Sidi Bou Saïd, Tunesië

Sidi Bou Saïd, een mediterrane schat in Tunesië

Sla een willekeurige reisgids van Tunesië open en je zal zien dat de foto’s worden gekenmerkt door kleurrijke deuren en kozijnen. Deze foto’s zijn veelal genomen in de hoofdstad Tunis óf in het prachtige, mediterrane Sidi Bou Saïd. In deze laatste waan je je zelfs een beetje in Griekenland!

Sidi Bou Saïd in het kort

Sidi Bou Saïd, TunesiëWandelend door Sidi Bou Saïd vraag je je haast af of je wél in Tunesië bent. Het straatbeeld doet – met dank aan de witte huisjes en blauwe details – eerder denken aan Griekse eilanden als Santorini en Mykonos.

Nee, je bent echt in Afrika en het heeft ook zeker een Arabisch tintje. Je ziet dit terug in o.a. de vele bogen en mozaïeken. Ook hangen de muren vol met Afrikaanse tapijten en tik je er voor een appel en een ei een originele tajine op de kop.

Je vindt Sidi Bou Saïd in het noorden van Tunesië. Het ligt op slechts een half uurtje rijden van de hoofdstad Tunis en ruim een uur rijden van de populaire badplaats Hammamet. Ook vanaf Sousse is een dagtrip mogelijk; je bent dan bijna twee uur onderweg.

Een kijkje in het kunstenaarsdorp

Sidi Bou Saïd wordt gezien als hét kunstenaarsdorp van Tunesië. Deze eer heeft het met name te danken aan de Zwitsers-Duitse kunstenaar Paul Klee, die hier aan het begin van de 20e eeuw een tijd doorbracht. Oók dit zie je terug in het straatbeeld!

Sidi Bou Saïd TunesiëEen goede eerste indruk van Sidi Bou Saïd krijg je als je de hoofdstraat Rue Hedi Zarrouk (het verlengde van Rue Habib Thameur) volgt. Witte huizen, gietijzeren blauwe balkonnetjes en dito kozijnen kenmerken – samen me de aanwezige cafés, restaurants en winkels – het straatbeeld. Dit is ook meteen de plek waar de meeste toeristen blijven hangen. Terwijl het stiekem misschien niet half zo leuk is als de rest van het stadje…

We raden je aan na een eerste sightseeing in deze hoofdstraat vooral willekeurig links of rechtsaf te slaan. Dan kom je pas de écht leuke (en rustigere!) plekken van Sidi Bou Saïd tegen. Om elke hoek van de straat staat je weer een verrassing te wachten. In de vorm van abstracte, blauwe street art, zalig geurende bloesems, mooie deuren en pittoreske portiekjes.

Sidi Bou Saïd: deurenAchter de gekleurde deuren gaat ook nog een verhaal schuil. Of de deuren nu geel, blauw of wit zijn; hoe meer klinknagels erin zitten, hoe rijker de bewoners van het huis zijn.

Of Sidi Bou Saïd ook bezienswaardigheden kent? Jazeker! Ennejma Ezzahra is bijvoorbeeld een prachtig wit/blauw paleis dat aan het begin van de 20e eeuw werd gebouwd door Baron Rodolphe d’Erlanger. Het doet geen dienst meer als paleis, maar je vindt er wel een museum voor muziekinstrumenten. En de paleistuinen zijn fijn om even doorheen te wandelen.

Van uitzichtpunt tot hapje & drankje

Sidi Bou Saïd, TunesiëEén van de bekendste uitzichtpunten van Sidi Bou Saïd is die aan het eind van Rue Hedi Zarrouk; je kijkt over de blauwe parasolletjes van Café des Délices heen en hebt de zee in zicht. Maar maak hier niet slechts een foto en vertrek weer; het cafeetje zelf nodigt uit tot een hapje & drankje.

Liever een uitgebreide lunch? Aan de andere kant van Rue Hedi Zarrouk vind je Au Bon Vieux Temps. Regel een raampje bij het raam en je hebt een prachtig uitzicht terwijl je geniet van malse lam of een tajine met couscous.

Een andere populaire hotspot om wat te eten of drinken is Restaurant Dar Zarrouk. Achter een grote blauwe deur ligt een prachtige binnentuin verborgen. Geen straf om hier met een cocktail in jouw hand bij te komen van al die trappetjes op en af klimmen. Want trappetjes die vind je in overvloed in Sidi Bou Saïd.

Ga vroeg op pad!

Sidi Bou Saïd TunesiëNadat er twee jaar lang een negatief reisadvies is geweest, is Tunesië nu weer hot & happening aan het worden. Sidi Bou Saïd wordt dus ook steeds drukker. Omdat niet iedereen vroeg wil opstaan op vakantie, raden we jou juist aan dit wél te doen. Voor de rest uit.

Als je een auto huurt, kun je zelf kiezen hoe laat je gaat. Houd wel rekening met het enigszins chaotische verkeer. Wie niet graag in het buitenland rijdt, kan beter een privéchauffeur regelen. Dat kan soms goedkoper uitpakken dan een excursie. Vraag ter plaatse naar de mogelijkheden.

De beste plek om te parkeren is op de parkeerplaats aan Rue Sidi Azizi. Via een steegje vol kraampjes loop je in een paar minuten naar de hoofdstraat. Laat je hierbij niet afschrikken door de ietwat opdringerige verkopers rond de parkeerplaats. In de rest van het stadje is dat stukken minder.

Liever georganiseerd op pad? Vanuit Hammamet (maar ook andere badplaatsen) zijn er tal van excursies te boeken, soms gecombineerd met bijv. een bezoek aan de hoofdstad Tunis of de ruïnes van Carthago.

Houd jij van fotograferen? Reken er dan maar op dat jouw camera overuren maakt tijdens een bezoekje aan Sidi Bou Saïd. Ik kwam na mijn bezoek onlangs thuis met een enorme fotoserie. De pareltjes uit deze serie vind je hieronder. Met een overdosis blauw!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *