ITALIË

Negatieve PCR-test nu ook verplicht voor Italië

Italië heeft het coronavirus – kijkend naar andere Europese landen – redelijk weten te stabiliseren. Omdat ze dit graag zo willen houden, doen ze er alles aan het virus buiten de deur te houden. Sinds vandaag is het daarom voor Nederlandse en Belgische reizigers verplicht om een negatieve PCR-test voor te kunnen leggen.

Lees hier onze algemene en uitgebreide informatie over PCR-tests

LET OP! Dit nieuws is net bekend en nog niet alle details zijn rond. Zodra er meer bekend is, zullen we dit artikel updaten.

Waarom deze maatregel?

Italië doet het – als we kijken naar de trend in Europa – relatief goed op het vlak van besmettingsaantallen. Maar ook zij zien de aantallen oplopen na versoepelingen, maar lang niet zo drastisch als in bijv. Frankrijk, Spanje of ons eigen land.

Om te voorkomen dat ook in Italië het aantal besmettingen stijgt, zetten zij landen met een hoge besmettingsgraad op een risicolijst. Sinds vandaag staan ook Nederland en België op deze lijst. Het gevolg is dus de verplichte PCR-test.

Wat is een PCR-test?

Bij een PCR-test wordt gekeken of er genetisch materiaal (RNA) van het COVID-19 virus in de neus- of keelholte zit. Na afname van de test ontvang je de volgende dag de uitslag met gezondheidsverklaring.

Vooraf testen of ter plaatse?

Reizigers uit Nederland en België dienen een negatieve PCR-test (coronatest) te laten zien bij aankomst. De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur en dien je in Nederland (zie onder) al af te laten nemen.

Lukt het je niet om je vooraf te laten testen? Dan kun je je ook bij aankomst op de luchthaven laten testen óf kun je je – indien je per auto arriveert – binnen 48 uur na aankomst melden bij de lokale GGD (Azienda unità sanitaria locale) voor een test.

Wij raden je ten zeerste aan om je voorgaande aan de vakantie te laten testen. Als ter plaatse blijkt dat jouw test positief is, kunnen jij en je reisgenoten verplicht worden in quarantaine te gaan. Dit is mogelijk op eigen kosten en op een door de lokale GGD aangewezen locatie.

Waar kun je deze test laten afnemen?

Het meest belangrijk; dit kan niet bij de GGD. Los van dat je hier alleen terecht kunt als je klachten hebt. De teststraten zijn puur bedoeld voor mensen met COVID-19-achtige verschijnselen en niet voor vakantiegangers.

Nog belangrijker: de GGD levert ook niet de schriftelijke documenten die je nodig hebt om af te reizen naar Italië. Je kunt hiervoor dus niet aankloppen bij de overheid, maar enkel bij commerciële partijen.

Het meest bekende voorbeeld hiervan is HealthCheckCenter, waar meerdere reisorganisaties mee samenwerken en onze reizigers ook goede ervaringen mee hebben. Andere opties zijn o.a. Vaccinaties op Reis, Travel Clinic, PCRtest.nl, Coronalab, Travel Health Clinic en KLM Travel Clinic.

Hoe lang van tevoren dien je een test te laten doen?

De test moet binnen 72 voor aankomst zijn afgenomen, de uitslag moet negatief zijn en dit dient door de reiziger in een gezondheidsverklaring tijdens de reis aangetoond te kunnen worden. In de praktijk betekent dit dat reizigers twee dagen voor de vertrekdatum hun test moeten laten afnemen.

Afhankelijk van waar je de test laat doen, is dit al dan niet in het weekend mogelijk. Neem contact op met een van bovenstaande testlabs om advies te vragen wanneer jij het beste een afspraak kunt inplannen.

LET OP! Maak echt op tijd een afspraak! Het op tijd in het bezit zijn van de uitslag is geheel de verantwoordelijkheid van de reiziger.

Krijg ik de PCR-test vergoed?

In principe zijn benodigde papieren altijd de verantwoordelijkheid van de klant. Net als geldt voor bijv. een geldig paspoort en evt. vaccinaties. Het is ook een beslissing van de Italiaanse overheid geweest om deze PCR-test te verplichten; dit ligt buiten de invloedssfeer van een reisbureau of -organisatie.

De kosten van de PCR-test zijn dan ook – in veel gevallen – niet inbegrepen bij de reis en je zal deze zelf als klant moeten betalen. Voor onze reizigers hebben we wel een speciale kortingsactie geregeld via Vaccinaties op Reis. Als je hier jouw PCR-test laat afnemen betaal je € 129,- i.p.v. € 139,95. Ze hebben diverse testlocaties verspreid door Nederland en werken op afspraak.

Maak jouw afspraak direct bij Vaccinaties op reis

Wat als ik hierdoor niet meer naar Italië wil?

Hoe vervelend ook; dat Italië nu de PCR-test verplicht stelt, ligt geheel buiten de invloedssfeer van de reisorganisaties en reisbureaus.

Indien je om deze reden niet meer wilt afreizen naar Italië kun je informeren naar de mogelijkheden om om te boeken. Maar zeker als je binnenkort naar Italië afreist, is dit niet altijd meer mogelijk.

Annuleren kan enkel conform voorwaarden en dus tegen eigen kosten. In veel gevallen zijn dit hogere kosten dan de kosten die je hebt voor een PCR-test. Dit zou dan ook niet ons advies zijn.

Ook goed om te weten!

  • Op dit moment is het nog niet duidelijk of het geldt voor alle reizigers of vanaf een bepaalde leeftijd. Wanneer hier meer bekend over is, zullen we dat hier laten weten. Voor nu gaan we er vanuit dat het voor alle leeftijden geldt.
  • Het testresultaat moet altijd vergezeld gaan van een doktersattest en in het Duits of Engels zijn.
  • Wanneer je vanaf een Duitse luchthaven vliegt, gelden dezelfde regels. Er wordt gekeken naar de nationaliteit.
  • Het is niet bekend tot wanneer deze PCR-verplichting geldt. Aan de hand van het aantal besmettingen kan een land op de lijst worden gezet of er afgehaald worden. Dit zagen we eerder bij bijv. Griekenland.
  • Bekijk alle corona maatregelen voor Italië & zorg dat je alle juiste papieren hebt ingevuld.