Excursies & dagtripjes Hammamet, Tunesië

Ontdek Tunesië! De leukste dagtripjes & excursies vanuit Hammamet

De Tunesische badplaatsen, waaronder Hammamet, lenen zich prima voor een luiervakantie vanuit een van de vele (all inclusive) hotels. Maar laten we wel wezen; als je in een land als Tunesië verblijft, is dat zonde. Het Noord-Afrikaanse land biedt zoveel moois. Neem bijvoorbeeld deze dagtripjes & excursies vanuit Hammamet. Doen!

Hammamet in een vogelvlucht

Aan de noordkust van Tunesië vind je een van de belangrijkste badplaatsen van het land, Hammamet. Het is een van de meest geliefde badplaatsen onder Nederlandse vakantiegangers. Simpelweg omdat je tijdens een vakantie in deze badplaats luieren in een handomdraai combineert met cultuur snuiven.

Want naast dat Hammamet beschikt over kilometerslange zandstranden die uitnodigen tot relaxen, biedt het oude centrum o.a. een medina en fort. Slenter over de marktjes met lokale producten en neem het zo typisch Tunesische straatbeeld in je op; witte huisjes met blauwe details. In het moderne gedeelte van de badplaats vind je een ruim aanbod aan winkeltjes en restaurants.

Sidi Bou Saïd, de mediterrane parel van Tunesië

Ca. een uur rijden vanaf Hammamet

Dagtripjes & excursies Hammamet: Sidi bou SaïdOnlangs mocht ik vijf dagen op pad om Tunesië te verkennen. Er was één plaats waar ik instant verliefd op werd; Sidi Bou Saïd. Dit stadje biedt het straatbeeld van Griekenland door de witte huisjes, maar ademt Afrikaanse details. Mooie tapijten aan de muur, deuren die rijkelijk versierd zijn met klinknagels, Arabische bogen en tal van mozaïeken.

Het dorpje herbergt niet enorm bekende bezienswaardigheden, maar is dat nodig met zulke schattige en fotogenieke straatjes. Zeker als je van de hoofdweg (Rue Hedi Zarrouk) afslaat, vind je de mooiste plekjes. Blauwe street art, zalig geurende bloesems, prachtige deuren en pittoreske portiekjes… Met weinig toeristen, want die blijven doorgaans in de hoofdstraat hangen.

Eén van de bekendste uitzichtpunten van Sidi Bou Saïd is die aan het eind van Rue Hedi Zarrouk; je kijkt over de blauwe parasolletjes van Café des Délices heen en hebt de zee in zicht. Een plaatje!

Nabeul, een kijkje op een van de grootste markten

Ca. 20 minuten vanaf Hammamet

Dagtripjes & excursies Hammamet: NabeulHet is bijzonder hoe een stad als Nabeul de charme van een plattelandsdorpje heeft weten te behouden. In de medina vind je talloze oude huizen met prachtige patio’s en dito deurstijlen. Tussen alle huisjes en wijken door vind je diverse souks, een soort Arabische markten.

Bovenop de charme van dit authentieke centrum vind je er gezellige eetgelegenheden en een zandstrand. Door het langzaam in zee aflopende strand komen gezinnen hier vaak. Voor sportievelingen worden er diverse watersporten aangeboden.

Dé bezienswaardigheid van Nabeul is echter de kamelenmarkt. De naam is enigszins misleidend, want nee, op deze markt zijn geen kamelen te koop. Wat je er wel vindt? Vooral lokale producten en groenten en fruit. Ook wordt er vee en gevogelte verhandeld.

Sousse, een openluchtmuseum pur sang

Ca. een uur rijden vanaf Hammamet

Dagtripjes & excursies Hammamet: SousseReis je vanaf Hammamet naar het zuiden via de oostkust? Dan kom je automatisch uit bij Sousse, een van de andere populairste badplaatsen van het land. Naast dat je hier talloze luxe hotels vindt – en daarmee is het niet anders dan Hammamet – zijn er genoeg mogelijkheden om cultuur te snuiven. Dé reden om direct een dagtrip naar Sousse te maken!

Ga dan linea recta naar het oude gedeelte van de stad, dit is verreweg het meest interessante. Al wandelend door de oude medina heb je het gevoel in een openluchtmuseum te zijn beland. Tegen de oude stadsmuren rijst de kasba met haar vierkante toren de Tour Khalef op. Ook het oudste klooster van Tunesië, de 8e-eeuwse Ribat, is een bezoekje waard.

Sluit jouw dagje Sousse af met een middagje waterpijp roken in een van de cafeetjes in de medina. Dit is écht onderdeel van de Tunesische cultuur en in de sisha lounges kan dit voor een appeltje en een ei.

Voor een mooi uitzicht over de medina ga je naar Museum Dar Essid, dat beschikt over een dakterras. Het museum is zelf overigens ook de moeite waard; het is een in originele staat ingericht traditioneel huis. Inclusief prachtige mozaïektegels. Very Instagrammable!

El Jem, het mooiste amfitheater van Noord-Afrika

Ca. 1,5 uur rijden vanaf Hammamet

Dagtripjes & excursies Hammamet: El JemBen jij fan van het Colosseum in Rome? Dan is El Jem zeker een must see. Het amfitheater is met een lengte van 148 meter, een breedte van 122 meter en een omtrek van 427 meter het grootste amfitheater van Noord-Afrika én het derde grootste amfitheater uit het Romeinse Rijk.

Ja, het verliest qua omvang van het Colosseum, maar heeft wel een pluspunt dat de Italiaanse variant niet biedt; meer rust om te genieten van de pracht en praal. Want wow, wat is dit amfitheater mooi!

De bouw van het theater startte in de 3e eeuw na Christus en hoewel het door politieke onrust nooit werd afgebouwd, volgden er jaren vol gevechten met beesten. Waarbij maar liefst 35.000 bezoekers konden toekijken. Jij kan in deze vechtersarena staan en als je je ogen sluit, zie je de situatie haast voor je.

Eeuwig zonde overigens; tot aan het einde van de 17e eeuw was het theater redelijk goed intact. Helaas besloten de bewoners toen stenen van de tribune te gebruiken voor de opbouw van de huidige stad. Dit stukje bijzondere geschiedenis heeft er overigens wel voor gezorgd dat het amfitheater sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Tunis

Ca. 1,5 uur rijden vanaf Hammamet

Dagtripjes & excursies Hammamet: TunisTunis is in menig opzicht een Afrikaanse hoofdstad zoals je van andere Afrikaanse hoofdsteden gewend bent. Drukke wegen, chaotisch verkeer…. Toch heeft het ook zo haar charme. En deze charme zal je overvallen zodra je door een van de vele smalle straatjes van de 7e– eeuwse medina slentert.

Voor we ingaan op wat je feitelijk kan zien in de medina; even een mooi getal. In de medina zijn namelijk meer dan 700 (!) monumenten te vinden. En daarmee is het niet verwonderlijk dat ook deze is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Wat je kunt zien in de medina, naast eindeloos mooie gebouwen met wit/blauwe en gele accenten? Breng een bezoek aan het Andalusische kwartier, bewonder de toegangspoort Porte de France en neem een kijkje bij de Zitouna Moskee. Dit betekent Grote Moskee en die naam komt het na; de minaret torent ver boven de stad uit.

Uiteraard is geen medina compleet zonder souks. Je vindt een breed aanbod aan souks in de medina. In de Souk des Libraires vind je een overdosis aan boeken en als je op zoek bent naar een traditioneel hoofddeksel, ben je in de Souk ech-Checkia aan het goede adres. Honger gekregen van het slenteren? Tik voor een schijntje vers fruit op de kop op de Souk el Fakha.

Acht dagen op vakantie in de Tunesische badplaats? Nee, je hoeft je zeker niet te vervelen. Genoeg mogelijkheden voor leuke dagtripjes en excursies vanuit Hammamet.

Fotografie: Alastair Wallace | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

3 thoughts on “Ontdek Tunesië! De leukste dagtripjes & excursies vanuit Hammamet

  1. Wat te denken van Dougga, het Pompeii van Noord Afrika. Schitterende mozaïeken, amfitheater, badhuis etc. Met taxi prima te doen. Er zijn Engels sprekende gidsen. Nog niet door toeristen ontdekt. Een echte aanrader.

  2. En dan eindig je met “Acht dagen op vakantie in de *Turkse* (???) badplaats? Nee, je hoeft je zeker niet te vervelen. Genoeg mogelijkheden voor leuke dagtripjes en excursies vanuit Hammamet.” Beetje jammer Laura.

    1. Ai! Waar mensen werken worden kennelijk fouten gemaakt, zelfs bij de eindredactie is er overheen gelezen. Dank voor de melding, we zullen het aanpassen uiteraard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *