zelf-ijs-maken

Verkoeling gezocht? Zo maak jij zelf de lekkerste gezondere ijsjes

Wat helpt er nu beter tegen de zomerse hitte dan een lekker ijsje? IJs en vakantie zijn voor ons met elkaar verbonden als Bassie en Adriaan. Helaas is schepijs een echte guilty pleasure; want niet zo goed voor de lijn. Speciaal voor Ice Cream Day delen we de lekkerste recepten voor zelfgemaakte ‘gezondere’ ijsjes. Hier kun je zonder schuldgevoel van genieten, maar natuurlijk altijd met mate!

Je kunt een ijsmachine aanschaffen en zelf roomijs maken. Maar zoals gezegd; dat is niet zo goed voor je beachbody. Daarom kiezen we ervoor om ‘gezondere’ recepten voor ijsjes met je te delen. En je hebt er geen ijsmachine voor nodig. Het enige dat je nodig hebt is een blender, keukenmachine of staafmixer.

Gezonde fruitijsjes zelf maken

Zelf ijs makenVoor deze gezondere ijsjes heb je ijsvormpjes nodig. Deze zijn te koop bij o.a. Hema, Blokker, Action en online via Bol.com. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze vrolijk gekleurde vormpjes?

IJsvormpjes binnen? Tijd om aan de slag te gaan. In deze ijsjes is heel veel fruit verwerkt. Je kunt hiervoor vers fruit kopen, maar ingevroren fruit werkt ook. Let’s go!

Lovely strawberry

Voor vier ijsjes neme men:

  • 150 gr. verse of ingevroren aardbeien
  • 1 banaan

Snijd het fruit in kleine stukjes. Doe dit in de blender of keukenmachine of pureer het met de staafmixer. Voeg een scheutje water toe. Giet de fruitmix in de vormpjes en zet het in de vriezer om ca. 8 uur te laten opstijven. Smullen maar!

Voeg voor wat extra pit nog wat fijngesneden blaadjes munt toe aan het fruit. Als je van extra zoet houdt, kun je eventueel nog een scheutje honing toevoegen.

Blauwe bessen ijslolly’s

Voor vier ijsjes neme men:

  • 150 gr. diepvries blauwe bessen
  • 1 banaan
  • 200 ml sinaasappelsap (liefst versgeperst)

Snijd de banaan in plakjes en doe dit samen met de blauwe bessen en het sinaasappelsap in de blender of keukenmachine of pureer het met de staafmixer. Giet het mengsel in de ijsvormpjes en laat het ca. 8 uur uitharden in de vriezer.

Gezonder schepijs maken zonder ijsmachine

Zelf ijs makenSchepijs is een nog veel grotere guilty pleasure hier op kantoor. Met een ijswinkel om de hoek is het ook heel lastig om te weerstaan. Toch kiezen we eigenlijk net zo lief voor dit gezondere schepijs op basis van fruit. Kijk je mee?

Chunky monkey

Misschien ken je het chunky monkey-ijs van Ben & Jerry’s wel. Zo’n blauwe beker is heerlijk, maar wel een echte sinner. Tijd voor een gezondere variant dus!

Men neme voor 2 personen:

  • 3 banen
  • Een handje walnoten (of andere noten naar keuze)
  • 100 gr. pure chocolade

Snijd de bananen in dunne plakjes en leg ze in een diepvrieszakje of -bakje ca. 4 uur in de vriezer. Hak ondertussen de noten en chocolade in grove stukken. Pureer de bevroren bananen in een keukenmachine, blender of foodprocessor. Gaat dit lastig? Voeg dan een scheutje water toe. Meng de noten en chocolade door het romige bananenmengsel en doe dit in een diepvriesbakje om nog even op te stijven. Vervolgens kun je er bolletjes van scheppen.

Tropical dream

Men neme voor 2 personen:

  • 3 bananen
  • 200 gr. ananas (vers of ingevroren)
  • 50 ml kokosmelk
  • Kokosrasp of -snippers ter decoratie

Snijd de bananen in plakjes en stop ze in een bakje of zakje dat geschikt is voor de diepvries. Laat dit ca. 4 uur opstijven. Als de bananen bevroren zijn, doe je ze samen met de ananas en kokosmelk in een keukenmachine, blender of foodprocessor. Meng het tot een glad en romig mengsel. Giet dit in een bakje met deksel en zet nog even in de vriezer om op te stijven. Schep de bolletjes in kleurrijke bakjes en decoreer jouw tropical dream-ijsje met kokosrasp of –-snippers.

Met ingevroren bananen kun je nog veel meer romige ijs-varianten bedenken. Voeg bijvoorbeeld eens blauwe bessen en frambozen toe. Of wat dacht je van mango-yoghurtijs? Klinkt heerlijk toch? Varieer er lekker op los. En nog een tip; is dit ijs niet zoet genoeg naar jouw smaak? Voeg dan een scheutje honing, stevia of vanille-aroma toe.

Heb jij nog leuke varianten voor het zelf maken van gezonder ijs? Laat het ons vooral weten!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *