Wijken Sevilla

Sevilla van wijk tot wijk

Hoe je Sevilla in een korte tijd het best kunt verkennen? Van wijk tot wijk! Zo begin je niet alleen gestructureerd aan je stedentrip in de Spaanse stad, je zal ook na elke wijk in een ‘nieuwe wereld’ belanden met haar eigen charme.

Sevilla kent een groot aantal wijken, maar de meest bijzondere zijn Santa Cruz, Centro, Arenal en Triana. Lees alles over de wijken en dé bezienswaardigheden die je hier niet mag missen.

Santa Cruz

Wijken Sevilla, Santa CruzVerreweg een van de meest geliefde wijken van Sevilla; het historische hart Santa Cruz. Deze oude Joodse wijk wordt gekenmerkt door witte huisjes met smeedijzeren balkonnetjes, eindeloos veel straatjes om in te verdwalen (ook gewoon doen!) en pleintjes met sinaasappelbomen. Charmant in het kwadraat

Je vindt daarnaast een aantal van de meest bekende bezienswaardigheden van Sevilla in Santa Cruz:

  • Centraal in Santa Cruz vind je de kathedraal Maria de la Sede. ‘Zij die deze kathedraal zullen zien, zullen denken dat we gek waren’, zeiden de
 bouwers. Een beetje misschien ook wel; de kathedraal – gebouwd tussen 1402 en 1509 – is immens groot en voorzien van weelderige versieringen. Tot aan de bouw van de Sint Pieter in Rome was het, met een lengte van 130 meter en breedte van 76 
meter,de grootste christelijke kathedraal ter wereld.
  • Via de kathedraal kom je uit bij de Giralda. De bijna 100 m hoge Moorse minaret uit de 12e tot 16e eeuw wordt gezien als hét symbool van de stad en geeft je ook nog eens het allermooiste uitzicht. Daarvoor dien je wel via een hellend pad zonder treden de top van de toren te bereiken. Op warme dagen een flinke uitdaging!
  • Moors, gotisch, renaissance, barok; de bouw van het koninklijke paleis Real Alcázar startte al in 844, maar werd herbouwd na 1360. Hierdoor is het een bonte verzameling van stijlen zonder dat het aan harmonie ontbreekt. Het paleis wordt nog deels gebruikt door de koninklijke familie, maar is gelukkig voor een groot deel voor het publiek opengesteld. Hierdoor heb je de mogelijkheid om door de tuinen te wandelen of een kijkje te nemen bij de
weelderige baden en het 17e eeuwse doolhof.
Wijken Sevilla, Santa Cruz: Hotel Las Casas de la JuderiaHotel Las Casas de la Juderia, bestaande uit zo’n 25 herenhuizen, is een waar doolhof. Verdwalen is te midden van de vele patio’s en mooie balkonnetjes echter geen straf. Dat geldt ook voor een middag vertoeven aan het zwembad op het dakterras.

Centro

Ten noorden van Santa Cruz ligt een gebied dat ook wel Centro wordt genoemd. Het is geheel autovrij en daardoor kun je er in alle rust slenteren door kleine straatjes en bezienswaardigheden bewonderen. Hoewel het gebied wat commerciëler over kan komen dan Santa Cruz is met name het oosten van de wijk een aanrader. Hier vind je mooi patio’s met azulejo’s die je spot door halfopen poorten, verlaten bankjes op schitterende pleintjes én diverse bezienswaardigheden.

Wijken Sevilla, CentroVerreweg de meest bekende bezienswaardigheid in Centro is het pas in 2011 geopende Metropol Parasol. Vanaf het terras van reusachtige kunstwerk (dat van staal lijkt, maar vergis je niet, het is hout bekleed met polyurethaan) heb je een geweldig uitzicht over de stad. Zeker in de avond! Het paddenstoel-vormige gebouw beschikt naast het panoramaterras over een archeologisch museum met resten uit de Romeinse tijd, een verhoogd plein, een boerenmarkt en cafés en restaurants.

Andere bezienswaardigheden in Centro die je niet mag missen? Het 16e eeuwse stadhuis van Sevilla (ook wel bekend als Ayuntamiento), de levendige winkelstraat Calle Sierpes, Palacio de La Condesa de Lebrija (de kleine variant van Real Alcázar) en het 16e eeuwse Casa de Pilatos.

Breng ook zeker een bezoek aan Museo del Baile Flamenco. Sevilla is immers de bakermat van deze dansvorm. Je kunt er dansvoorstellingen bijwonen, maar ook een danscursus volgen. Durf jij het aan?

El Arenal

Sevilla wordt in tweeën gedeeld door Río Guadalquivir, die ook wel bekend staat als Canal de Alfonso. Aan de noordoost zijde vind je de wijk el Arenal.

Wijken van Sevilla; el ArenalEl Arenal is de wijk waar schepen vroeger op de kant werden getrokken en waar alles om de stierenarena draaide. De stierenarena Plaza de la Real Maestranza is dan ook een van de meest bekende bezienswaardigheden in deze wijk van Sevilla. Het gebouw wordt gedomineerd door de kleuren, okergeel en wit en als je een kijkje binnenin de arena neemt kun je met een beetje verbeelding de rode lap zien wapperen en de stieren horen briesen. Meer weten over de geschiedenis van stierengevechten? Neem een kijkje in het museum onder de arena.

Andere bezienswaardigheden in el Arenal die je niet mag missen?

  • Loop je langs de waterkant dan kan je hem niet missen, de vestingtoren Torro del Oro, ofwel gouden toren. De Almohaden bouwden deze vestingtoren in de 13e eeuw om aanvallen vanaf de rivier te voorkomen. En hoewel de muren van vergulde azulejos verloren zijn gegaan, is de naam wel gebleven.
  • Een Europese stad zonder overdekte markthal met hippe eetentjes kan niet; zo dachten de inwoners van Sevilla. In 2014 werd Mercado Lonja del Barranco geopend aan de voet van Puento de Isabel II (ook wel bekend als de Trianabrug) in een 19e eeuws gebouw dat vermoedelijk door Gustav Eiffel is ontworpen. In de voormalige vismarkt vind je zo’n 20 bijzondere (proef)kramen, smullen van je aankopen kan vanaf het terras langs de waterkant.
  • De Río Guadlaquivier die de wijken el Arenal en Triana scheidt, was ooit verantwoordelijk voor verwoestende overstromingen. Maar Sevilla was niet geworden wat het nu is zonder deze rivier; hierdoor kon men handel drijven met Amerika. En… je kunt als toerist een tochtje (ietwat commercieel, maar zo de moeite waard) over de rivier maken voor een bijzonder uitzicht over de stad.

Triana

Wijken Sevilla, TrianaAan de andere kant van het water vind je Triana, de wijk die ook wel dé volkswijk van Sevilla wordt genoemd. Van oudsher woonden hier veel zeelieden, arbeiders, pottenbakkers en zigeuners en ook de bekendste stierenvechters en flamencodansers komen hier vandaan.

De wijk, die je bereikt via de mooie Puento de Isabel II, kent geen enorme bezienswaardigheden, maar nodigt vooral uit tot een aantal uurtjes slenteren door de smalle straatjes én om in contact te komen met de locals. Breng ook zeker een bezoekje aan Mercado de Triana, waar de inwoners hun vis, vlees, groenten en fruit halen.

Wijken Sevilla, Hotel Monte TrianaOp zoek naar een comfortabel hotel in deze volksbuurt? Breng jouw nachten door in Hotel Monte Triana. Vanuit het hotel loop je zo de smalle straten vol bloemrijke balkonnetjes en gezellige tapasbars in. Sevilla op haar best!

Plaza de España

Wijken Sevilla, Plaza de EspanaGeen wijk an sich, maar wel een bijzondere vermelding waard: op slechts 10 minuten lopen van Santa Cruz vind je een belangrijke bezienswaardigheid.

Plaza de España is een neo-renaissancepaleis dat je op de voorkant van veel reisgidsen terugvindt. Het kleurrijke complex, in een halve cirkel gebouwd, werd gebouwd ter ere van een grote expositie in 1929. Voor deze expositie (met als doel om de band tussen Spanje, Portugal en haar kolonies te vergroten) mocht elk land een paviljoen ontwerpen. Het Plaza de España was het hoogtepunt van deze expositie en is nu nog steeds een van de meest bezochte bezienswaardigheden.

Aan het plein, welke start en eindigt met twee torens in Italiaanse stijl, kun je bijkomen op de kleurrijke bankjes, in een bootje varen, genieten van de zon op een van de trappetjes of een ritje maken in een paardenkoets. Samen met de locals, die hier ook graag komen. Je zou je er uren kunnen vermaken, en daarmee is het feitelijk een kleine wijk op zich.

Wijken Sevilla, Hotel Alfonso XIIIIn luxe en in Andalusische stijl verblijven doe je Hotel Alfonso XIII. De luxe kamers, tuin met zwembad en de ligging nabij Plaza de España dragen bij aan het succes van dit hotel dat wordt gezien als het mooiste hotel van Sevilla.

Wil jij graag kennismaken met deze wijken in Sevilla? Bekijk snel al onze voordelige stedentrips naar de Spaanse stad.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Sevilla van wijk tot wijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *