Stedentrip Praag tips

Stedentrip naar Praag? Check deze tips voor de hoofdstad van Tsjechië

Maak jij binnenkort een stedentrip naar Praag? Met deze tips weet je – ook als beginner – in no time alles over de stad. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige stedentrip. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Praag-tips voor beginners bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je zeker niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor Praag.

Een stedentrip naar Praag boeken?
Bekijk ons aanbod

Waar ligt Praag?

Praag is de hoofdstad van Tsjechië. Je vindt deze in het binnenland van Praag, op ca. 800 km van Utrecht. Dat is een beperkte afstand, waardoor jouw vliegtijd maar 1,5 uur is. Praag is daarom perfect voor een korte stedentrip van 3-4 dagen.

Nog even wat achtergrondinformatie over Praag. De huidige stad bestaat een jaar of 2.000. Door de lange geschiedenis vind je er prachtige gebouwen en staat het historische centrum zelfs in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het is dus niet verrassend dat Praag de belangrijkste toeristische bestemming is in Praag; 55% van alle buitenlandse reizigers gaat naar de stad. Er wonen 1,3 miljoen inwoners en daar komen elk jaar zo’n 2 miljoen toeristen bij.

Waar staat Praag bekend om?

Praag wordt ook wel de ‘Gouden Stad’ genoemd. Deze bijnaam is niet zonder reden; het wordt door kenners gezien als een van de mooiste steden van Europa. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door imposante – en vaak ook kleurrijke – gebouwen. En de daken? Die lijken soms een gouden gloed te hebben. Terechte bijnaam dus!

Er draait veel om cultuur, geschiedenis én muziek. Dat laatste dankt het met name omdat de grootse componist Mozart in de stad woonde, maar ook de Tsjechische componisten Bedřich Smetana, Antonín Dvorák en Leoš Janáček haalden hun inspiratie uit de stad.

Is Praag leuk met al die geschiedenis? Ja, zelfs als je niet van cultuur houdt, is het een geweldige stad. Er heerst een gemoedelijke sfeer, je vindt er hippe restaurants en bars en kunt er uitstekend uitgaan en shoppen. Er staat je dus een veelzijdige stedentrip in Praag te wachten!

Stedentrip Praag tips: gouden stad
De ‘gouden stad’ Praag, in het bijzonder het oude centrum, staat bekend om de prachtige oude gebouwen

Zien & doen in Praag: de ultieme tips

Tijdens een 3-, 4- of 5-daagse stedentrip in Praag komt vervelen niet voor in je woordenboek. Met zoveel wijken en zoveel bezienswaardigheden kan je je dagen vermaken. Maar… je moet ergens beginnen, dus wij zetten de belangrijkste tips voor een stedentrip in Praag voor je op een rijtje.

Je móet sowieso beginnen in het historische centrum. Dit deel wordt ook wel Oude Stad (Staré Město in het Tsjechisch) genoemd. Het bestaat uit een wirwar van smalle straatjes, waar je eindeloos kunt slenteren en af en toe ook een beetje verdwalen. Wat overigens geen straf is!

Niet te missen bezienswaardigheden in dit deel van de stad?

  • Het imposante Oude Stadhuisplein heeft een oppervlakte van ruim 9.000 m² en wordt omringd door historische gebouwen als de gotische Tynkerk en het Oude Raadhuis. Naast die laatste hangt trouwens nog iets fraais; de Astronomische Klok. Deze geeft niet alleen de tijd, maar ook de dagen en de maandstand weer. Elk uur gaan er in de klok twee kleine deurtjes open, waaruit Jezus en zijn apostelen komen. Bijzonder om te zien!
  • Een mooie foto van de Oude Stad maken? Dat kan vanaf de Karelsbrug, die de Oude Stad verbindt met de overkant van de rivier de Moldau. Gooi vanaf hier ook meteen een muntje in het water; dat zou geluk brengen.
  • In de Joodse wijk (Josefov) vind je de oude Joodse begraafplaats. Op dit rommelige kerkhof staan 12.000 grafstenen schots en scheef door elkaar heen. De oudste grafsteen die je zult aantreffen stamt al uit 1439! Buiten dat het bijzonder is om te zien, geeft het je ook een goed beeld van hoe men vroeger met Joden om ging in de Tsjechische hoofdstad.
Stedentrip Praag tips: oude stad
Het historische centrum van Praag wordt gekenmerkt door charmante straatjes als deze

Neem ook zeker een kijkje buiten het historische centrum. Hier hebben we ook nog wat tips voor:

  • Voor gezelligheid ga je naar de wijk Nove Mesto, waar je het Wenceslasplein vindt. Dit plein wordt gezien als het toeristische hart van de stad. Je vindt er heel veel hotels, discotheken, clubs en winkels.
  • Wist je dat je een van de grootste paleizencomplexen ter wereld in Praag vindt? De Praagse Burcht – die je in de noordelijke wijk Hradcany vindt – is een aaneenschakeling van mooie gebouwen en details. Bezoek o.a. de Sint-Vituskathedraal en het Gouden Straatje. Deze laatste staat vol gekleurde huisjes uit de 16e-eeuw.
  • Een mooi uitzicht over de stad? Op de Petřínheuvel vind je de gelijknamige Petříntoren, die wel wat weg heeft van de Eiffeltoren. Als je bovenop de toren staat, bevind je je 378 meter boven de zeespiegel.
  • Het meest bijzondere gebouw in Praag? Het Dansende Huis. Het gebouw werd ontworpen door de architecten Vlado Miluní en Frank Gehry. De bijnaam – Fred & Ginger gebouw – verwijst naar het danspaar Fred Astaire en Ginger Rogers.

Openbaar vervoer in Praag

Het oude centrum van Praag is vrij compact, maar als je ook de Moldau over wil steken om de Praagse Burcht te bezoeken, moet je flink wat stappen zetten. En dan hebben we het nog niet gehad over de nieuwe stad.

Wij doen het liefst alles te voet, dan ontdek je simpelweg het meeste van de stad en krijg je ook het lokale leven. Vind je alles lopend doen toch iets te veel? Praag kent een uitgebreid netwerk met trams, bussen en metro’s.

Bijzonder is tram 23. Als je op deze nostalgische tram stapt, kom je langs een flink aantal bekende bezienswaardigheden, waaronder de Praagse Burcht, de Sint Nicolaaskerk en het Nationaal Theater.

Stedentrip Praag tips: openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Praag is goed geregeld, met name de tramlijnen zijn uitgebreid

Wat is de beste reistijd voor Praag?

Praag kent warme zomers; te warm als je veel door de stad wil slenteren. We raden je daarom aan om in de lente (maart t/m mei) of herfst (september t/m oktober) naar de Tsjechische hoofdstad te reizen. De wintermaanden – en dan met name november en december – zijn ook een populaire maand voor Praag; dan worden de wijken gevuld met leuke kerstmarkten.

Een woordje Tsjechisch

We geven je graag je nog wat handige Tsjechische woorden, zodat jij goed voorbereid op pad gaat. Locals waarderen het als je hen in hun eigen taal aanspreekt. Wees gerust, je redt je ook prima met Engels.

  • Goedendag – Dobry Den (informeler = Ahoy)
  • Alstublieft – Prosim
  • Dank u wel – Dekuji vam
  • Tot ziens – Na shledanou
  • Proost – Na zdravi
  • Mag ik de rekening? – Mohu dostat účet, prosím?

Onze favoriete hotels in Praag

Vanwege het uitstekende openbaar vervoernetwerk van Praag is een hotel met centrale ligging geen must. Wij hebben voor deze selectie dus vooral gelet op fijne faciliteiten. Hier komen ze:

  • Mamaison Residence Downtown heeft een rustige ligging op loopafstand van het Wenceslasplein. Je start de dag met een lekker ontbijt en na een dag slenteren kom je bij in het wellnesscentrum. Ideaal!
  • Een hotel met een gouden randje in de Gouden Stad? Ga voor K+K Hotel Central. Dit hotel zit in een prachtig gerenoveerd art nouveau-gebouw uit 1910 en heeft een ge-wel-dig-e ligging in de Oude Stad. Je wandelt zo naar het Oude Stadsplein.
  • Ibis Praha Mala Strana ligt in een van de oudste wijken van Praag. Dankzij de comfortabele kamers, het ontbijtbuffet en bar is dit een fijne uitvalsbasis. Restaurants, bars en winkels vind je in de directe omgeving genoeg!
  • Op loopafstand van de Praagse Burcht verblijven? We tippen Hotel Three Storks. Dit luxe hotel biedt modern kamers, een fijn ontbijtbuffet en mooi terras. Een dagje wat minder weer? Ook in de lichte lounge kan je relaxen.
  • De ligging van Hotel Archibald at the Charles Bridge is uniek; het ligt op Kampa eiland, een eilandje met uitzicht op de Karelsbrug. Het is gevestigd in een monumentaal 16e-eeuws pand. De kamers zijn verzorgd en in de ochtend schuif je zo aan bij het ontbijtbuffet.

Bekijk alle hotels in Praag

Stedentrip Praag tips: hotels
Op zoek naar een hotel voor een stedentrip in Praag? We tippen o.a. Hotel Archibald at the Charles Bridge

Nog meer tips voor een stedentrip in Praag

Tot slot; nog een aantal extra Praag-tips om echt alles uit jouw stedentrip te halen:

  • Hoewel je in Praag vrij goedkoop kunt eten, is er een trucje om dat nog voordeliger te doen. Diverse restaurants hanteren een ‘Poletni’ menu, een dagmenu waar locals voor weinig geld hun hapjes bestellen. Ook toeristen kunnen hier gewoon aan meedoen. Scheelt toch weer!
  • Ben je wat minder goed ter been of regent het onverhoopt tijdens jouw stedentrip in Praag? Maak dan gebruik van de hop-on-hop-off-bussen die door de stad rijden. Bestel hier alvast je tickets.
  • Wist je dat je in Praag kunt badderen in een tonnetje van bier? Ja, echt! Er is een speciale bier-spa in de stad. Naast dat het een geweldige activiteit is, geeft het je huid en haar ook nog eens een flinke boost door de vitamine B en actieve enzymen in het bier. Meer weten? We schreven er een artikel over.
  • Even toe aan een pitstop en een zoete versnapering? Proef zeker de lokale lekkernij Trdelník. Deze gesuikerde en opgerolde deeghoorn wordt naar wens gevuld met fruit, slagroom, chocolade en/of ijs.

Zie jij door onze Praag-tips een stedentrip helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een hotel uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *