La Maddalena, Sardinië, tropsiche archipel

La Maddalena archipel, een stukje Caraïben op Sardinië

Je kunt 10 uur in het vliegtuig zitten voor een tropische vakantie in de Caraïben. Óf je kunt in slechts een paar uur vliegen op Sardinië staan. Hier vind je namelijk de archipel La Maddalena. En daar waan je je echt in de Caraïben!

La Maddalena in een vogelvlucht

Laten we beginnen met een klein stukje geschiedenis; de archipel La Maddelena ligt ten noorden van Sardinië. Het bestaat uit zeven kleine hoofdeilanden en meer dan 50 nog kleinere eilandjes. Deze laatste zijn stuk voor stuk onbewoond. Samen zijn de eilandjes goed voor meer dan 150 kilometer aan kustlijn.

Door de relatief korte afstand tussen Sardinië en La Maddalena kun je eenvoudig per boot afreizen naar een eiland naar keuze. In veel gevallen is dit het gelijknamige La Maddalena, dat een oppervlakte heeft van ca. 20 km². Dit is zo’n 40% van het totale landoppervlakte van de gehele archipel.

Naast La Maddalena behoren Caprera, Budelli, Razolli, Santa Maria, Spargi en Santo Stefano tot de grotere eilanden van de archipel. Groter of niet; enkel La Maddalena, Santo Stefano en Caprera worden bewoond. De rest is – net als de kleinere eilandjes – volledig onbewoond.

Een kijkje op La Maddalena

La Maddelana wordt gezien als het hoofdeiland. Niet alleen vanwege haar oppervlakte, maar ook vanwege de grote hoeveelheid inwoners (90% van het totale aantal inwoners van de archipel) en de daarbij behorende levendigheid.

Zodra je met de boot arriveert in de haven van La Maddalena, sta je meteen in het gelijknamige stadje, dat gekenmerkt wordt door terracottakleurige huisjes. Een mooi contrast met de granieten rotsen die ver boven het centrum uitsteken!

Het centrale punt is Piazza Giuseppe Garibaldi. Je vindt hier niet alleen het stadhuis, maar ook barretjes en gezellige terrasjes van lokale restaurants. Naast Sardijnse specialiteiten staan er gerechten uit Noord-Afrika, Spanje en het Midden-Oosten op het menu. Dit geeft meteen de roerige geschiedenis van het eiland weer!

Vanaf het centrum lopen leuke wandelroutes langs de kust. Onderweg kom je langs verlaten forten, prachtige natuurgebieden en verlaten strandjes. Vanwege het helderblauwe water waan je je in de Caraïben óf op de Malediven.
La Maddalena, Sardinië: haven

Duik in de geschiedenis van Garibaldi

Na La Maddalena is Caprera het grootste eiland. Dit eiland werd in 1856 opgekocht door de Italiaan Giuseppe Garibaldi. Deze generaal, politicus en nationalist speelde een grote rol in de geschiedenis van Italië. Om deze reden is zijn huis – nadat hij overleed, ook op dit eiland overigens – opengesteld en tot musea ingericht.

Handig: je combineert een bezoek aan Caprera eenvoudig met een bezoek aan La Maddalena. De twee eilanden zijn verbonden met elkaar middels een 600 meter lange brug.

La Maddalena bezoeken

Vanuit de noordelijk gelegen kustplaats Palau stap je vanaf Sardinië zo op de veerboot richting La Maddalena. In de zomer gaat deze boot elk kwartier en sta je binnen 20 minuten aan de overkant. Het hoofdeiland en Caprera zijn dan zo gecombineerd.

Wil je ook de andere – nog minder ontdekte! – eilandjes zien? Er worden vanuit Palau dagtrips aangeboden die je langs alle pareltjes van de archipel brengen. Je kunt ook een motor- of zeilboot huren met of zonder schipper als je op eigen tempo langs de eilandjes wilt varen.

Via onze vaste partner GetYourGuide kun je jouw dagtrip naar La Maddalena al regelen voorafgaand aan jouw vakantie. Dan heb je wat om naar uit te kijken! Je boekt zo’n toffe trip al vanaf ca. € 40,-.

La Maddalena, Sardinië: bootjes

De mooiste hotels in Noord-Sardinië

Om de Maddalena-eilanden te bezoeken, is het het handigst om in het noorden (in Palau of omgeving) te verblijven. Dan sta je immers zo op de boot! We hebben in dit deel van het Italiaanse eiland ook nog eens een paar hele mooie hotels voor je in de aanbieding:

  • Door de hoge ligging in Palau heb je bij Hotel Palau zicht op de La Maddalena archipel. Kan het mooier?!? Faciliteiten waar je op kunt rekenen zijn o.a. een zwembad, restaurant en wellnessfaciliteiten.
  • Ga jij graag voor de vrijheid van een eigen appartement? Dan is Palau Green Village een aanrader. De eenvoudige maar nette appartementen bevinden zich in kleurrijke gebouwen, omgeven door palmbomen. Tussen de gebouwen vind je een fijn zwembad.
  • Porto Cervo, dat iets oostelijker ligt dan Palau, wordt de goudkust van Sardinië genoemd. VIP’s komen hier maar al te graag overnachten. En jij kan dat ook! Bijvoorbeeld in Hotel Luci di La Muntagna. Dit hotel heeft een mediterraan karakter, je kunt er rekenen op luxe kamers en je hebt een geweldig uitzicht over de jachthaven.
  • Vanaf Cala di Lepre Park Hotel & Spa kun je de prachtige Maddalena eilanden al zien liggen! En met o.a. een groot zwembad, animatieprogramma, diverse kinderfaciliteiten en wellnesscentrum heeft dit hotel op Sardinië alles in huis voor een geslaagde (familie)vakantie.
  • Aldiola Country Resort is een verborgen pareltje in het noorden van Sardinië. Relax aan het zwembad, proef lokale specialiteiten in het restaurant en ontdek niet alleen La Maddalena, maar ook leuke stadjes in de omgeving.

Op naar het Europese stukje Caraïben, op naar La Maddalena. Laat je ons even weten hoe het was?

Op vakantie naar Sardinië?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *