Wijken Praag

Ontdek Praag wijk voor wijk

Hoe mooi Praag ook in het voorjaar is, in het najaar is het misschien nog veel leuker om er naar toe te gaan. In november kun je kerstmarkten bezoeken, de glühwein staat voor je klaar en het is er aanzienlijk rustiger waardoor je al het moois dat deze gouden stad te bieden heeft in rust kunt bekijken.

Praag, de stad die in de volksmond ook wel de gouden stad wordt genoemd, is een prachtige stad die je grofweg kunt opdelen in vijf wijken; Stare Mesto, Josefov, Nove Mesto, Mala Strana en Hradcany. Elke wijk heeft zijn eigen sfeer, maar allemaal hebben ze die Tsjechische charme die de stad zo typeert. We nemen je mee langs alle wijken van Praag.

Stare Mesto: het kloppende hart van de stad

Wijken Praag: Stare MestoMisschien wel het meest bekende symbool van Praag; de bekende astronomische klok met de gouden wijzers en een turquoise achtergrond. Elk uur slaan de twee deurtjes open en komt er een parade van apostelen voorbij. Dit schouwspel is de reden dat veel toeristen na aankomst direct een bezoek brengen aan Stare Mesto. Maar de wijk biedt meer.

Het oude stadsplein en de kleine omliggende straatjes vormen samen de wijk Stare Mesto, die ook wel bekend staat als het kloppende hart van Praag én tevens de historische stadskern. Het rijke verleden van de wijk zie je terug in alle gebouwen. En doordat de wijk 100% autovrij is, kun je overal rustig rondwandelen zonder op het verkeer te hoeven letten. Je aandacht gaat volledig naar de pracht & praal van de stad.

Naast de astronomische klok is ook de Karelsbrug één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de wijk. Vanaf de brug, vernoemd naar Karel IV die de opdracht gaf voor de bouw, heb je een prachtig uitzicht over de rivier de Moldau. Maar niet alleen het uitzicht is mooi, ook de dertig barokke beeldhouwwerken op de leuningen zijn dat. En ze schijnen ook nog geluk te brengen als je even over de koperen afbeelding op de sokkel aait. Ook een muntje in het water gooien vanaf de brug zou voorspoed bieden. Gewoon doen, kwaad kan het zeker niet!

Wijken Praag: Hotel RottOp slechts 2 minuten van het Oude Stadsplein ligt Hotel Rott, centraler kun je haast niet verblijven. De knusse inrichting van het stijlvolle viersterren hotel zorgt voor een huiselijk gevoel.

Josefov: de Joodse wijk

Wijken Praag: Joodse wijkVoor een hoge dosis indrukwekkende geschiedenis ga je naar de Praagse wijk Josefov, die ook wel bekend staat als Josefstad of simpelweg de Joodse wijk. Tot aan 1850 werden Joodse mensen verplicht in deze met een muur omheinde wijk te gaan wonen. Pas daarna werd de wijk samengevoegd met de andere wijken in Praag. En hoewel Josefov tussen 1983 en 1913 grotendeels werd gesloopt (men wilde de wijk op Parijs laten lijken) vind je hier nog wel het Joodse leven terug en een aantal bijzondere bezienswaardigheden.

De oude Joodse begraafplaats is zonder twijfel een must see tijdens een stedentrip Praag. Op dit rommelige kerkhof staan 12.000 grafstenen kriskras door elkaar heen. Schots en scheef. De oudste grafsteen die je zult aantreffen stamt al uit 1439! Buiten dat het bijzonder is om te zien, en er ongetwijfeld kippenvel op je armen zult staan, geeft het je ook een goed beeld van hoe men vroeger met Joden om ging in de Tsjechische hoofdstad.

Daarnaast vind je in de Joodse wijk de oudste overgebleven synagoge van Europa, de Oud-Nieuwe synagoge, welke nog steeds in gebruik is. De synagoge stamt uit de 13e eeuw en is niet door de Joden zelf gebouwd, maar door Christenen. Het was in die tijd namelijk niet toegestaan voor Joden om bouwmeester te zijn.

Wijken Praag: Hotel AstoriaAan het randje van de Joodse wijk vind je Hotel Astoria. Niet alleen kun je vanaf hier kennis maken met de Joodse geschiedenis, je verblijft ook nog pal aan één van de grootste winkelstraten én de oude stadskern ligt op loopafstand.

Nove Mesto: de wijk van Karel IV

Een stuk zuidelijker dan bovengenoemde wijken vind je de Praagse wijk Nove Mesto, welke in 1348 is ontstaan als aparte stad. In die tijd liet Karel IV, waarvan je zal merken dat hij flink wat sporen heeft achtergelaten in de stad, een gebied van 2 km² omheinen door een lange muur. Binnen deze muur werd een volledig nieuwe stad uit de grond gestampt. Met eigen marktpleinen, kerken, scholen en talloze straatjes om in te verdwalen. Na de afbraak van de muur in 1748 werd Nove Mesto (bekend als Nieuwe Stad) één van de belangrijkste wijken van Praag.

Het Wenceslasplein is het belangrijkste plein van de wijk én het toeristische hart van Praag. Je vindt er tal van hotels, discotheken, clubs en winkels. De verschillende bars en terrasjes zijn hier tot de late uurtjes open. Enkele populaire discotheken zijn Radost, met een loungezaal, danszaal en bar. Daarnaast is de N11 populair, de eerste New Yorkse nachtclub van Praag. Voor het echte Praagse uitgaansleven moet je dus in deze wijk zijn!

Wijken Praag: Hotel Garden CourtIn het stijlvolle Hotel Garden Court is het volop genieten. Met dank aan het goede openbaar vervoer, dat binnen handbereik ligt, ben je ook zo in de andere delen van de stad.

Mala Strana: de slenterwijk van Praag

Wijken Praag: Mala StranaDe wijk Mala Strana vind je aan de linkerkant van de rivier de Moldau. Een lange geschiedenis zal je hier niet vinden; de wijk is door de jaren heen meerdere keren geteisterd door grote branden en keer op keer opnieuw opgebouwd. Waar dit aanvankelijk in renaissancestijl was, werd het de laatste keer opgebouwd in barokstijl. Deze laatste zorgt voor een romantische sfeer in de vele straatjes die de wijk rijk is.

Naast dat het geen straf is om hier door de straten te slenteren en je te laten verrassen, vind je ook diverse bezienswaardigheden in de stad. Zo vind je in de wijk de bekendste kerk van Praag, de Sint-Nicolaas kerk. De 75 m hoge kerk is ook gebouwd in barokstijl en wordt geroemd vanwege de 1.500 m² grote fresco aan het plafond.

Neem ook een kijkje bij de John Lennon-muur, welke door Praagse hippies voorzien is van indrukwekkende schilderingen. Slenter verder door de wijk die bekend staat om de leuke restaurantjes.

Wijken Praag, Hotel Biskupsky DumHotel Biskupsky Dum is een kleinschalig en elegant hotel in een oud bisschopshuis. Het ligt aan de voet van de Karelsbrug en buiten deze centrale ligging wordt het hotel ook geroemd om haar ambiance en persoonlijke service.

Hradcany: de Burchtwijk

In het noordwesten van de stad vind je één van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. De Praagse Burcht is hierdoor niet alleen een van de belangrijkste attracties van de stad, het is tevens hét middelpunt van de wijk Hradcany, die om deze reden de bijnaam Burchtwijk heeft.

Binnen de burchtmuren vind je o.a. de Sint-Vituskathedraal. De drie torens van deze kathedraal zorgen voor de mooie silhouet waar de burcht als eerst aan wordt herkend. Ook bekend is het Gouden Straatje. Deze straat vol kleine, gekleurde huisjes is in de 16e eeuw ontstaan toen arme winkeliers en werklui moesten vluchten voor een hevige brand in de stad. Daarna werd het de thuishaven van dichters, venters, alchemisten en boogschutters. Maar onderschat ook de rest van de burcht niet; binnen de stadsmuren vind je maar liefst 7,5 hectare aan Romaanse, Gotische en Classistische gebouwen.

Zie jij een najaars- of winterstedentrip naar Praag wel zitten? Bekijk snel ons voordelige stedentrip-aanbod.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *