Antieke steden in Turkije

Cultuur opsnuiven! De mooiste antieke steden in Turkije

Als jij de hele vakantie op je ligbedje aan het zwembad van je luxe vier- of vijfsterren hotel in Turkije wil liggen, is dat natuurlijk je goed recht. Maar wij zijn van mening dat je pas echt in Turkije bent geweest als je ook kennis hebt gemaakt met de rijke Turkse cultuur. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan een van mooie antieke steden die Turkije herbergt.

Efeze

Zonder twijfel de winnaar van alle antieke steden in Turkije, Efeze. Waarom? Het is de drukst bezochte antieke bezienswaardigheden van Turkije, één van best bewaarde antieke steden van de westerse wereld en na Rome de grootste stad van het oude Romeinse rijk.

Efeze – dat 2.000 jaar geleden bestond uit brede marmeren straten met mozaïeken en beeldbouwwerken, fonteinen, palmen en imposante gebouwen – is voor cultuurliefhebbers één groot hoogtepunt. Je vindt er o.a. een van de zeven wereldwonderen der oudheid, de Tempel van Artemis, en een theater dat ooit plek bood aan 24.000 bezoekers die graag gladiatorgevechten bijwoonden. De Celsus Bibliotheek was één van de grootste bouwwerken van Efeze. Ooit werden hier meer dan 120.000 rollen perkament bewaard.

Praktisch! Een bezoek aan Efeze is eigenlijk verplichte kost als je verblijft in Kusadasi. Vanuit de badplaats is het ca. 25 km rijden.

Aspendos

Aspendos, een van de mooiste antieken steden in TurkijeDe Grieks-Romeinse stad Aspendos werd volgens de overleveringen al in 1.000 voor Christus gesticht door de Grieken. Door de handel in zout, olie en wol groeide het uit tot een welvarende stad en in de 5e eeuw voor Christus was het daardoor de belangrijkste stad in Pamphylië, een regio in Klein-Azië. Een tijd met bezettingen volgden en uiteindelijke raakte de stad in verval.

Nu vind je in Aspendos de resten van het best bewaarde Romeinse theater uit de oudheid, dat werd gebouwd door de twee broers Curtius Crispinus en Curtius Auspicatus in de 2e eeuw voor Christis. Het theater, met een doorsnee van 96 meter, bood onderdak aan meer dan 17.000 toeschouwers. In de zomermaanden doet het nog steeds dienst als openluchttheater. Je kunt er dan klassieke concerten, balletvoorstellingen en opera’s bijwonen.

Andere bezienswaardigheden in de antieke Turkse stad zijn o.a. een monument gewijd aan de nimfen, een kerk, markt en aquaduct.

Praktisch! Aspendos ligt tussen Antalya en Side, waardoor je hier vanuit beide plaatsen binnen een half uur tot driekwartier rijden bent.

Perge

Deze unieke stad uit de klassieke oudheid werd ca. 1.000 jaar voor Christus gesticht. De restanten van de stad vind je nu verspreid over een oppervlakte van 1.500 km².

De stad herbergt o.a. een oud Romeins theater dat ooit plaats bood aan 12.000 toeschouwers en een immens station van maar liefst 235 m lang en 35 m breed. Ook mooi is de langs straat met Romeinse zuilen en de Akropolis. In de oude agora vind je mooie mozaïekvloeren.

Praktisch! Perge bezoek je het beste vanaf Antalya (ca. een half uur rijden) of Kemer (een klein uur rijden). Vanaf Alanya is het ca. twee uur rijden.

Olympos

Olympos, een van de mooiste antieke steden in TurkijeEen minder bekende antieke stad in Turkije, maar niet minder bijzonder; Olympos. Deze antieke havenstad, aan de voet van een steile berg en de monding van een rivier, was in de 2e eeuw voor Christus een belangrijke Lycische stad. In de 1e eeuw voor Christus werd de stad veroverd door Cyclische piraten, die het vervolgens weer aflegden tegen de Romeinen. Na diverse overleveringen nadien – door o.a. de Byzantijnen, Venetianen en Genuanen – werd de stad uiteindelijk in de 13e eeuw verlaten.

Verspreid tussen bomen vind je nu voornamelijk Romeinse en Byzantijnse overblijfselen, waaronder een theater, diverse baden, een badhuis en een tempel. Bijzonder is de enige Lycische ruïne; een begraafplaats met sarcofagen en rotskamer.

Uniek: nabij Olympos vind je nog een unieke trekpleister, Chimaera. Op een hoogte van 300 m ontsnapt aardgas waardoor uit de rotsige bodem steekvlammen komen. Niet voor niets betekent Chimaera het eeuwige vuur.

Praktisch! Olympos ligt op ca. 1,5 uur rijden van Antalya.

Antieke steden in Turkije die nog steeds bewoond worden

Waar bovenstaande steden bestaan uit ruïnes van oude monumenten, is er ook een aantal klassieke steden dat nog steeds bewoond wordt.

  • Istanbul, vroeger bekend als Constantinopel, werd al in 667 voor Christus gesticht en is lange tijd de hoofdstad van het Ottomaanse rijk geweest. Anno 2016 vind je hier nog veel antieke bezienswaardigheden, zoals de wateropslag plaats Basilica Cisterne of de Aya Sophia.
  • De populaire badplaats Side kent een lange geschiedenis en dit zie je nog steeds terug als je een wandeling maakt door de oude stad die gekenmerkt wordt door met name Romeinse monumenten. Breng een bezoekje aan het antieke theater, de Tempels van Apollo en Athene en delen van een oud aquaduct. Op ca. 15 kilometer van Side ligt de oude Griekse stad Seleucia.

Welk van deze antieke steden in Turkije staat op jouw wensenlijstje?

 

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *