Wat te doen Bonaire?

Wat te doen op Bonaire? Dé ultieme tips

De lijst van wat je allemaal kunt doen op Bonaire is nog niet oneindig, maar als je kijkt naar de oppervlakte van het eiland is er zeker veel te doen. Het eiland herbergt prachtige stranden, een rijke geschiedenis en overweldigende natuur. Kijk je mee naar de must-do’s op Bonaire?

Bonaire vormt de B van de ABC-eilanden. Het is een eiland gelegen in de Caribische Zee en is onderdeel van de Nederlandse Antillen. Het is dan ook niet verrassend dat de officiële taal van Bonaire Nederlands is. Een groot deel van de bevolking spreekt naast Nederlands Papiaments.

Reis je naar Bonaire met de intentie veel te zien? Dit kan heel eenvoudig. Bonaire is niet groot, waardoor je met een huurauto zo van de ene naar de andere bezienswaardigheid kunt rijden. En er is genoeg te zien én te doen. Zorg er in ieder geval voor dat je deze dingen doet op Bonaire.

Spot flamingo’s bij het Gotomeer

Wat te doen op Bonaire, Gotomeer flamingoHet Gotomeer is een bijzondere locatie op Bonaire. En dat is niet alleen omdat dit meer, dat in Washington Slagbaai National Park ligt, het grootste zoutwatermeer is van het eiland…

Deze plek is uniek omdat het is gevormd doordat koraal het meer afsloot van de zee, waardoor het zoute water op zijn plek bleef. En dat zoute water maakt weer dat het werd bewoond door flamingo’s. Het is nu hun belangrijkste thuisbasis op het Caribische eiland.

Het meer biedt overigens meer dan mooie fauna. Aan de oostzijde ligt een uitkijkpunt. Het uitzicht vanaf dit punt wordt door veel mensen aangekaart als één die doet denken aan de set van Jurassic Park.

Verken de grotten van Bonaire

Bonaire heeft een weelde aan grotten. Enkele indrukwekkende exemplaren zijn toegankelijk voor toeristen. Deze grotten kunnen alleen onder begeleiding en in kleine groepen worden bezocht. Dit om de natuur niet te veel te verstoren. De Spelonk grot is één van de toegankelijkste grotten. Dit is een droge grot, je vindt er geen water. De Spelonk staat o.a. bekend om de aanwezigheid van rotstekeningen van indianen.

Tijdens een tocht door de grotten zal je talloze stalagmieten en stalactieten aanschouwen. Verbaas je zeker niet als je vleermuizen tegenkomt. Deze dieren verblijven graag in de grotten van Bonaire. En niet te vergeten: voor een tocht door de grotten is het belangrijk dat je goed te been bent, de paden kunnen namelijk uitdagend zijn.

Bezoek Klein Bonaire

Wat te doen op Bonaire, Klein BonaireVoor de kust van hoofdstad Kralendijk, op slechts 800 meter, ligt Klein Bonaire. Dit eilandje met een oppervlakte van 6 km2 is onbewoond en kenmerkt zich door haar maagdelijk witte zandstranden en prachtige onderwaterwereld. Duiken is dan ook hoofdzaak rondom Klein Bonaire.

Omdat schildpadden hun eieren op de stranden van Klein Bonaire leggen, is er een grote kans dat je in de zee rondom het eiland een zeeschildpad tegen zult komen. Je bereikt Klein Bonaire eenvoudig met behulp van een watertaxi. Ze varen meerdere keren per dag en om zeker te zijn van een plekje kan het raadzaam zijn vooraf te reserveren.

Proef lokale specialiteiten uit de Bonairiaanse keuken

Smulpapen opgelet; Bonaire heeft smakelijke gerechten! Typische lokale kost? Dat zijn vooral lekker gevulde maaltijden. Een van de specialiteiten is sòpi, een soep die gevuld is met allerlei groenten en vlees. Sòpi di karni (met rundvlees) is een van de vele varianten. Vergis je niet als je dit gerecht besteld. Het is rijk gevuld en prima om als avondmaal te nemen.

Aan stoofschotels doen ze op Bonaire ook. De stóba is een populair gerecht op het eiland. Ook dit is in meerdere varianten te vinden. Er zijn stoofschotels met kippen-, geiten- of rundvlees.

Duik en bekijk de koraalriffen

Wat te doen op Bonaire, koraalriffenBehalve op Klein Bonaire heb je aan de vele stranden van Bonaire zelf volop duikmogelijkheden. Dit is een geweldige ervaring omdat op de bodem van de oceaan versteend koraal te vinden is.

Dat het – nog steeds! – zo mooi duiken is op Bonaire heeft het eiland o.a. te danken aan het feit dat een groot deel van Bonaire een beschermd natuurgebied is. Het Bonaire National Marine Park omvat 27 km2 aan beschermd gebied. Hierdoor blijft de natuur intact. Koraal en vissen zijn er daardoor in overvloed.

Bezoek de boulevard van Kralendijk

Kralendijk is de hoofdstad van Bonaire. Voor het echte shoppen moet je in Kralendijk niet zijn, maar de boulevard is zeker de moeite waard voor wie graag struint. Er zijn restaurants, bars en terrasjes te vinden. En vanaf de boulevard kijk je zo uit op Klein Bonaire. Naast genieten van het uitzicht vanaf een terras, is het ook heerlijk om te wandelen over de promenade. Doe dit wanneer de zon begint onder te gaan, want de zonsondergang is er één uit duizenden.

Verblijf in een comfortabel hotel

Wat te doen op Bonaire, Van der Valk Plaza Beach Resort BonaireEen van onze meest geboekte hotels is Van der Valk Plaza Beach Resort Bonaire. Dit hotel in Kralendijk ligt vlak aan het strand. Al zijn de tropische temperaturen op Bonaire fantastisch om juist heerlijk buiten te zijn en op pad te gaan, is er bij en in het hotel ook veel te beleven.

Plaza Resort Bonaire beschikt over o.a. een zwembad, schoonheidssalon en restaurant. Ga je voor extra luxe, dan heb je de mogelijkheid een all inclusive vakantie te boeken. Je kunt dan de gehele vakantie lang profiteren van ontbijt, lunch en diner, snacks en drankjes zonder dat je jouw portemonnee tevoorschijn hoeft te toveren.

Wat je nog meer kunt doen op Bonaire

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen op Bonaire? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Bonaire staat bekend als een toplocatie om te surfen. Met name windsurfen kan je je hier goed. Dit heeft te maken met de goede wind en de ondiepe zee. Het is niet nodig jouw materialen mee te nemen vanuit Nederland, want er zijn diverse centra waar materialen kunnen worden gehuurd.
  • Het slavenverleden heeft op Bonaire een stempel achtergelaten. Dit wordt duidelijk wanneer je de slavenhutjes om de hoek van de zoutpannen bezoekt. Het zijn kleine gele huisjes waar slaven hun nachten moesten doorbrengen. Het is lastig voor te stellen dat mensen werden geforceerd dicht op elkaar te slapen in deze kleine ruimtes.
  • Wist je dat op Bonaire zoutwinst van oorsprong een belangrijke bron van inkomsten was? Deze geschiedenis is niet vervaagd; bij het Pekelmeer vind je vandaag de dag nog hoge zoutbergen. Deze bergen ontstaan doordat grote bassins met zeewater worden gevuld. Het zeewater verdampt en laat een laagje zout achter. Dit proces wordt veelvuldig herhaald totdat hoge bergen ontstaan.

Wat wil jij allemaal gaan doen tijdens een zonovergoten vakantie op Bonaire?

OVER DE AUTEUR

Marieke

Ik ben gek op reizen én schrijven. Ik heb al flink wat van Europa gezien, maar ben nog lang niet klaar met de wereld verkennen. Ik neem je mee naar de mooiste plekken op de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *