Gratis doen in Praag

Portemonnee vriendelijk Praag: 17x gratis doen

Boek een stedentrip Praag, neem wat zakgeld mee voor de must-sees waar je niet om heen kunt (denk aan de Praagse burcht en de Joodse begraafplaats) én print dit artikel uit om jezelf vooral geld te besparen. Je kunt namelijk enorm veel gratis doen in Praag. Welkom in een van onze favoriete Europese steden!

De leukste gratis bezienswaardigheden in Praag

Als je in Praag bent, kun je niet om een aantal hotspots heen. Zoals de Joodse begraafplaats, de Praagse Burcht en het Nationaal Theater. Stuk voor stuk wel bezienswaardigheden waarvoor je een greep naar je portemonnee moet doen. Gelukkig zijn er ook nog een aantal bezienswaardigheden gratis toegankelijk.

Gratis doen in Praag: KarelsbrugDe prachtige gotische Karelsbrug, die in het midden van de historische stad ligt, heeft een geschiedenis van meer dan 600 jaar oud. Dit zie je terug in de bijzondere beelden van heiligen die de brug sieren. Vooral ’s avonds is het een plaatje om overheen te wandelen!

Niet helemaal gratis, maar wel doen: een muntje van de brug gooien. Het kost je misschien € 0,05, maar het zou wel geluk brengen. En het verhaal gaat ook dat als je een wens doet bij het koperen kruis halverwege de brug deze uit zal komen.

Rondom de Praagse burcht (met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar de belangrijkste bezienswaardigheden) is er wel het een en ander gratis doen. Slenteren door de tuinen bijvoorbeeld. Of – stiekem nog veel leuker – de wisseling van de wacht bijwonen.

De ceremonie begint om 12.00 uur ’s middags aan het eerste binnenhof en trekt dagelijks enorm veel toeschouwers. Laat je hier niet door weerhouden; kom op tijd en sta first row! Dan zie je de vlaggenceremonie en fanfare in volle glorie.

Maak een keuze uit gratis musea

Praag zou geen echte Europese stad zijn als het geen gratis musea biedt. Je moet alleen wel even weten in welk museum je wanneer moet zijn. Een van de meest bekende is de Nationale Galerij. Deze is elke eerste woensdag van de maand voor een groot deel van de dag geopend. Dit geldt ook voor bijv. het Kampa museum.

En in Praag 7, een van de meest kunstzinnige stadsdelen, zijn veel galerieën continue gratis te bezoeken. En het Militair Historisch Instituut in Praag biedt gratis toegang tot al haar musea, waaronder het legermuseum en het luchtvaartmuseum.

Meer musea bezoeken? In dit schema kun je eenvoudig zien welk museum wanneer en tegen welke prijs te bezoeken is. Hoef je alleen maar de gratis dagen eruit te pikken. En check dan meteen even de datum van de Jaarlijkse Museumnacht.

Even weg van de drukte

Gratis doen in Praag: LetnaparkHet fijne van stadsparken? Ze zijn gratis toegankelijk én je kunt even bijkomen van de drukte. Vanuit Letnápark, in de wijk Holešovice, geniet je daarnaast van een prachtig uitzicht over het historische centrum, de Joodse wijk en de Moldau. Strijk neer in de biergarten voor een verfrissend biertje (van een halve liter, want dat is het kleinste formaat).

De oevers langs de Moldau (wat wordt gezien als de Praagse Seine) nodigen ook uit voor een relaxmomentje of een lange wandeling. Elke dag en het liefst aan de Náplavka-oever, tussen de Jiráskův-brug en de Palacký-brug. Op zaterdag kun je vanaf de vroege morgen over de kade slenteren langs leuke marktkraampjes. Op de andere dagen ben je er aan het juiste adres voor kwalitatief goede restaurants. En er worden regelmatig openlucht concerten gegeven.

Ook leuk is het Kampa park, welke je op het zuidelijke deel van het eiland Kampa (per trap te bereiken vanaf de Karelsbrug) vindt. Eenmaal uitgerust kun je zo doorlopen naar het noordelijke deel om aan te schuiven in een van de leuke restaurantjes.

De leukste pleinen van Praag

Gratis doen in PraagHet meest bekende plein, gelegen in het hartje van het historische centrum, is het Oude Stadsplein (Staroměstskě námĕstí).

Aan dit plein van maar liefst 9.000 m² vind je het stadhuis, diverse paleizen en een kerk. Maar het meest bekend is toch wel de astronomische klok met de gouden wijzers en een turquoise achtergrond. Elk uur slaan de twee deurtjes open en komt er een parade van apostelen voorbij. Dit schouwspel is de reden dat veel toeristen na aankomst direct een bezoek brengen aan het plein.

Het Wenceslasplein is het belangrijkste plein van de wijk Nove Mesto én het toeristische hart van Praag. Je vindt er tal van hotels, discotheken, clubs en winkels. De verschillende bars en terrasjes zijn hier tot de late uurtjes open.

Nog meer gratis doen in Praag

  • Er is een aantal kerken in Praag waar een toegangsprijs voor wordt gevraagd, maar dat geldt niet voor allemaal. De Týnkerk, die op veel Praagse ansichtkaarten wordt afgebeeld en aan het Oude Stadsplein ligt, is dinsdag- tot zaterdagmorgen geopend. Ook op zondagmorgen kun je er terecht, maar wel beperkt vanwege de kerkdiensten.
  • In een korte tijd veel van de stad zien én erover leren? Dan is een stadswandeling onder leiding van een gids een goed idee. De organisatie Sandeman’s New Europe biedt meerdere keren per dag een gratis stadstour aan. Het is wel verstandig om vooraf online te reserveren. Wat gratis is, is nu eenmaal snel vol!
  • Het meest opvallende bouwwerk in Praag? Het Dansende huis (dat eigenlijk Nationale-Nederlanden Building heet, maar door haar uiterlijk deze naam krijgt) staat in schril contrast met de iconische en historische gebouwen in de binnenstad. En dat is wat het juist zo bijzonder maakt!
  • Op pad met kinderen? Midden in Praag, in de barokke tuin Františkánská zahrada, vind je een oase van rust met een leuke speeltuin.
  • Neem ook een kijkje bij de John Lennon-muur, welke door Praagse hippies voorzien is van indrukwekkende schilderingen. Slenter daarna verder door de wijk Mala Strana die o.a. bekend staat om de romantische straatjes.
  • Ten noorden van het Oude Stadsplein ligt Josefov, de oude Joodse wijk. De musea en bezienswaardigheden in de wijk zijn veelal niet gratis toegankelijk. Maar slenteren door de straatjes geeft je ook al het gevoel in een museum, een openlucht museum wel te verstaan, te zijn belandt. Zeker heen gaan!

Genoeg gratis te doen dus! Nu nog een voordelige trip naar Praag scoren. Bekijk daarvoor onze scherpe last minutes.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *