Wat te doen op Sardinië

Checklist! Wat te doen op Sardinië?

De stranden doen Caraïbisch aan, het binnenland is bergachtig en aan cultuur geen gebrek. Het Italiaanse eiland Sardinië heeft voor elke vakantieganger wel iets in huis. De lijst van wat je allemaal kunt doen op Sardinië is nog net niet eindeloos. Kijk je mee?

Vind een spot aan de 55 km lange Smaragdkust

Wat te doen op Sardinië: Costa SmeraldaBen jij een diehard strandliefhebber? Dan kom je ongetwijfeld uit aan de Smaragdkust, waar alles draait om zon, zee en strand. Het kustgebied van maar liefst 55 km lang, dat officieel Costa Smeralda heet, is helemaal ingespeeld op toeristen en aan faciliteiten voor een ontspannen dagje in de zon geen gebrek.

Het hart van de Smaragdkust is het luxe Porto Cervo. Veel draait hier om luxe; van übermoderne jachten in de haven tot decadente winkels. Een cocktail is duurder dan elders op het eiland, maar mensen kijken is fantastisch. Zeker als je je bedenkt dat de internationale jetset Porto Cervo elk jaar weet te vinden.

Hotel Luci di La Muntagna, SardiniëHotel Luci di La Muntagna heeft een mediterraan karakter, je kunt er rekenen op luxe kamers én je hebt een geweldig uitzicht over de jachthaven van Porto Cervo. Decadentie ten top op Sardinië!

Zak af in één van de diepste kloven van Europa

Wat te doen op Sardinië: kloofJe moet er een lange wandeling voor maken, maar deze loont de moeite: Gola di Gorropu, gelegen in het Supramonte bergmassief in het midden van Sardinië, is een spectaculaire kloof.

De kloof, die ook wel Su Gorropu wordt genoemd, is relatief kort, maar wel enorm diep. De wanden zijn op sommige plaatsen in de kloof namelijk meer dan 300 meter hoog. Hiermee is het samen met o.a. de Samariakloof op Kreta een van de diepste kloven van Europa. Oh, wat zal je je klein voelen!

Het wordt overigens ook een uitdagende wandeling als je eenmaal in de kloof bent; er liggen metershoge witte zwerfkeien op het ‘pad’. Voor de gevorderde wandelaar dus!

Nuraghe Arvu Resort, SardiniëOp nog geen half uur rijden van de kloof vind je Nuraghe Arvu Resort. In dit hotel maak je kennis met de authentieke Sardijnse keuken en koel je af in het riante zwembad. Bijzonder: bij de inrichting is vooral gebruik gemaakt van natuurlijke materialen.

Snuif cultuur in Cagliari

Wat te doen op Sardinië: CagliariCultuur vind je met name in de hoofdstad van Sardinië, Cagliari. De stad is al sinds de prehistorie bewoond en door de vele overheersingen vind je in de binnenstad een unieke mix van bouwstijlen.

Hoewel de stad allesbehalve op Rome lijkt, is er wel één overeenkomst; Castello, de oudste wijk, is net als Rome op zeven heuvels gebouwd. In dit stadsdeel vind je ook direct de meeste historische bezienswaardigheden, waaronder de Santa Maria kathedraal en de Cittadella dei Musei.

Voor levendigheid en sfeer ga je naar de wijk Marina, die vroeger de thuishaven was van vissers en zeelieden. Nauwe straatjes typeren deze wijk, evenals de Italiaanse trattoria’s. Lekker eten lukt hier zeker!

Hotel Regina Margherita, SardiniëJe kunt Cagliari als dagtrip inplannen óf je kunt er verblijven. Dit laatste kan in Hotel Regina Margherita, midden in het centrum van de stad. Dit moderne hotel is de ideale uitvalsbasis om de hoofdstad te verkennen.

Ga pootje baden bij Spiaggia della Pelosa

Wat te doen op Sardinië: strandDe Smaragdkust staat bekend om haar mooie stranden, maar dat betekent niet dat je deze elders op Sardinië niet óók kunt vinden.

Eén van onze persoonlijke favorieten – en niet alleen van ons, ook van de Sardijnen zelf, houd er dus rekening mee dat het er in het hoogseizoen wel druk kan zijn – is Spiaggia della Pelosa.

Dit hagelwitte zandstrand wordt omgeven door helderblauw water en is uniek door de 17e-eeuwse toren op een klein eilandje middenin de baai. Dat is nog eens een bijzonder uitzicht tijdens het bruinbakken.

Bekijk de mooiste stranden van Sardinië

 Sea Villas, SardiniëNabij dit strand verblijven? Kies voor Sea Villas. Dit appartementencomplex heeft een rustige ligging en een fijn zwembad. Het is daarnaast de ideale uitvalsbasis om het noorden van Sardinië te ontdekken.

Bezoek de La Maddalena-archipel

Wat te doen op Sardinië: La MaddalenaAls je dol bent op boottochtjes en eilanden, bezoek dan zeker de prachtige La Maddalena-archipel in het noorden van Sardinië, net boven het begin van de Smaragdkust.

Tot de archipel behoren overigens nog 59 eilandjes, waarvan zeven grotere. Die vormen samen de toppen van een verzonken bergketen.

Je kunt per veerboot vanaf Palau afvaren naar het grootste en meest bekende eiland, La Maddalena. Hier vind je prachtige stranden, goede restaurants en gezellige straatjes om door te slenteren. Rond de haven sieren terracotta kleurige huisjes het straatbeeld.

Lees meer over La Maddalena

Hotel Palau, SardiniëDoor de hoge ligging heb je bij Hotel Palau zicht op de La Maddalena-archipel. Kan het mooier?!? Faciliteiten waar je op kunt rekenen zijn o.a. een zwembad, restaurant en wellnessfaciliteiten. En met de boot ben je zo op een van de eilanden.

Wat je nog meer kunt doen op Sardinië?

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen op Sardinië? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • De geschiedenis van Sardinië gaat lang terug! Eén van de mooiste overblijfselen uit het Bronzen tijdperk vind je in het zuidelijke plaatsje Barumini. Nuraghe Su Nuraxi is zo uniek én ook direct het belangrijkste monument uit de vroege geschiedenis van Sardinië, dat het een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft bemachtigd. Zeker een kijkje nemen dus!
  • Combineer een bezoek aan Spiagga della Pelosa met een boottocht naar Asinara. Hiervoor kan je op de boot stappen in Stintino. Het eiland mag dan officieel Asinara heten, sinds de jaren 60 is de bijnaam Isola del Diavolo, oftewel Duivelseiland. Waar het deze naam aan dankt? Het is een oude strafkolonie. Vissers en herders, die er tot de jaren 60 woonden, moesten plaatsmaken voor opgepakte criminelen van de maffia. Je kunt er nu o.a. wilde albino-ezels spotten.
  • Twee landen in één vakantie bezoeken? Geen probleem! Vanuit Santa Terese di Gallure kan je de veerboot naar Frankrijk pakken. Om precies te zijn naar Corsica, het grootste eiland van het land. Wees wel verstandig en boek een overnachting voor één nacht. De (overigens prachtige!) overtocht duurt vijf uur. Zo heb je ook kans écht wat van het eiland te zien!

Wat wil jij allemaal gaan doen tijdens een vakantie op Sardinië?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *