Santa Cruz, Sevilla

Santa Cruz, het kloppende hart van Sevilla

Triana is een bijzondere volksbuurt, in Centro vind je (naast veel winkels!) de bekende Metrosol Parasol en ook de stierenarena in Arenal is een aanrader. Toch haalt, als je het ons vraagt, geen van deze wijken het bij Santa Cruz. In deze voormalige Joodse wijk kun je urenlang slenteren én bezienswaardigheden van wereldklasse bewonderen. Sterker nog: het zijn de bezienswaardigheden waar Sevilla haar populariteit aan dankt.

Santa Cruz, SevillaMaar laten we niet meteen beginnen met de knallers van de wijk. Ga op je eerste dag in Sevilla vooral slenteren door Santa Cruz. De vele smalle straatjes, met om elke hoek weer een verrassing wat je te wachten staat, nodigen uit tot verdwalen. Uren en kilometers kun je lopen zonder je een moment te vervelen. Je vergapen aan de bijzondere plekken, dat is wat je hier zult doen. Aan pleintjes met sinaasappelbomen, patio’s vol bloemen en witte gevels met smeedijzeren balkonnetjes.

De charme van de wijk zal ervoor zorgen dat je een groot deel van je tijd in de Spaanse stad hier wilt doorbrengen. Wat gezien, zoals eerder gezegd, de vele bezienswaardigheden ook zo maar eens kan gebeuren.

De kathedraal van Sevilla

Centraal in Santa Cruz vind je de kathedraal Maria de la Sede. “Zij die deze kathedraal zullen zien, zullen denken dat we gek waren”, zeiden de bouwers. Gek is niet het goede woord, wel getalenteerd; de kathedraal is een plaatje om te zien. En bovendien onmisbaar in het straatbeeld van Sevilla. De bijhorende Giralda toren zie je vanaf praktisch elk punt in de stad.

De kathedraal werd gebouwd tussen 1402 
en 1509 en wordt dan ook gekenmerkt door gotische en renaissance kenmerken. Tot aan de bouw van de Sint-Pieter in Rome was het (met een lengte van 130 meter en breedte van 76 meter) de grootste christelijke kathedraal. Verbaas je over de gewelven, indrukwekkende pilaren en de vele schatten die de kathedraal herbergt.

De Giralda

Santa Cruz, Sevilla: de GiraldaBreng je een bezoek aan de kathedraal dan is een bezoek aan de Giralda, een bijzondere 12e eeuwse minaret, niet ter vermijden. En dat wil je ook zeker niet missen! Het is niet alleen hét symbool van de stad, het biedt je ook nog eens het mooiste uitzicht over de stad.

Het hoogste puntje van de 97 meter hoge toren, die over maar liefst 25 klokkentorens beschikt, is via een hellend pad zonder treden te bereiken. En hoewel het een flinke klim is, moet je je hier zeker niet door laten weerhouden. Onderweg bieden kleine inhammetjes al een sneak preview van wat je boven te wachten zat. Het zal je niet teleurstellen!


’s Avonds is – door de mooie verlichting – het zicht op de toren zelf juist bijzonder. Combineer het met tapas in Pasaja de Villa, waar locals graag samenkomen.

De mooiste pleinen van Santa Cruz

Santa Cruz, Sevilla: pleinenVerdeeld door de stad, en dus ook de voormalige Joodse wijk, vind je eindeloos veel pleinen en pleintjes. Onze favorieten:

 • Voor een mooi zicht op de Giralda in volle glorie ga je naar Plaza Virgin de Los Reyes. Bijzonder op het plein is ook de 18e eeuwse fontein en het mooie Palacio Arzobispal. Vanaf het plein vertrekken koetsen met paarden voor een ritje door de stad.
 • Vlakbij de kathedraal vind je ook het kleinere Plaza de Dona Elvira. Dit charmante plein wordt gekenmerkt door sinaasappelbomen en kleurrijke tegelbankjes. Kom hier tot rust tijdens een middagje slenter of bestel een drankje op een van de terrasjes.
 • Direct naast Real Alcázar (daarover hieronder meer) vind je een van de bekendste pleinen van de wijk, Plaza de Santa Cruz. Dit plein wordt gekenmerkt door witte gevels en sinaasappelbomen. In het midden van het plein vind je een smeedijzeren kruis met Chinees loof, slangen, predikers, engelen en duivels. Het is tevens de plek waar de Sevilliaanse schilder Bartolomé Esteban Murillo begraven ligt.

Real Alcázar

Santa Cruz, Sevilla: Real AlcázarWist je dat Real Alcázar het oudste paleis in Europa is dat nog steeds als paleis gebruikt wordt? Als de Spaanse koning en koningin in Sevilla verblijven, maken ze gebruik van dit mooie juweeltje. Daarnaast kun je als toerist een kijkje nemen in de diverse vertrekken en tuinen van het paleis. En dat is een must do: je hebt Sevilla niet gezien als je Real Alcázar niet hebt gezien!

Op de plek waar ooit een Arabisch fort stond en later een Romeinse nederzetting, werd in de 14e eeuw dit bijzondere paleis gebouwd. Het paleis is een bonte verzameling van stijlen. Knap is dat de harmonie is gebleven en het paleis en de bijbehorende tuinen één prachtig geheel vormen.

Het is dan ook niet voor niets dat het complex meerdere keren dienst deed als decor voor films en series. In de film Kingdom of Heaven (2005, met Orlando Bloom) zie je Patio de las Doncellas terug en ook scènes uit het 5e seizoen van Game of Thrones zijn opgenomen in Alcázar.


Bestel je kaartjes voor Real Alcázar al voor vertrek online. Dit voorkomt dat je in de felle zon lang moet wachten; mensen die al in het bezit van een kaartje zijn, hebben toegang tot een extra snelle wachtrij.

De leukste adresjes in Santa Cruz

 • In de straat Mateos Gago, welke grenst aan Plaza Virgin de Los Reyes, vind je diverse gezellige tapasbarretjes. Schuif zeker aan bij Bar La Catedral. Op warme dagen brengen subtiele waterverstuivers verkoeling terwijl je geniet van biefstuk in whiskey, ossenstaart-kroketjes, brood met aioli of zalige kippenborst.
 • Bestel geen dessert, maar zoek je heil bij een van de vele ijswinkeltjes of bakkertjes. Bijvoorbeeld bij Chocolate y Limón in Pasaja de Villa. Goddelijke witte chocoladeijs!
 • Wel genieten van een diner mét dessert? Ga dineren bij Don Juan de Alemanes. De meer dan schattige serre annex binnentuin is voorzien van een goddelijke desserttafel. Kiezen is lastig!
 • Geen zin in een toeristische flamingo show? In Casa de la Guitarra maak je in een kantine-achtige sfeer kennis met traditionele flamingo in de vorm van gitaarspel, zang én dans.

Overnachten in Santa Cruz

Santa Cruz, Sevilla: hotelVerblijf je in Sevilla overnacht dan zeker in Santa Cruz, ook al kunnen de prijzen van deze hotels iets hoger liggen door de populariteit. Hotel Las Casas de la Juderia is een bijzondere plek om te overnachten.

Het charmante viersterren hotel is samengesteld uit 11 gebouwen met 23 herenhuizen, welke door bijzondere tunnels verbonden zijn. Een fascinerend doolhof en grote kans dat je de eerste keer de weg kwijtraakt… Geen zorgen! Je vindt altijd de receptie én je komt onderweg allemaal charmante pleintjes en binnentuintjes tegen.

Op warme dagen, als je het geslenter even zat bent, is het zwembad op de derde verdieping een verademing. Even afkoelen – terwijl de mussen van het dak vallen – onder het genot van een drankje, gezellige muziek en een goede atmosfeer. Met uiteraard uitzicht op de kathedraal!

Praktisch!

 • De zomers in Sevilla kunnen enorm heet zijn, de maanden juli en augustus zijn dan ook niet de beste periode en ook in juni kan het al flink warm worden. Kies liever voor het voorjaar of najaar, óf als je dan toch in de zomer gaat voor een hotel met zwembad.
 • Sevilla is prima te voet te ontdekken, maar mochten ze onverhoopt toch erg moe zijn dan kun je gebruik maken van stadsbussen of de taxi. Deze laatste zijn zeer betaalbaar. Voor een ritje van 10-15 minuten betaal je € 5,- tot € 8,-. Vanaf de luchthaven naar een hotel in Santa Cruz betaal je ca. € 25,-.
 • Een andere leuke manier om veel van de stad te zien, is per fiets. Er staan fietsenstallingen langs de kant van de weg, waar je m.b.v. je creditcard zo een fiets mee kunt nemen.
 • Maak gebruik van de Sevilla Card om voordelig gebruik te maken van het openbaar vervoer én toegang te krijgen tot gratis musea. Je krijgt daarnaast korting bij winkels en restaurants. Hoe langer je verblijft, hoe goedkoper de pas is.

Zin gekregen in een stedentrip Sevilla om zelf deze bijzondere wijk te bewonderen? Bekijk ons voordelige aanbod.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *