Washington Slagbaai National Park, Bonaire

Washington Slagbaai National Park: wildlife op Bonaire

Bonaire, dat is toch enkel een bestemming voor zonliefhebbers? Nee! Ook natuurfanaten zijn aan het juiste adres op het Caribische eiland. In Washington Slagbaai National Park vind je prachtige flora en fauna, bijzondere dieren, mooie stranden én de hoogste berg van het eiland. Absoluut een bezoekje waard!

Washington Slagbaai National Park in het kort

Washington Slagbaai National Park werd in 1969 geopend en was daarmee het eerste nationale park van de Nederlandse Antillen. Het park heeft een oppervlakte van 55 km² en beslaat daarmee bijna een vijfde deel van Bonaire. Haar naam dankt het park aan de twee voormalige plantages waaruit het bestaat: Washington en Slagbaai. Je vindt het park in het meest noordelijke punt van Bonaire.

Genieten van de schitterende natuur

Het landschap van Washington Slagbaai National Park is niet met één – of een paar – woorden te omschrijven. Je vindt er namelijk heel uiteenlopende natuurrijke pareltjes. Denk hierbij aan zoutpoelen, zoetwaterbronnen, bergen, stranden, cactussen en vetplanten.

Het indrukwekkende natuurpark op Bonaire (dat niet zonder reden beschermd is) kun je vanwege het oppervlakte het best per auto bezoeken. Veel wegen zijn onverhard; als je een auto huurt, houd hier dan rekening mee.

Er zijn twee routes in het park uitgestippeld die je kunt volgen. De gele route, van 35 kilometer, brengt je langs de kustlijn en de vele hoogtepunten van het park. Wanneer je de 24 kilometer lange groene route volgt, kom je bij mooie snorkel- en duikspots.

Rijd ook zeker naar de Brandaris, die met een hoogte van 241 meter de hoogste berg van het eiland is. Je vindt dit pareltje middenin Washington Slagbaai National Park. Vanaf de top, waar je binnen ca. 2 uur naartoe kunt wandelen, geniet je van een waanzinnig uitzicht over het park. Een absolute must do!

Washington Slagbaai National Park, Bonaire
Washington Slagbaai National Park is zonder twijfel het mooiste stukje natuur op Bonaire

Bijzondere dieren spotten

Washington Slagbaai National Park is een walhalla voor dierenliefhebbers. Tussen al dat natuurschoon leven heel wat bijzondere beestjes! Doordat het park een beschermd gebied is, kunnen dieren er veilig leven.

Washington Slagbaai National Park is een perfecte plek voor vogels: er zijn maar liefst 203 verschillende soorten waargenomen. Een verrekijker is dan ook zeker een must have! Er leven kleurrijke exemplaren, waaronder een bijzondere papegaaiensoort, de lora. Wil je flamingo’s spotten? Ga dan naar de diverse zoutwatermeren in het park. Een hiervan, met de naam Saliña Mathijs, vind je direct bij de ingang. Vergeet je camera niet!

Wat voor beestjes er nog meer leven? Je vindt er diverse soorten hagedissen, waarvan sommigen enkel op Bonaire voorkomen. Ook geitjes, ezels en koeien lopen er rond. En ga je naar één van de stranden van Washington Slagbaai National Park? Dan kun je zomaar zeeschildpadden tegenkomen!

Washington Slagbaai National Park, Bonaire: dieren
Je kunt in Washington Slagbaai National Park talloze dieren spotten, waaronder leguanen

Bijkomen aan het strand

Over stranden gesproken… Met een kustlijn van maar liefst 15 kilometer lang zijn er tal van mooie stranden te vinden in Washington Slagbaai National Park. Eén van de bekendste is het Slagbaai-strand. Dit kleine strandje staat bekend als een goede plek om te snorkelen en duiken.

Ook Playa Chikitu is een aanrader om te bezoeken. Zwemmen wordt hier echter afgeraden, vanwege de hoge golven en sterke stroming. Zonnen kan er wél! Vergeet dus zeker je bikini niet mee te nemen wanneer je Washington Slagbaai National Park bezoekt, want wandelen of rondrijden door de natuur is prima af te wisselen met relaxen onder de zon.

Washington Slagbaai National Park, Bonaire: strand
Even neerploffen op een mooi strand? Kan ook in Washington Slagbaai National Park!

Praktische tips voor Washington Slagbaai National Park

  • Het park is dagelijks geopend van 08.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt 10 dollar per persoon.
  • In het park zijn diverse wandelroutes aangelegd; trek dus stevige stappers aan en neem zeker een petje, zonnebrandcrème, anti-muggenolie en een verrekijker mee.
  • Houd je van actie? Je kunt Washington Slagbaai National Park ook per fiets ontdekken via de speciaal aangelegde routes.

We wensen je vast veel plezier in Washington Slagbaai National Park, het natuurpareltje van Bonaire!

Washington Slagbaai National Park zelf ontdekken?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *