Corona

Negatieve PCR-test nu ook verplicht voor Griekenland

In de strijd tegen corona heeft Griekenland een nieuw wapen ingezet; vanaf maandag 17 augustus is er voor reizigers die vanuit Nederland naar de Zuid-Europese bestemming reizen een nieuwe maatregel. Zij moeten kunnen aantonen dat ze niet besmet zijn met het coronavirus. Dit kan middels een PCR-test.

Laatste update: per 1 september is het voor Nederlanders niet meer nodig om een negatieve PCR-test voor te leggen voor een reis naar Griekenland.

Lees hier onze algemene en uitgebreide informatie over PCR-tests

Waarom deze maatregel?

Griekenland doet het – als we kijken naar de trend in Europa – goed op het vlak van besmettingsaantallen. Maar ook zij zien de aantallen oplopen, met name op het vasteland. Om verdere problemen te voorkomen nemen zij nu nieuwe maatregelen.

Reizigers uit wat voor Griekenland risicolanden zijn dienen een negatieve uitslag van een PCR-test voor te leggen. Nederland & België vallen – samen met Zweden, Tsjechië en Spanje – onder deze risicolanden. Deze regel gaat in vanaf maandag 17 augustus.

Wat is een PCR-test?

Bij een PCR-test wordt gekeken of er genetisch materiaal (RNA) van het COVID-19 virus in de neus- of keelholte zit. Na afname van de test ontvang je de volgende dag de uitslag met gezondheidsverklaring.

Waar kun je deze test laten afnemen?

Het meest belangrijk; dit kan niet bij de GGD. Los van dat je hier alleen terecht kunt als je klachten hebt. De teststraten zijn puur bedoeld voor mensen met COVID-19-achtige verschijnselen en niet voor vakantiegangers.

Nog belangrijker: de GGD levert ook niet de schriftelijke documenten die je nodig hebt om af te reizen naar Griekenland. Je kunt hiervoor dus niet aankloppen bij de overheid, maar enkel bij commerciële partijen.

Het meest bekende voorbeeld hiervan is HetHuisartslab, waar meerdere reisorganisaties mee samenwerken en onze reizigers ook goede ervaringen mee hebben. Andere opties – maar dan spreken we niet uit ervaring – zijn o.a. Travel Clinic, PCRtest.nl, Coronalab, Travel Health Clinic en KLM Travel Clinic.

Hoe lang van tevoren dien je een test te laten doen?

De test moet binnen 72 voor aankomst zijn afgenomen, de uitslag moet negatief zijn en dit dient door de reiziger in een gezondheidsverklaring tijdens de reis aangetoond te kunnen worden. In de praktijk betekent dit dat reizigers twee dagen voor de vertrekdatum hun test moeten laten afnemen.

Afhankelijk van waar je de test laat doen, is dit al dan niet in het weekend mogelijk. Neem contact op met een van bovenstaande testlabs om advies te vragen wanneer jij het beste een afspraak kunt inplannen.

LET OP! PCR-tests waren al verplicht voor o.a. Curaçao, Cyprus, Madeira en de Azoren, maar nu ook Griekenland deze maatregel neemt – toch een top 3 bestemming in Europa – hebben de testlabs het een stuk drukker. Maak dus echt op tijd een afspraak! Het op tijd in het bezit zijn van de uitslag is geheel de verantwoordelijkheid van de reiziger.

Krijg ik de PCR-test vergoed?

In principe zijn benodigde papieren altijd de verantwoordelijkheid van de klant. Net als geldt voor bijv. een geldig paspoort en evt. vaccinaties. Het is ook een beslissing van de Griekse overheid geweest om deze PCR-test te verplichten; dit ligt buiten de invloedssfeer van een reisbureau of -organisatie.

De kosten van de PCR-test zijn dan ook – in veel gevallen – niet inbegrepen bij de reis en je zal deze zelf als klant moeten betalen.

LET OP! Van de 10+ reisorganisaties waar we mee samenwerken, is zijn twee reisorganisaties die de kosten mogelijk wel vergoeden (afhankelijk van vertrek- en of boekdatum). Dit zijn TUI en Corendon. Wordt jouw reis door deze organisatie uitgevoerd dan vind je dat terug op je boekingsbevestiging. Je leest hier meer informatie over de vergoeding.

Wat als ik hierdoor niet meer naar Griekenland wil?

Hoe vervelend ook; dat Griekenland nu de PCR-test verplicht stelt, ligt geheel buiten de invloedssfeer van de reisorganisaties en reisbureaus.

Indien je om deze reden niet meer wilt afreizen naar Griekenland kun je informeren naar de mogelijkheden om om te boeken. Maar zeker als je binnenkort naar Griekenland afreist, is dit niet altijd meer mogelijk.

Bekijk hier de mogelijkheden

Annuleren kan enkel conform voorwaarden en dus tegen eigen kosten. In veel gevallen zijn dit hogere kosten dan de kosten die je hebt voor een PCR-test. Dit zou dan ook niet ons advies zijn.

Ook goed om te weten!

  • Aanvankelijk zou de test voor alle leeftijden zijn; inmiddels is dit aangepast naar kinderen vanaf 10 jaar. Omdat deze leeftijdseis aan veranderingen onderhevig kan zijn, adviseren we je dit altijd op moment van testen na te vragen bij het testlab.
  • De certificaten moeten in het Engels worden geschreven (geen vertaling). Op de certificaten moeten de naam en het paspoort/het nationale identiteitskaartnummer van de reiziger zijn vermeld.
  • Vertrek jij voor 17 augustus naar Griekenland? Dan heb je geen PCR-test nodig, ook niet als je er na 17 augustus nog bent.
  • Deze regel is vooralsnog door de Griekse overheid ingesteld t/m 31 augustus. Aan de hand van actuele cijfers zal daarna besloten worden of dit wordt verlengd.
  • De regel zou afhankelijk niet gelden voor reizigers die vertrekken vanaf Duitse luchthavens. Inmiddels is dit aangepast; ook als je als Nederlander of Belg vanaf een Duitse luchthaven reist is dit verplicht.