe kunnen je één ding garanderen; als je een bezoek brengt aan de Medina Azahara doe je gegarandeerd een stap terug in de tijd.

De kalifaatstad, die ten westen van de Spaanse stad Córdoba ligt, werd vanaf 936 en in opdracht van de heerser van het toenmalige kalifaat gebouwd. Veertig jaar lang werkten 10.000 bouwvakkers per dag aan deze immense paleis-stad.

Het was in die tijd één van de belangrijkste Arabisch-Islamitische bolwerken én een van de grootste steden van Europa rond het eerste millennium. Er leefden maar liefst een 500.000 mensen. Ter vergelijking: Londen, dat toen al een belangrijke Europese stad was, had slecht 15.000 inwoners.

Het was daarnaast ook nog eens een welvarende stad. De vruchtbare vlaktes rondom de Spaanse stad werden gebruikt om gewassen te produceren. Dit zorgde ervoor dat de hele stad en al haar inwoners van voedsel werden voorzien.

In de 11e eeuw kwam er een eind aan de hoogtijdagen van Medina Azahara. Bij een aanval werd de stad bijna volledig vernield. Bewoners vertrokken en het gebied ging dienst doen als steengroeve voor de vele gebouwen in Córdoba. Pas in 1911 zijn de opgravingen begonnen.

Medina Azahara (ook wel Madinat al-Zahra genoemd) betekent in het Arabisch briljant city. Wandelend door de ruïnes van de Arabisch-Islamitische stad zal je inzien hoe toepasselijk deze naam is.

Een bezoek aan Medina Azahara

Medina Azahara, CórdobaVoor wie wel eens in Marrakech is geweest; tijdens een bezoek aan Medina Azahara zullen de smalle en haast slingerende straatjes je bekend voorkomen, evenals de bouw van de eeuwenoude huizen.

Nou ja, straatjes en huizen; het zijn vooral ruïnes. Maar deze zijn nog in een uniek goede staat. Met name Dar al Wuzara (het Huis van de Viziers) en de Salon de Abd Al-Rahmam zijn aanraders.

Vanwege de goede staat en het enorme oppervlakte van ca. 112 hectares is Medina Azahara één van de belangrijkste archeologische plaatsen in Spanje. Alleen al dit gegeven maakt het een must see als je in Córdoba of omgeving verblijft. We hebben wel enkele tips voor je:

  • De opgraving ligt ca. 10 km ten westen van Córdoba en is eenvoudig te bereiken per auto. De parkeerplaats ligt ca. 2 km van de opgravingen. Lopen hoeft niet; er is – tegen een kleine betaling – een shuttleservice beschikbaar. Je kunt vanaf Córdoba ook de bus pakken, dan is de prijs van de shuttle al inbegrepen bij de busprijs.
  • Trek minimaal twee tot drie uur uit voor een bezoek aan Medina Azahara.
  • Naast dat je je kunt laten imponeren door de prachtige ruïnes, kun je het bezoekerscentrum bezoeken. Hier vind je gevonden voorwerpen en kun je een film bekijken die je een goed beeld geeft van de stad in hoogtijdagen.
  • Als bezoeker kun je slechts 10% van de ruïnes bezoeken. De rest ligt nog onder de grond door gebrek aan geld. Een donatie wordt bij vertrek dan ook gewaardeerd. Opvallend: er is geld nodig, maar de toegang tot de opgravingen en het bezoekerscentrum is wél gratis voor EU-inwoners.
Om zoveel mogelijk over de stad te weten te komen, is het mogelijk om de stad o.l.v. een gids te bezoeken. Onze partner GetYourGuide biedt een drie uur durende tour aan.

De beste hotels in Córdoba

Wil jij een bezoek aan Medina Azahara graag combineren met een tripje naar Córdoba. We hebben een aantal fijne hotels in de Spaanse stad voor je in de aanbieding:

  • Las Casas de la Juderia is al bijna net zo’n pareltje als Medina Azahara. Het boutique hotel in de Joodse Wijk bestaat uit vijf herenhuizen omgebouwd tot hotel. De kamers zijn klassiek en smaakvol ingericht en op warme dagen ligt er een zwembad op je te wachten. Aan de rand van het zwembad worden tapas geserveerd. Het goede leven!
  • Jezelf onderdompelen in Andalusische sfeer? Dat kan in het Hacienda Posada De Vallina, dat gevestigd is in een traditioneel Andalusisch huis. In het kleinschalige hotel kun je rekenen op o.a. een ontbijtrestaurant en 24-uurs receptie. Het personeel helpt je graag bij het uitstippelen van jouw dagen, incl. reserveringen voor lokale restaurants.
  • Hotel Macia Alfaros ligt, net als bovenstaande hotels, in het historische centrum van Córdoba. Vanuit hier loop je gemakkelijk naar de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Na een dag slenteren door de sfeervolle straten kun je in het hotel verkoeling zoeken in het zwembad, relaxen op het buitenterras of je in het zweet werken in de fitnessruimte.

Tijd om Medina Azahara te bezoeken en het liefst nog dit jaar. We verwachten dat door de benoeming van UNESCO het hier heel snel drukker zal worden…

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *