Vakantie Samos

Grieks eiland onder de loep: Samos heeft het allemaal!

Eerlijk is eerlijk: Samos is niet het eerste Griekse eiland waarvan we zeggen dat het alles heeft. De Griekse eilanden zijn (bijna allemaal) veelzijdig en dat is waarschijnlijk de reden dat we fan zijn van Griekenland. En van Samos dus. Want je kunt er – aan de mooie stranden – prima relaxen, er zijn genoeg spots voor cultuurliefhebbers en ook een actieve vakantie ligt binnen handbereik.

Samos in een notendop

Met een oppervlakte van bijna 500 km² is Samos, gelegen in de Egeïsche Zee, een van de grotere Griekse eiland. Het eiland wordt gekenmerkt door een groen en weelderig landschap dat zich leent voor een dagje wandelen of mountainbiken. De mooie zandstranden nodigen daarentegen uit tot een dagje relaxen of een middagje watersporten.

Maar het eiland biedt meer… Door haar lange geschiedenis – het eiland maakte deel uit van het Perzische Rijk, het Helleense Rijk, het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk, de Republiek Venetië en het Ottomaanse rijk alvorens het in 1912 onderdeel werd van Griekenland – is Samos een walhalla voor cultuurliefhebbers.

Een veelzijdige vakantie is binnen handbereik. Zeker als je dit lijstje van hoogtepunten meeneemt als checklist.

Cultuurwalhalla Samos-Stad

vakantie Samos VathiIn de hoofdstad Samos-Stad, vroeger ook wel Vathí of Vathy genoemd, ben je aan het goede adres voor een middagje cultuursnuiven. Het oudste deel van de stad, dat nog steeds Vathí wordt genoemd, wordt gekenmerkt door smalle steegjes met typische Griekse huisjes. Juist, het beeld van Griekenland waar zoveel vakantiegangers elk jaar weer verliefd op worden.

De stad kent daarnaast een aantal historierijke bezienswaardigheden. In het stadspark Ano Vathí vind je o.a. het Archeologische Museum van Samos. Hier staat het grootste overgebleven Kouros beeld van Griekenland. Om het beeld (met een hoogte van maar liefst 5 meter!) te verplaatsen, moest het museum twee keer verbouwd worden. De stad – die tegen een helling is gebouwd – beschikt daarnaast over mooie kerken, pleinen van elk formaat en neoklassieke gebouwen.

Voor gezelligheid ga je naar de havenboulevard of het altijd levendige Pythagoras-plein. Gezellige terrasjes en Griekse restaurantjes wisselen elkaar hier af. In de zomer kun je genieten van diverse festivals in Samos-Stad. Een van de bekendste is het Manolis Kalomoiris Festival. Geniet van lokale lekkernijen en dans met de locals op typische Griekse muziek.

Samos, Paradise HotelThe best of both worlds, dat is van toepassing op Paradise Hotel. Deze eenvoudige, maar fijne accommodatie ligt om de hoek van het levendige centrum, maar door de riante tuin geniet je hier in alle rust.

Het strandleven in Pythagorion

Vakantie Samos, PythagorionLiefhebbers van een relaxte strandvakantie kunnen het beste kiezen voor een verblijf in de gewilde badplaats Pythagorion. De badplaats is vernoemd naar de Griekse wiskunde filosoof Pythagoras die op het eiland werd geboren. Dé bezienswaardigheid is dan ook zijn standbeeld in de haven.

Verder heeft het alles in huis wat je mag verwachten van een toeristische badplaats; tal van winkeltjes, tavernes en bars. Vanuit de haven kun je op de boot stappen voor leuke tochtjes en je hebt de mogelijkheid om diverse historische plaatsen in de omgeving te bezoeken. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Artemis tempel, het Heiligdom van Hera, het Kasteel van Lykourgos Logothetis of het oude theater vlakbij het Spiliani klooster.

Hotels die we aanraden in de badplaats?

  • Doryssa Seaside Resort is een van de meest geliefde hotels onder onze vakantiegangers. Dit luxe hotel is te boeken o.b.v. all inclusive, ligt direct aan het strand en beschikt over gratis WiFi, stijlvolle kamers, een zwembad met apart kinderbed, wellnessmogelijkheden en diverse sportfaciliteiten. Laat dat ontspannen maar beginnen!
  • Nikos en zijn familie heten je van harte welkom in het kleinschalige Appartementen Nikos Place. Geniet van Griekse gastvrijheid en het gemak van appartementen, terwijl je wel een zwembad en gratis WiFi binnen handbereik hebt.
  • Net zo gastvrij word je ontvangen in Elena Bungalows, een complex op een rustige locatie nabij het strand. Het zwembad (met uitzicht over zee), een parkeerplaats en WiFi staan gratis tot je beschikking.

Schilderachtige Kokkari

Vakantie Samos, KokkariHoewel Samos de laatste jaren steeds populairder is geworden onder (Nederlandse) toeristen, vind je er nog genoeg schilderachtige & kleine dorpjes om onder een olijfboom te genieten van een Grieks drankje. Waar je echt moet wezen? Kokkari!

Hoewel dit plaatsje een goede infrastructuur heeft én populair is onder toeristen heeft het haar pittoreske karakter behouden. Dit is met name te danken aan de vriendelijke bewoners die je welkom heten in hun tavernes. Schilderachtig is het met name door de ligging; tussen twee prachtige baaien met kiezelstranden.

Door de relaxte sfeer die hier heerst, word je bijna verplicht om een dagje niets te doen! Oké, wel iets. Neem in elk geval de tijd om door de wirwar van smalle straatjes met hagelwitte huisjes te slenteren en een koffie te drinken in één van de kafenions, typisch Griekse cafeetjes. Neem ook een kijkje bij de kleine vissershaven met felgekleurde bootjes.

Archangelos Village, SamosThuiskomen, zo voelt het als je binnenstapt bij Archangelos Village. Dit kleinschalige complex, op loopafstand van het centrum, het strand en de haven, wordt gerund door een gastvrije familie die maar één doel heeft: jou de vakantie van je leven bezorgen.

De mooiste stranden

Vakantie Samos, strandenSommige eilanden hebben dat: mooie stranden die je echt gezien moet hebben. Het eiland Samos is er daar één van. Het eiland is een aaneenschakeling van prachtige stranden. Van kleine baaitjes tot langgerekte stranden, van kiezelstranden in het noorden tot zandstranden in het zuiden.

Een keuze maken lijkt haast onmogelijk én toch deden we het; in een eerder artikel kun je alles lezen over onze vijf favoriete stranden op Samos. En waarom juist deze zo mooi zijn.

Wat Samos nog meer biedt

  • Als het eiland ergens rijk aan is, buiten de stranden om, dan is het aan bijzonder mooie kloosters. De mooiste is zonder twijfel het Panagia Spiliani klooster nabij Pythagorion. Bijzonder hiervan is ook de bijbehorende kerk; deze is in een grot gebouwd. Andere kloosters die de moeite waard zijn, zijn het 16e eeuwse Moni Vronta klooster en het Timiou Stavrou klooster.
  • Natuurliefhebbers en wandelaars kunnen hun hart ophalen bij de vulkanische Kerkis berg. De witte krijtachtige berg is het huis van een breed scala aan flora en fauna en je vindt hier de grot van Pythagoras. Volgens de verhalen zou de Griekse wiskunde filosoof zich hier schuil hebben gehouden voor Polycrates, de tiran van Samos. Om de top van de berg te bereiken, heb je flink wat conditie nodig; de hoogste punt (Vigla) vind je op 1.433 meter hoogte.
  • Ook een aanrader voor wandelaars is het Dal van de nachtegalen. Vanaf een parkeerplaats tussen Kokkari en Karlovassi kun je een wandeltocht maken door dit prachtige dal in het noorden van het eiland.
  • Pak de ferry naar Turkije en bezoek de antieke stad Efeze, een van de beste bewaarde antieke steden uit de oudheid. Het is een groot hoogtepunt voor cultuurliefhebbers en zo zie je óók nog eens twee landen in één vakantie.

Vraag bij de receptie van je hotel of bij de reisleiding naar de mogelijkheden voor excursies naar één of meerdere van deze bezienswaardigheden of huur een auto om zelfstandig op pad te gaan.

Samos voor lekkerbekken

Samos staat bekend om de zoete muskaatwijn, maar ook olijfolie, honing, vis en citroenvruchten zal je met grote regelmaat tegenkomen tijdens je vakantie op Samos. Eet smakelijk, ofwel Καλή σας όρεξη.

Heb jij inmiddels wel ’trek’ gekregen in een zonvakantie naar Samos? Bekijk ons volledige aanbod en scherpe last minutes. Wedden dat je iets vindt dat bij je past?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

6 thoughts on “Grieks eiland onder de loep: Samos heeft het allemaal!

  1. Ik wil graag weten of het nog wel fijn is om nu naar samos te haan in verband met de vluchtelingen .
    En wie draaid er voor de kosten op als we langer zouden moeten verblijven door omstandigheden .?
    En wie moeten wij bereiken bij problemen?

    1. Beste meneer/mevrouw Vlaar,

      De vluchtelingenproblematiek speelden enkele jaren gelden al op de Griekse eilanden. Toen was het voor toeristen een probleem. Hoewel de problematiek er nog steeds is, heeft het door de komst van een vluchtelingenkamp echter geen invloed op het toerisme. Je krijgt er dan ook weinig van mee.

      Groet,
      Laura

      1. Sorry Laura, Wij komen al jaren op Samos en het vluchtelingen probleem is daar nog steeds aanwezig.In Samos stad is een vluchtelingen kamp met plaats voor 700 vluchtelingen waar er nu ruim 4000 verblijven. Jou reactie dat daar geen sprake meer van is klopt absoluut niet. Maar daarin tegen heb je als tourist absoluut geen last van de vluchtelingen.Moest dit even kwijt.
        Groet: Saskia

        1. Beste Saskia,

          Ik had het inderdaad wat genuanceerder kunnen zeggen; de problematiek is er nog steeds, maar is zo aangepakt dat het voor toeristen geen zichtbaar probleem meer is. Dat is waar onze vakantiegangers zich voornamelijk druk om maken. Ik heb het bericht iets uitgebreid.

          Groet
          Laura

    2. Mw Vlaar: U heeft als tourist absoluut geen last van de vluchtelingen.Wij komen al jaren op Samos en hebben nog nooit overlast ondervonden..Meer last van de andere touristen 😉

  2. Samos is voor ons een thuis komen. Wat een geweldige mensen daar. En waar wij altijd verblijven word je een deel van de familie. We hopen er snel weer heen te gaan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *