Waarom Tunesië echt veilig is

Waarom je Tunesië echt niet meer links hoeft te laten liggen

Hoewel Tunesië – gezien haar recente geschiedenis – voor veel mensen niet direct oppopt als ze denken aan de volgende vakantiebestemming, is het juist nu wél het moment om te gaan. Je vindt er (nog) geen hordes toeristen en je wordt met open armen en dankbaarheid ontvangen.

Wat er gebeurt als er twee jaar lang een negatief reisadvies is voor een land? Dan stort het toerisme in zijn geheel in en duurt het wel even voor alles weer is opgebouwd. Het overkwam Tunesië na de aanslag op het strand van Sousse. Maar hoe is het daar nu? Ik ging op pad om het te ontdekken.

Waarom Tunesië: welkomTunesië heeft altijd al op mijn wishlist gestaan. Simpelweg om het feit dat je cultuur & strand eenvoudig kunt combineren. En oh, wat vond ik het land er altijd fotogeniek uitzien. Maar toen was het juni 2015, was ik er nog altijd niet geweest en vond er een verschrikkelijke aanslag plaats op het strand van Sousse. Bijna 50 toeristen kwamen om het leven en het Ministerie van Buitenlandse Zaken gaf vrijwel direct een negatief reisadvies af.

Het negatief reisadvies duurde twee jaar en dat is best frappant. En vooral lang als je bedenkt dat er voor Parijs of Berlijn nooit een negatief reisadvies is geweest. Het gevolg: hotels sloten hun deuren en Nederlandse touroperators en luchtvaartmaatschappijen trokken zich terug.

In augustus 2017 werd het negatief reisadvies ingetrokken aan de kuststrook. Later volgde het binnenland, waardoor er ook weer meer excursies mogelijk werden. Langzaam zien we het toerisme en de vraag naar reizen naar Tunesië weer toenemen.

Hoe is het er nu écht? En waarom moet je dit land juist nu bezoeken? Ik geef je drie redenen om Tunesië weer op jouw wishlist (en het liefst bovenaan) te zetten!

Het is er écht weer veilig

Waar ik vooral benieuwd naar was, was de vibe. Zou ik me er veilig voelen en rustig over straat kunnen lopen? Het antwoord is volmondig ja!

Of we nu in de drukke medina van Sousse liepen, door het ietwat chaotische Tunis of in het pittoreske Sidi Bou Saïd (wat is dat mooi!); ik voelde me geen moment onveilig. Zelfs niet toen we – drie oer-Hollandse blondines – ‘s avonds laat over straat liepen.

Ja, je ziet hier en daar een beveiliger of politieagent. Met name op drukke kruispunten of bij resorts, zoals op wel meer bestemmingen. Maar dat gaf me juist een nóg veiliger gevoel!

Het is betaalbaar

Waarom Tunesië: souvenirsElk nadeel heeft zijn voordeel, zullen we maar zeggen…. De laatste jaren zijn pittig geweest voor de Tunesiërs die altijd rondkwamen van het toerisme. Hun inkomen stortte in. Nu de toeristen het land weer langzaam herontdekken, durven ze niet meteen de hoofdprijs te vragen.

Dat betekent dat je in de medina van Tunis vier gekoelde flesjes water voor € 1,- koopt, je in Sousse kunt parasailen voor nog geen € 15,- en cocktails (zelfs in vijfsterren hotels) zelden meer dan € 6,- kosten. En souvenirs? Die zijn al helemaal goedkoop, zeker omdat er ook nog eens onderhandelingsruimte is.

Houd wel in je achterhoofd dat ze het echt niet gemakkelijk hebben gehad en dat een € 1,- voor hen veel meer waard is dan voor jou. Ga niet tot het uiterste & geef ze een goede dag door net iets meer te geven. Zij geven jou gegarandeerd een fijne vakantie!


Even los van dat het lokale leven goedkoop is; uit onderzoek over al onze boekingen dit jaar blijkt dat een 8-daagse all inclusive vakantie naar Tunesië gemiddeld 30% goedkoper is dan naar andere bestemmingen. In the pocket!

Je wordt met open armen ontvangen

Waarom Tunesië: gastvrijIk heb heel wat dankbare blikken (en zelfs een knuffel) gekregen tijdens mijn ontdekkingsreis in Tunesië, wanneer ik vertelde dat ik op pad was om Nederlandse vakantiegangers te vertellen hoe de situatie nu is. Ze zien mij, jou en andere reizigers graag weer komen en dat laten ze in alles zien.

Of je nu de weg vraagt, tips wilt over de omgeving, wensen in het hotel hebt of wilt onderhandelen bij een winkel; ze blijven glimlachen en je helpen. Hoewel ze met name Frans spreken, doen ze ook zeker moeite om in het Engels met je te communiceren. Of met handen en voeten.

Als je vraagt of je een foto mag maken, is dit zelden een probleem. En dat is voor Afrikaanse landen best bijzonder. In bijv. Gambia, Senegal en Marokko is dat een stuk lastiger. Een walhalla voor een fotografieliefhebber als ik.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het mediterrane klimaat, de grote hoeveelheid cultuur die je er kunt snuiven en het brede aanbod aan hotels. Daar vertel ik je binnenkort meer over op deze blog. Stay tuned!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

5 thoughts on “Waarom je Tunesië echt niet meer links hoeft te laten liggen

 1. In juni 2015 waren wij op vakantie in Tunesie met het hele gezin. Op 6 km afstand van ons hotel vond de gruwelijke aanslag plaats. De jaren daarna hebben we contact gehouden met het geweldige animatie team van ons hotel. Wat hebben ze een moeilijke tijd doorgemaakt en nog steeds is het een struggel om werk te vinden en in hun levensonderhoud te voorzien. Tunesie heeft mijn hart gestolen. Vandaar dat wij dit jaar weer op vakantie gaan in Tunesie. Wij hebben er alle vertrouwen in en zien na 3 jaar niet te zijn geweest een heerlijke week tegemoet.

 2. Wij zijn 3 keer in Hammamet geweest. .Super vakantie gehad..Geweldige vriendenlijke mensen daar..Goed eten en drinken..Blij dat wij binnenkort weer kunnen afreizen naar Tunesié…Heerlijk naar de zon – strand en de gezelligheid..

 3. Wij kwamen in Sousse van 1 tot 22 augustus 2018 voor de eerste keer, en het land heeft echt mijn hart gestolen, vooral de vriendelijkheid van de mensen en het merendeel van het personeel is ons opgevallen.
  Het was er ook niet duur, voor €6 met zijn tweeën ontbijt bij coffee and bagel in Sousse, €12 voor een heerlijk gerecht in de avond met gratis brood als voorgerecht.
  Hele avond terrasje voor €0,75 per drankje koffie en fris gewoon geweldig

 4. We zijn 2 keer in Hammamet geweest en ik hoop straks weer voor de 2e keer naar Sousse te gaan. Helaas leven we nu in een onzekere tijd mbt Corona. Maar als het even kan gaan we zsm weer.
  In Tunesië ben je zo goed als verzekerd van genoeg zonnestralen tijdens je vakantie. Een verregende dag nog nooit meegemaakt. Hooguit 1 dag een paar regendruppels gehad als je heel goed voelde. Maar de zon bleef evengoed tussendoor schijnen.
  Niet alleen het lekkere weer trekt me aan. Zonder dat je er voor op zoek hoeft te gaan, snuif je veel cultuur op. Zo kom kom je veel mooie bezienswaardigheden uit de oudheid tegen. Ook de vele mooie smalle straatjes met mooie deuren en verschillende soorten aardewerk en andere handgemaakte producten spreken mij erg aan.
  Souvenirs, supermarktproducten en merkloze kleding zijn goedkoop. Ook terrasjes en restaurantjes zijn bijzonder goed te doen qua prijs.
  De mensen blijven vriendelijk ook al moeten ze heel hard werken om rond te kunnen komen.
  Kom graag weer terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *